FacebookTwitterLinkedIn

 

 

Munca la distanță și „opționalitatea”, adică diferitele opțiuni de a lucra pe care le oferă companiile trebuie să reprezinte mai mult decât un exercițiu de reducere a costurilor. „Ar trebui să vizeze îmbunătățirea calității experienței la locul de muncă”, explică Andres Angelani, CEO al Cognizant Softvision, unul dintre cei mai puternici jucători din piața locală de IT, cu afaceri de peste 90 de milioane de euro și aproape 2.000 de angajați la finalul anului trecut.

„Activarea muncii de la distanță va oferi fără îndoială companiilor o reducere a bugetului de călătorii de business, a celui destinat componentei imobiliare și o serie de alte elemente. Dar, simplul fapt de a lăsa oamenii să lucreze de acasă, fără planuri sau proiecte pentru a investi în noi experiențe de lucru hibride, va duce în cele din urmă la așa-zisa «oboseală Zoom» și, într-un final, la o scădere a productivității și a satisfacției angajaților”, recunoaște Angelani, care consideră că „«lupta pentru talente» va fi câștigată de cei care adoptă «opționalitatea» prin crearea unui mediu care să susțină atât munca «heads-up», cât și «heads-down», fie în birou, fie de la distanță”.

Angelani, un experimentat lider în crearea de practici de succes și conducând inovația digitală la scară largă pentru clienții globali, venea în 2017 la conducerea Softvision, o companie fondată la Cluj-Napoca de antreprenorul local Laurenţiu Russo în 1998. Un an mai târziu, gigantul american Cognizant achiziționa compania locală, iar numele acesteia devenea Cognizant Softvision. Acum, la aproape trei ani de la crearea noului brand, Cognizant Softvision continuă să accelereze dezvoltarea din România, în prima jumătate a anului fiind angajați peste 500 de specialiști, oficialii afirmând că ritmul de creștere va rămâne la fel de alert și în a doua jumătate a anului.

„Noi am înțeles că lumea s-a schimbat și am decis să lansăm o nouă inițiativă de recrutare pe întreg teritoriul României, care le permite angajaților actuali și viitori să lucreze din locația lor la alegere. Aceasta include lucrul de la distanță, de acasă, sau într-unul dintre cele cinci studiouri Cognizant Softvision din România – București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Baia Mare”, completează Angelani. El consideră că pentru a sprijini ideea de lucru la distanță și pentru a încuraja „opționalitatea”, a creat un cadru de lucru născut din realitatea post-pandemică.

În timp ce COVID-19 a scos forțat din birouri întreaga populație globală de profesioniști, organizația condusă de Andres Angelani a lansat o serie de evenimente online concepute special pentru a îmbunătăți colaborarea și comunicarea de la distanță în întreaga organizație.

„Am început cu acțiuni mici, cu provocarea video «Spălați-vă pe mâini!», o modalitate distractivă de a rămâne sănătoși în pandemie și de a reaminti tuturor să contribuie la menținerea transmiterii coronavirus cât mai scăzută.” Acest lucru a dus la alte activități, precum mesajul video „Stați acasă” și alte concursuri legate de animale de companie, rețete și pasiuni pentru gătit sau muzică. Un exemplu de succes a fost concursul care a reunit diferite voci și talente muzicale pentru a reinterpreta piesa „Viva La Vida” de la Coldplay. „Am creat propriul videoclip, cu colegi din toate colțurile lumii care au cântat la voce, chitară sau tobe, iar la pian am fost chiar eu”, spune Andres Angelani.

Practic, rezultatul experiențelor prin care a trecut compania în timpul pandemiei a determinat crearea unui cadru necesar pentru a revigora o cultură sănătoasă de business și consolidarea unei poziții de angajator de top într-o luptă tot mai aprigă pentru atragerea talentelor.

„Prin intermediul Studio eXPerience, angajații au mai multă mobilitate și o serie de opțiuni pentru a lucra într-un mod care se potrivește nevoilor și stilului lor de viață, inclusiv de la birou, de acasă sau un model hibrid.”

În plus, pandemia a dus la o creștere considerabilă a investițiilor în produse software cu valoare adăugată și o mare parte dintre companii au folosit pandemia ca o oportunitate de a-și transforma rapid sistemele și tehnologia învechită. „Companiile își gândesc și dezvoltă noi programe și produse software pentru a interacționa direct cu consumatorii și angajații care se află în noul format, din casele lor, în mod digital și, cel mai important, în condițiile lor.”