FacebookTwitterLinkedIn

Cu o vastă experiență în sectorul bancar, Ana Maria Mihăescu a asistat la schimbările mediului de business în România încă de la absolvirea facultății de Relaţii Economice Internaţionale (ASE) în 1980.

O promotoare a conceptului de leadership „cu față umană”, Ana Maria Mihăescu a condus timp de două decenii misiunea în România a Internațional Finance Corporation (IFC), parte din grupul Băncii Mondiale şi cel mai mare finanţator al sectorului privat în ţările emergente. „Trebuie să realizăm că suntem într-o nouă realitate – trecem de la capitalismul lui Friedman la capitalismul stakeholderilor. Așa cum vedem, atât în lumea corporatistă, cât și la nivel de guverne, vorbim de un alt tip de leadership. Încă din anii ‘70, în perioada crizei petrolului, s-a vorbit foarte mult de VUCA, de acel amestec de vulnerabilitate, incertitudine, complexitate. Economiștii, corporațiile și guvernele au venit cu acest concept, care s-a regăsit în 2020”, declară ea.

Educația stă la baza unei dezvoltări eficiente și sustenabile, indiferent de domeniul supus discuției. „Mi-aș dori, la nivelul nostru, să începem o educație cât mai generală”, adaugă Ana Maria Mihăescu, care ocupă în prezent pozițiile de Non Executive Director Raiffeisen Bank România și director executiv MedLife.

Economia și guvernanța se interconectează, iar pentru Planul de Redresare și Reziliență, în valoare de 29,2 miliarde de euro, recent aprobat de Uniunea Europeană, nu există experți care să contribuie la implementare. „Pentru PNRR vor trebui certificări de mediu, de guvernanță. Niciuna dintre facultățile din România nu oferă așa ceva”, mai punctează ea.

Deși nu are expertiză în acest sector, Ana Maria Mihăescu ar vrea să vadă „bunul simț” în transpunerea PNRR-ului. „Trebuie să știu ce bani vreau cu adevărat. Dacă aducem 40% din fonduri în 2 ani, cred că suntem deasupra a ceea s-a întâmplat anul trecut cu fondurile europene. Aici, lumea trebuie să știe ce înseamnă și ce trebuie să aplice. Ca în orice activitate, Guvernul trebuie să determine sectoarele prioritare”, conchide ea.