FacebookTwitterLinkedIn

Digitalizarea este o provocare și este obligatorie, consideră Alexandru Bogdan, CEO RocaX. „Apare astfel o întrebare în ceea ce privește separarea startup-urilor de tehnologie de alte business-uri. Toate business-urile trebuie să fie tech-enabled prin această digitalizare și noi la RocaX trebuie să ne concentrăm pe cele care au în esența lor tehnologia și vând tehnologia ca produs principal.”

Vestea foarte bună este că ecosistemul a fost ajutat de noi metode prin care această inovație a fost susținută din punct de vedere financiar. Soluții de crowdsourcing precum SeedBlink au facilitat accesul la finanțare și au început să fie din ce în ce mai multe inițiative în această zonă.

„Suntem însă foarte departe de potențial și tot vorbim de acest potențial, pentru că talent există cu siguranță. Partea de finanțare a ajutat mai mulți fondatori și antreprenori să pornească noi aventuri pentru a crea produse, pentru a aduce valoare adăugată. Noi venim după o perioadă în care outsourcing-ul a fost la putere, în care am executat la comandă lucrurile care ni s-au cerut din afară sau din țară.”

Alexandru Bogdan spune că abia acum sunt create produsele proprii și lupta cea mai mare se desfășoară cu partea de adopție. El precizează că, potrivit unui studiu care a evaluat în fiecare trimestru percepția oamenilor de business asupra evoluției economiei, digitalizarea era la un nivel foarte ridicat.

„Pe de altă parte, atunci când treceam la întrebări mai în detaliu, care să demonstreze în ce măsură există cu adevărat această deschidere către digitalizare, întotdeauna era un gol foarte mare. În timp ce marea majoritate dorea o digitalizare, doar o mică parte era dispusă să schimbe ceva în oferta pe care o aveau în acel moment pentru a se adapta cu adevărat.”

O educație mult mai bună în privința folosirii tehnologiei ar ajuta pe toate direcțiile de digitalizare, inclusiv din punct de vedere guvernamental, punctează Alexandru Bogdan. Fără această disponibilitate și fără acest nivel de cunoștințe, entuziasmul startup-urilor se va bloca.

„Trebuie să gândim din ce în ce mai mult în stilul american, să fim dispuși să riscăm, să inovăm, aspecte care ne vor da un avantaj competitiv, indiferent de domeniul în care activăm. Toate acestea în ciuda faptului că reprezintă un risc important pentru startup-urile aflate la început de drum.”