Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Afaceri |
|

Forbes CEE Forum 2020. Voicu Oprean, AROBS Transilvania Software: Digitalizarea se face pentru oameni și nu împotriva lor

Voicu Oprean, CEO și fondator AROBS Transilvania Software, consideră că un rol foarte important în procesul de digitalizare îl joacă grija pentru componenta umană. Digitalizarea înseamnă și să alungi frica angajaților că vor fi înlocuiți de Inteligența Artificială.  
118 CEE Voicu Oprean

Transformarea digitală a devenit, în ultimele luni de pandemie, un termen foarte discutat, pe alocuri chiar exagerat de folosit. Unii dintre analiști consideră că, peste câțiva ani, nici nu va mai fi nevoie să vorbim despre „transformarea digitală” pentru că vor exista două tipuri de companii: cele care au făcut pasul către digital și cele n-au făcut acest pas.

În fapt, ce ar trebui să se afle în spatele „transformării digitale”? Ce ar trebui să înțeleagă liderii de business din „transformarea digitală”? Voicu Oprean, CEO și fondatorul AROBS Transilvania Software, a declarat că „work from home” a generat un mare stres din punct de vedere al managementului și al companiilor în captarea datelor pe care, probabil, le obțineau „for granted” în perioada anterioară. „De aceea, avem acest val de digitalizare, de care ne lovim acum, și pe care clienții îl cer tot mai mult. În mod surprinzător, constatăm o creștere a solicitărilor din partea autorităților centrale și locale, pentru că au constatat că nu mai au acces la informații” a spus Voicu Oprean. El speră ca acest val să nu treacă prea curând.

Foarte importantă, însă, este componenta umană. „Digitalizarea fără componenta umană, care este instruită și pregătită să folosească aceste procese și instrumente, nu-și are sensul. Multe dintre autoritățile noastre sunt încă la stadiul de a cumpăra PC-uri și nu software-uri. Pentru că oamenii împreună cu software-urile fac digitalizarea”, a subliniat fondatorul AROBS Transilvania Software. Oprean vede această digitalizare ca pe un tsunami care ajută industria IT și, la rândul său, ajută mai departe dezvoltarea altor industrii. Dar această dezvoltare, a ținut să precizeze Voicu Oprean, este un proces personalizat pentru fiecare industrie în parte. Nu poate fi aplicat același proces de digitalizare la o primărie mică și la o primărie mare și nici același proces implementat la un start-up versus o corporație.

Voicu Oprean este unul dintre cei mai importanți antreprenori din domeniul IT din zona Transilvaniei. În 1998, Oprean a lansat furnizorul de soluții IT AROBS Transilvania Software, una dintre cele mai mari companii cu capital românesc din această industrie. În 2019, AROBS a realizat o cifră de afaceri de 141,3 milioane de lei, în creștere cu 29,6% față de anul precedent. Profitul net a fost de 31,6 milioane de lei, mai mare cu 72,4% față de 2018. Compania a avut 637 de angajați în 2019, cu 96 mai mulți decât în anul anterior. Încă de la înființarea firmei, strategia aplicată de omul de afaceri clujean Voicu Oprean a vizat creșterea prin achiziții. Cea mai recentă fiind preluarea UCMS Group, companie specializată în soluții de management a resurselor umane, deținută de TMF Group. O altă tranzacție importantă făcută de compania deținută de Oprean a fost achiziționarea SAS Grup SRL, prin care AROBS a devenit unul dintre cei mai mari jucători pe piața de servicii de monitorizare auto din Europa Centrală și de Sud-Est. Voicu Oprean este implicat și în asociații profesionale și este mentor și coach pentru mai multe start-up-uri din domeniul IT.

Voicu Oprean consideră că digitalizarea trebuie introdusă treptat și nu prin șocuri. Adoptând procesul în trepte, se evită și se elimină frica angajaților. Cadrul digitalizării trebuie realizat deschis și transparent și vizează compania, angajații și clienții. „Până la urmă, avem cei trei stakeholderi pe care ne bazăm businessul: angajați, clienți și parteneri. Toți cei trei trebuie să fie într-un perfect echilibru ca să poată implementa aceste strategii de digitalizare”, argumentează Voicu Oprean. El este de părere că în procesul de „transformare digitală nu trebuie să existe blocaje. Eliminarea fricii și crearea unor elemente de siguranță pentru toți din ecosistem ajută la eliminarea blocajelor, pentru că de cele mai multe ori sunt blocaje pe care ni le punem singuri”, precizează Oprean. Cu alte cuvinte, când un lider vine cu o soluție de digitalizare, acesta trebuie să propună și un cadrul de siguranță și încredere pentru angajați și parteneri, care să permită ușor implementarea acestei schimbări.

În plan personal, în această perioadă de pandemie, Voicu Oprean spune că „a rezistat acasă” timp de o săptămână, cu trei copii și un câine, apoi a avut norocul să se ducă la serviciu, chiar dacă a fost singur în office. În plan profesional, antreprenorul a continuat procesul de responsabilizare a unor echipe din cadrul firmei, care au reușit să performeze. „Work from home este un concept care funcționează foarte bine”, a conchis Voicu Oprean.

 

„Digitalizarea fără componenta umană, care este instruită și pregătită să folosească aceste procese și instrumente, nu-și are sensul” – Voicu Oprean, CEO și fondator AROBS Transilvania Software

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii