Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Afaceri |
|

Forbes CEE Forum 2020. Răzvan Iorgu, CBRE România: Biroul pentru angajați, un spațiu de inovare și colaborare

Pandemia COVID-19 a reconfigurat modelul de business, dar și ideea de loc de muncă (work place). În această situație, care sunt deciziile pe care trebuie să le ia un lider pentru a avea un management eficient în ceea ce privește dezvoltarea companiei și munca angajaților la birou?  
108 CEE Razvan Iorgu

Răzvan Iorgu, Managing Director CBRE România, unul dintre cei mai experimentați consultanți imobiliari din țară, a constatat că sunt două direcții de discuții în domeniul office: prima, potrivit căreia prețurile cresc pentru că oamenii muncesc de-acasă, și a doua teorie, conform căreia prețurile scad pentru că vine criza economică. „Ambele abordări mi se par simpliste. Pentru mine este important să mă uit, în această perioadă, la cei care au succes și la cei care își transformă afacerea într-un model de succes. Cred că accesezi oportunitățile când acționezi împotriva curentului”, a declarat Răzvan Iorgu. El a amintit că, la nivel mondial, multe companii au profitat de oportunitățile pe care le-a oferit piața, în timpul pandemiei: Facebook, Amazon și Microsoft. Acestea au continuat să investească în spațiile de birouri.

Pentru a avea o perspectivă corectă în acest domeniu este important să punem întrebarea: cum ne uităm la un spațiu de birouri? Dacă îl privim ca pe un centru de cost înseamnă că ne întoarcem în timp, undeva prin anul 2007. Răzvan Iorgu consideră că trebuie să-l privim ca pe un instrument de a propulsa afacerea. În viziunea sa, proiectele de birouri din România se împart în două categorii: cele care sunt în plină dezvoltare și cele care sunt oprite din lipsă de predictibilitate. „Dacă este ceva ce mă deranjează foarte tare la această perioadă este lipsa de predictibilitate”, a precizat director CBRE România.

Răzvan Iorgu ocupă funcția de Managing Director al CBRE România din anul 2011. El s-a alăturat liderului pieței locale de consultanță imobiliară în anul 2001, iar în 2009 a fost numit în funcția de Chief Operating Officer (COO) al CBRE (fosta CB Richard Ellis). În prezent, CBRE oferă servicii integrate, inclusiv administrare și coordonare de tranzacții și management de proiecte, servicii de design and build, managementul proprietății, administrarea investițiilor, evaluare, închiriere de proprietăți, consultanță strategică, vânzări de proprietăți, servicii ipotecare și servicii de dezvoltare.

Impactul pandemiei s-a resimțit și pe piața office din România, dar într-o măsură mai redusă comparativ cu alte piețe. Deși chiriile pentru spațiile de birouri din București au rămas la un nivel constant, în al doilea trimestru al anului, în jurul valorii de 18,75 euro/mp/lună, cererea pentru spații de birouri a scăzut drastic. „Ce s-a schimbat de la declanșarea pandemiei a fost mai degrabă flexibilitatea proprietarilor, reflectată în stimulentele oferite chiriașilor în procesul de relocare sau de renegociere a contractelor existente”, a subliniat Răzvan Iorgu. Astfel, contribuția la fit-out (amenajarea spațiului de birouri) a crescut de la 80 la circa 100 euro/mp, în timp ce perioada de chirie gratuită s-a ridicat până la 1,5 luni/an față de 1 lună gratuită/an anterior.

Volumul tranzacționat în București, în primul semestru al anului 2020, a scăzut cu 53%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Astfel, companiile au tranzacționat o suprafață totală de 95.500 metri pătrați de birouri. Suprafața netă închiriată, care exclude reînnoirile sau renegocierile de contracte, a reprezentat 65% din activitatea totală de leasing, cu 11% mai puțin față de prima jumătate a anului trecut. Suprafața medie net închiriată a fost de 1.300 mp, în timp ce suprafața medie în cazul renegocierilor a crescut de la 3.600 la 4.500 mp. „Acest lucru arată că abordarea precaută a fost cel mai des întâlnită în ceea ce privește deciziile de real estate luate de companii, lucru firesc într-o perioadă dominată de incertitudini”, a spus Răzvan Iorgu. Doar trei tranzacții de peste 5.000 mp au fost încheiate în prima jumătate a anului, toate fiind reînnoiri ale contractelor existente: UniCredit Bank (zona Expoziției), Electronic Arts (zona Politehnica) și Luxoft (Pipera – Dimitrie Pompeiu).

„Odată cu declanșarea pandemiei am observat accentul pus pe planificarea și amenajarea biroului, mergând pe respectarea normelor sanitare. Activitățile de tip team building aproape au dispărut, iar acest lucru a grăbit transformarea spațiului de birouri într-un hub de interacțiuni și experiențe umane”, a declarat șeful CBRE România. El a precizat că pandemia a accelerat și în România trendurile globale în ceea ce privește spațiile de birouri. „Angajații nu vor doar un spațiu în care să lucreze, ci își doresc un spațiu pentru schimb de idei, colaborare și inovare”, a conchis Răzvan Iorgu.

 

„Angajații nu vor doar un spațiu în care să lucreze, ci își doresc un spațiu pentru schimb de idei, colaborare și inovare” – Răzvan Iorgu, Managing Director CBRE România

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii