Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Afaceri |
|

Forbes CEE Forum 2020. Ramona Jurubiță, KPMG România: Priorități economice

Care sunt prioritățile pe care statul român trebuie să le stabilească în vederea relansării economice? Ramona Jurubiță, Country Managing Partner KPMG în România și Președinte al Consiliului Investitorilor Români, are o listă întreagă de propuneri.  
078 CEE Ramona Jurubita

Într-un context economic incert, afectat de pandemie, guvernanții români afirmcă că încearcă să găsească cele mai bune soluții în vederea depășirii crizei actuale. „Sunt foarte multe puncte bune în Planul de Relansare economică și cred că cel mai important, din perspectiva membrilor Consiliului Investitorilor Străini (FIC), este această schimbare de paradigmă, care se bazează pe investiții. Planul are foarte multe proiecte și direcții de investiții, iar întrebarea logică este cum anume vom finanța toate aceste investiții?”

Cu o experienţă de aproape 20 ani în fiscalitate, Ramona Jurubiţă, Country Managing Partner KPMG în România și Președinte al Consiliului Investitorilor Români, este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate nume în peisajul economic românesc. În calitatea sa de Președinte al Consiliului Investitorilor Români, ea subliniază importanța fluxului investițiilor străine, domeniu în care România mai are multe de îmbunătățit. „Cred că un lucru la care trebuie să continuăm să lucrăm pe acest plan sunt investițiile private, atât investițiile autohtone, cât și investițiile străine. Cred că atragerea investițiilor străine trebuie să constituie, de asemenea, o prioritate pentru România, mai ales că, să nu uităm, suntem într-o competiție regională pe acest segment”, explică aceasta în cadrul evenimentului Forbes CEE Forum.

Există prognoze care estimează o scădere a investiţiilor de 40% la nivel mondial, tendinţă care se va reflecta şi în România. Totodată, unul dintre cele mai importante aspecte când vine vorba de nivelul de fonduri pe care statul român îl poate atrage, este distribuția în sectoarele de activitate. „Fluxul investițiilor în primele cinci luni ale acestui an a fost clar negativ. Însă un lucru important în ceea ce privește structura investițiilor străine se referă la distribuția acestora pe sectoare de activitate, iar aproximativ 50% este îndreptată spre servicii, însă doar 5% sunt direcționate către sectorul high-tech, sectorul care generează valoare adăugată în economie”, explică Ramona Jurubiţă. Este greu să privim situația României, fără a o compara cu starea altor state membre din Uniunea Europeană, cu o putere economică similară. De aceea, președintele FIC adaugă: „Comparăm acest 5% cu, să spunem, Ungaria care are în jur de 50% atrași în sectorul high-tech, Polonia – 18%, Cehia – 14% din totalul atras în sectorul serviciilor, deci cred că uitându-ne la cifre și la performanță și având în vedere planul pe care România trebuie să îl pregătească și la care lucrează în prezent guvernul (Planul de Redresare și Reziliență – n. red.), cred că abordarea și adresarea corectă a acestei structuri ar trebui să fie luată în considerare ca prioritate.”

În acest context, este nevoie de colaborare între stat şi mediul privat, dar şi între autorităţile statului, a continuat ea, referindu-se la votul din Parlament, din data de 22 septembrie, privind majorarea cu 40% a pensiilor. „Cred că este nevoie de foarte multă colaborare și vedem acest lucru și în plan politic, dar și în business, mai ales dacă ne referim la planul politic și strict la decizia luată în Parlament, care practic va scrie agenda atât la nivel economic, cât și la nivel social în următoarea perioadă. Cred că este nevoie de o colaborare și un dialog mult mai eficient al factorilor decizionali politici și aici mă refer la Parlament, Guvern și Președinte în așa fel încât deciziile care sunt luate și adoptate să aibă în vedere o viziune mai presus de un ciclu electoral de 4 ani de zile”. Întorcându-se la partea de business, Ramona Jurubiţă consideră că deciziile și măsurile adoptate în această perioadă vor ghida viitorul economic al statului. Drept urmare, colaborarea reprezintă una dintre cele mai importante practici în contextul actual. „Dacă ne raportăm la partea de business, sunt foarte multe decizii pe care trebuie să le luăm în perioada următoare fiecare dintre noi, decizii legate de modul de lucru, cum va arăta modul de lucru, cum vom interacționa cu clienții, care vor fi sectoarele în care va trebui să ne regândim dezvoltarea. Trebuie să găsim instrumentele necesare pentru a putea gestiona această incertitudine crescută, iar aceste instrumente le găsim colaborând”. Complementar, președintele Consiliului Investitorilor Români subliniază importanța promovării României la statutul de piață emergentă secundară, însă o astfel de decizie necesită o analiză complexă a factorilor de risc și consecințelor pe termen lung. „Într-adevăr, este o decizie pozitivă, însă ea trebuie gândită și analizată în context și trebuie susținută cu ceea ce se întâmplă în țară și cu deciziile care se aprobă în țară.”

 

„Trebuie să găsim instrumentele necesare pentru a putea gestiona această incertitudine crescută, iar aceste instrumente le găsim colaborând” – Ramona Jurubiţă, Președinte FIC

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii