Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Tech |
|

Forbes CEE Forum 2020. Ovidiu Toma, CryptoDATA: Primele lecții învățate în prima criză

Ovidiu Toma, CEO CryptoDATA, a învățat multe lecții în această perioadă de criză, generată de pandemie. Cea mai importantă este lecția de a deveni un lider autentic.  
088 CEE Ovidiu Toma

Antreprenorul Ovidiu Toma, CEO CryptoDATA, se află la prima criză economică pe care o trăiește și încearcă să-și însușească primele lecții. Prima criză, primele lecții. El n-a prins criza economică din 2008, pentru că, la vremea aceea, era un foarte tânăr antreprenor. Consideră că această criză este una hibridă. Criză hibridă, soluții hibride. A învățat să perfecționeze metodologiile și procedurile de lucru și să consolideze compania. „A fost un pas important pe care l-am făcut pentru a ne securiza tehnologia și pentru a ne consolida întregul flux de lucru”, a declarat Ovidiu Toma.

CryptoDATA este o companie cu capital 100% românesc și este un pionier în dezvoltarea tehnologiilor blockchain. În iulie a.c., CryptoDATA a lansat în stratosferă primul ansamblu de echipamente pentru a testa comunicarea globală encriptata Voice Over Blockchain Protocol. Astfel, un balon meteo a ridicat un  satelit care a ajuns la înălțimea de 38.600 de metri. Miza proiectului a fost realizarea unei rețele descentralizate de comunicare securizată. În fapt, este un nou internet care poate fi folosit de toată lumea, fără restricții sau aprobări. Punctul forte al tehnologiei este protocolul de comunicare dezvoltat de CryptoDATA, care asigură securitatea acestei comunicări.

Ovidiu Toma recunoaște că începutul pandemiei a fost „ceva neașteptat” și a luat decizii de ultim moment, pentru a duce mai departe proiectele și strategiile de marketing pe care echipa de management și le-a propus în acest an. „La începutul anului, aveam o agendă plină de evenimente, târguri, expoziții, lansări de produse, și acest context al pandemiei a oprit brusc evenimentele. Ne-am dat seama că trebuie să ne adaptăm, să consolidăm echipa și să implementăm lucrul de acasă”, explică Toma.

În viziunea sa, un lider autentic trebuie să ofere siguranța job-ului pentru angajați, trebuie să genereze optimism și încredere echipei, pentru a putea merge mai departe cu proiectele, în ciuda perioadei dificile pe care o traversează. „Siguranța” este principalul pilon pe care se construiește un lider: siguranța afacerii, siguranța job-ului, siguranța produselor viitoare și siguranța echipei care se poate adapta nevoilor, cerințelor din piață și poate face față situațiilor neașteptate. „Practic, pentru noi, ca și manageri, cred că această criză este, de fapt, un test. Este un foarte bun test ca să demonstrăm echipelor, clienților și furnizorilor, că ne putem adapta și într-o piață departe de a fi ideală, într-o piață atipică”, afirmă Ovidiu Toma.

În același timp, consideră șeful de la CryptoDATA, cash-flow-ul este o problemă foarte delicată în vreme de criză. Fluxul de numerar este cea mai importantă componentă pentru a putea supraviețui și pentru a putea construi produsele necesare acestei perioade de criză. „Cei slabi și fără cash-flow, încet-încet, se sting sau își diminueze activitatea până în punctul în care nu mai pot reveni în piața competitivă”, a subliniat Toma.

Până sfârșitul acestui an, în fiecare lună, CryptoDATA va avea câte o lansare de produs și un program foarte încărcat. „În acest context, a trebuit să ne reorientăm și să căutam noi alternative de a aborda partea de marketing. Nu este ușor, dar considerăm că putem face față cu brio acestor provocări”, a declarat antreprenorul.

În privința digitalizării, despre care se vorbește intens în ultimele luni, Ovidiu Toma consideră că „digitalizarea ar trebui împărțită în două capitole: in house și abordarea către clienți”. El avertizează că există o mare problemă de securitate și cel mult 10% dintre liderii companiilor o iau în calcul. Securitatea este un factor important, fie că vorbim despre work from home sau proceduri interne. Publicul larg nu înțelege conceptul de blockchain, pentru mulți e doar crypto valută. Dar această tehnologie oferă multe atuuri și aplicații în domeniul securității. „Trebuie pus accentul pe securitate în digitalizare și să n-o facem doar de dragul de a ne digitaliza”, a subliniat Ovidiu Toma. Cei care se ocupă cu acest proces ar trebui să înțeleagă fiecare capitol al digitalizării pe care-l abordează cu clienții și angajații. „Trebuie să-l faci pe utilizator să vadă că este și în interesul său. Robotul nu vine să-i ia jobul, ci să-i facă munca mai ușoară. Nu cred că o să ajungem într-o lume în care roboții vor face totul”, a precizat Ovidiu Toma.

 

„Principala calitate a unui lider ar fi cea de strateg, bun mentor pentru echipă și un foarte bun organizator pe plan economic.”

Ovidiu Toma

CEO CryptoDATA

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii