FacebookTwitterLinkedIn

Este și cazul fondatorului Homelux România, Omer Süsli, care a recunoscut că lupta împotriva crizei economice survenite în urma celei sanitare va fi una destul de lungă. „În perioada imediat de după declanșarea stării de urgență, noi am închis magazinele și am trimis aproape jumătate din angajați în șomaj tehnic. Cu toate acestea, am rămas foarte optimist și consider că din fiecare criză învățăm ceva, trebuie să fim curajoși și să continuăm investițiile, să le oferim oamenilor de lucru, deoarece numai astfel vom avea cu toții de câștigat.”

Omer Süsli a punctat în cadrul evenimentului Forbes CEE Forum 2020 că traversăm o perioadă în care, dacă „nu muncim mai mult decât înainte de apariția crizei, riscăm să intrăm în panică” și fiecare antreprenor trebuie să țină cont că nu există o rețetă a succesului în vederea traversării cu brio a acestei crize economice: „în această perioadă, trebuie să fim foarte atenți, pentru că cele mai periculoase sugestii sunt cele oferite gratis, pentru că nu există o rețetă general valabilă pentru a traversa cu bine această criză, orice companie are particularitățile sale, drept urmare fiecare antreprenor trebuie să-si facă propriile calcule.”

Ca în orice altă criză, și din aceasta grupul condus de Omer Süsli a avut de învățat unele lecții, iar cea mai importantă dintre acestea este de departe aceea de a continua investițiile. „Noi, ca grup, am învățat că trebuie să investim mai mult și să mergem înainte. Noi nu am sistat investițiile nici măcar în această perioadă de incertitudini și lipsită de predictibilitate, ba dimpotrivă, am achiziționat mai multe camioane marca Ford. Cu siguranță depășim acest Covid, așa că trebuie să mergem mai departe cu business-ul nostru”, a punctat proprietarul Homelux România.

La Homelux, recunoaște Omer Süsli, deși magazinele au fost închise timp de două luni, s-au găsit alte căi prin care compania a relaționat cu clienții, iar acest lucru s-a tradus prin creșteri semnificative în ceea ce privește vânzările. „Anul acesta suntem cu 59% în creștere față de anul trecut. Concluzia este următoarea: nu așteptăm să treacă criza, ci muncim, mergem mai departe. Sugestia mea este să nu se înceteze din a investi, în această perioadă. Și IMM-invest este un program foarte bun în sprijinirea proiectelor pentru care se dorește o extindere a activităților.”

Omer Süsli a subliniat faptul că această perioadă dificilă poate fi învinsă prin realizarea de investiții, prin muncă și oferirea de locuri de muncă: „Dacă nu muncești mai mult decât o făceai în perioada de înainte de criză, riști să intri în panică. După ce am închis magazinele în perioada de lockdown, am dublat vânzările în online, deci nu este suficient să stai și să aștepți să treacă perioada grea ca să-ți dublezi vânzările, trebuie să muncești și să găsești soluțiile potrivite.”

Omer Süsli a declarat că în această perioadă produsele cele mai căutate au fost cele pentru dormitoare (paturi, canapele). De asemenea, compania a înregistrat numai în luna aprilie o creștere a numărului de comenzi online de 127%.

Legat de magazinele fizice versus cele online, antreprenorul consideră că totul depinde de tendințele care sunt pe piață. „Sunt cicluri care vin și pleacă, eu cred că un business trebuie să fie prezent și în online, dar și ca magazin fizic, unul fără altul nu ar putea funcționa. Cele două părți sunt complementare.”

„Am învățat că trebuie să investim mai mult și să mergem înainte. Noi nu am sistat investițiile nici măcar în această perioadă de incertitudini și lipsită de predictibilitate, ba dimpotrivă, am achiziționat mai multe camioane” – Omer Süsli, fondator Homelux România