Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Afaceri |
|

Forbes CEE Forum 2020. Marius Ștefan, Autonom: Motivează-ți angajații!

Marius Ștefan, CEO Autonom, consideră că rolul fundamental al unui antreprenor este să-și motiveze oamenii și echipele, acordându-le autonomie și libertatea în luarea deciziilor.  
092 CEE Marius Stefan

Care este scopul unei afaceri în această vreme plină de incertitudini și frământări, generate de criza medicală COVID-19? Marius Ștefan, cofondator și CEO al grupului Autonom, consideră că, din perspectiva unui business de familie, lucrul fundamental este gestiunea riscului, care se referă mai cu seamă la „aspectul temporal”. Pentru că, într-o afacere de familie, foarte rar se analizează situația pe termen scurt (trei-șase luni). În majoritatea cazurilor, se gândește la impactul pe termen mediu și lung. „Atunci, putem să trăim fără nicio problemă cu profit mai mic. Nimeni nu s-a sinucis din cauza unui profit mic, cum spunea Warren Buffett. Pe noi ne interesează mult mai tare să luăm decizii etice, corecte și să tratăm cu respect angajații și partenerii de business”, a explicat Marius Ștefan. România se află la primii pași în crearea și consolidarea afacerilor de familie, pentru că, până la Revoluția din ’89, așa ceva n-a existat.

Marius Ștefan a declarat că, în ultimele șase luni de pandemie, a văzut tot felul de comportamente în business. „La petreceri și voie bună suntem cu toții simpatici și drăguți, dar, în momentul în care plouă și e tare frig, vezi cine îți împrumută o pereche de mănuși”, a glumit directorul Autonom. El s-a declarat bucuros că trăiește această perioadă pentru că a învățat foarte multe lucruri într-un ritm accelerat și știe cu cine să facă business mai departe.

Un alt aspect foarte important pentru antreprenorul Marius Ștefan este modul cum un antreprenor își motivează angajații. Este un rol fundamental. Firește, scopul principal al unui business este profitul, dar dacă se acordă o atenție sporită pe implicarea angajaților atunci se generează un profit mai mare.

Autonom a încheiat prima jumătate a anului 2020 cu un profit net consolidat de 4,1 milioane de lei. Veniturile diviziei de leasing operațional, principala linie de business a Autonom, au crescut în primele șase luni cu 5%, generând o cifră de afaceri de  84,1 milioane de lei, cu o pondere de 57% în veniturile totale ale companiei. Creșterea cu 5% a veniturilor operațiunilor de leasing operațional, precum și creșterea cu 74% a vânzărilor de mașini rulate au ajutat grupul să modifice efectul negativ generat de pandemia COVID-19  asupra afacerii Autonom rent-a-car, linie ce a înregistrat o scădere de 27% a veniturilor. La oficializarea acestor cifre de bilanț pentru primul semestru al anului 2020, Marius Ștefan a declarat: „Încă o dată, modelul de organizare și funcționare al Autonom, bazat pe sustenabilitate, agilitate și decizii descentralizate, ne-a permis să acționăm rapid pentru a asigura protejarea colegilor, a clienților și a activelor companiei.”

Grupul Autonom International, cel mai important jucător independent de pe piețele de leasing operațional și rent-a-car din România, a fost fondat în anul 2006 de frații Marius și Dan Ștefan. În 2019, Autonom Services SA a înregistrat venituri consolidate de aproximativ 339 milioane de lei, în creștere cu 35% față de 2018. De asemenea, firma a atras 20 de milioane de euro de la Bursa de Valori București printr-o emisiune de obligațiuni corporative. Linia de leasing operațional, care a deservit 1.461 de clienți în 2019 și a operat o flotă de 7.118 de autovehicule, a înregistrat venituri consolidate de 159 milioane de lei, în creștere cu 48% față de rezultatul generat din 2018.

Toate aceste rezultate spectaculoase, care confirmă soliditatea afacerilor deținute de frații Marius și Dan Ștefan, n-ar fost posibile fără adoptarea și implementare unui set de valori fundamentale promovate pentru angajații grupului, printre care se numără respectul, încrederea, bunul-simț, empatia și, nu în ultimul rând, simțul umorului. Astfel, afacerea fraților Ștefan are în prezent cei mai implicați angajați din țară, conform studiilor de specialitate independente.

Marius Ștefan a mărturisit că, de la înființarea Autonom, el și fratele său, Dan Ștefan, au mizat pe lucrul în echipe mici, având drept filosofie autonomia fiecărei echipe, încurajând deciziile individuale, fără să aștepte o avizare din partea șefilor. „Noi îi încurajăm pe angajați, atunci când comunică, să aibă o abordare personală. Orice întâlnire începe cu mărturisirea unui lucru personal, despre familie sau despre o emoție trăită recent. „În aceste situații, atmosfera întâlnirii se schimbă foarte mult. Mai mult, am început să facem astfel de lucruri cu furnizorii, cu clienții și partenerii noștri de business, în diferite orașe din țară. Avem nevoie de empatie și solidaritate”, a declarat Marius Ștefan.

 

„Modul cum își motivează angajații reprezintă unul din rolurile fundamentale ale unui antreprenor” – Marius Ștefan, CEO Autonom

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii