FacebookTwitterLinkedIn

Aflat la cea de-a șaptea ediție, Forbes România CEE Forum este singurul eveniment regional anual organizat în România, încă din 2014, care aduce împreună cei mai importanți lideri din sfera politică, de business și financiară, și editori din rețeaua Forbes.

Cei mai importanți lideri din sfera politică, financiară și de business au dezbătut contextul economic global și regional, precum și importanța digitalizării și a noilor tehnologii în dezvoltarea mediului de business, în noul normal conturat de criză.

Mulțumiri partenerilor care au susținut cel mai important eveniment economic al anului – Forbes CEE Forum: BMW România, Carrefour, Immofinanz, Teilor, Rompetrol în calitate de parteneri strategici; Nespresso – Cafeaua oficială, CryptoData, Impulse K1 SmartPhone, WHIM în calitate de parteneri platinum; Tinmar în calitate de partener gold; Veolia România, Global Vision, Mazars in Romania, MOL Romania în calitate de parteneri Industry, precum și partenerilor Chilli Ideas, Syncro Translation Services, Pain Plaisir, Global Print, Vitamin Aqua, Pop Cola, AquaVia România.

În prima zi, sesiunile forumului s-au concentrat pe aspecte legate de mediul antreprenorial, schimbările pe care criza le-a adus asupra business‑ului și noile provocări la nivel global. De asemenea, a fost dezbătut modul în care situația actuală afectează atât conceptul de leadership, cât și profilul de lider.

A doua zi a evenimentului a început cu expunerea aspectelor legate de modul în care este gestionată criza economică actuală. A urmat o sesiune dedicată digitalizării și importanței noilor tehnologii în zona de business. Oamenii de afaceri și consultanții de top au discutat, de asemenea, despre reinventarea afacerii într-un context global incert și despre conturarea unui nou normal.

Liviu Rogojinaru, secretar de stat, Ministerul Economiei: „Sprijinirea activă a transformării digitale, digitalizarea serviciilor publice și fiscale trebuie să vină din două direcții, și din partea statului și din partea partenerului privat.”

Lect. univ. dr. Maria Gabriela Horga, secretar de stat în cadrul cancelariei prim-ministrului: „Este o situație în care România nu s-a aflat până acum, să aibă un pachet de finanțare de 80 de miliarde de lei. Dar acești bani vin din proiecte și, pe lângă accelerarea investițiilor în infrastructură, e foarte importantă și conectivitatea prin digitalizare, prin inovare și prin introducerea de noi locuri de muncă.“

Sebastian Burduja, secretar de stat în ministerul Finanțelor Publice: „Această criză ne-a pus în situații noi, pe toți. Am învățat cât de important e un concept din leadership „OODA loop – Observă, Orientează‑te, Decide și Acționează, iar apoi ia-o de la capăt”. În această criză suntem în situația de a face acest ciclu foarte rapid și foarte atent.“

Ionuț Bonoiu, Redactor șef Forbes România: „Schimbarea este stresantă, chiar dacă va duce la ceva pozitiv pe termen lung. Nimănui nu-i place să fie scos din zona de confort.”

Giorgi Isakadze, Editor in Chief – Forbes Georgia, CEO & Board Member – BMG (Business Media Georgia): „Mediul de business a suferit enorm, iar problemele sunt similare cu cele din alte țări: lichiditate, deficit monetar. Guvernul a anunțat din aprilie diferite programe pentru susținerea industriilor, în mod special.”

Itay Zehorai, Author and Head of Research Forbes Israel: „La nivel macroeconomic, Israel a fost și este într-o poziție puternică. A fost prima țară care a luat măsuri imediate, a închis granițele, a impus restricții, a impus izolarea completă cu luni înainte decât alte state.”

Maciej Lang, Ambasadorul Poloniei în România: „În ciuda pandemiei, relațiile comerciale dintre România și Polonia nu s-au pierdut. În România există 1.225 companii cu capital polonez, număr în continuă creștere.“

Therese Hyden, Ambasadoarea Suediei în România: „Cu sprijinul UE, și România poate deveni green, smart și digital. Așa că faceți planuri și cheltuiți banii cu înțelepciune. Nu putem trece singuri prin această criză, avem nevoie de mai mult comerț, nu de mai puțin.“