Cautare
, Forbes Staff

I am a Breaking News Editor at Forbes Romania, with a focus on covering important tech and business news. Graduated from University of Bucharest with an MA in Political Journalism. Worked as a journal...

Tech |
|

Forbes CEE Forum 2020. Andrei Pitiș, Simple Capital: Digitalizarea, în ansamblu

Transformarea digitală a devenit centrul dezbaterii din jurul dezvoltării economice de astăzi datorită importanței acesteia în timpul pandemiei Covid-19.  
120 CEE Andrei Pitis

 

 

Deși nu există nicio îndoială că pandemia a amplificat adoptarea noilor tehnologii, procesele tehnologice au schimbat major lumea în ultimii 20 de ani, de la standardele de viață până la însăși natura muncii noastre. Andrei Pitiș, investitor și fondator Simple Capital, a explicat pe scena Forbes CEE Forum 2020 cum ar trebui să înțeleagă oamenii de afaceri din România această transformare, care depinde de o vedere în ansamblu.

„Sunt companii unde transformarea digitală se dă unui departament, de regulă de IT, care nu are o imagine de ansamblu asupra afacerii. Aici sunt niște oportunități de a implica oamenii cât mai de sus, la nivel de CEO, pentru a oferi o substanță acelei transfomări. Digitalul e o formă de interacțiune folosită de toți oameni. De aceea eu aș vrea să interacționeze cu businessul meu. Dar poate fi și o formă de eficientizare a proceselor de lucru. Se poate face o digitalizare cu sens dacă se discută cu oameni care au o vedere de ansamblu asupra afacerii. Un business digital nu are neapărat procesele interne digitalizate”, afirmă omul de afaceri.

Temerile în legătură cu șomajul provocat de venirea roboților care înlocuiesc oamenii la locul de muncă sunt tot mai mari, iar Andrei Pitiș explică cum ar trebui să trateze managerii această problemă. „Acel manager care vrea să inițieze o schimbare trebuie să fie transparent cu echipa pentru că oamenii ar putea să se teamă de roboții care vin să le ia jobul. Elementul de incertitudine poate să distrugă o echipă, de aceea managerul trebuie să comunice, să spună că e nevoie de o reducere de costuri și că peste un an vor fi, în loc de 100 de posturi, 70. Orice schimbare e întâmpinată cu rezistență, chiar de către oamenii inteligenți. Discuțiile, strategia și motivele pentru care se face digitalizarea trebuie stabilite de către CEO nu pentru că el conduce, ci pentru că are o vedere de ansamblu asupra întregului business.”

Creatorul Simple Capital, vehicul de gestionare a investițiilor, subliniază că foarte multe softuri corporate nu sunt „user friendly”, iar acest lucru poate duce la pierderi pe termen lung pentru aceste companii. „Firmele care fac astfel de sisteme nu se preocupă deloc de acel user experience al oamenilor care stau în spatele ecranelor. Conceptul nu este dezvoltat în România, iar digitalizarea înseamnă să folosești zi de zi produse de acest gen. E un proces care se întâmplă și oamenii vor realiza că realitatea e pe un ecran”, completează acesta.

Creșterea eficienței adusă de tehnologia digitală poate ajuta companiile să se extindă, iar platformele digitale pot crea ocupații și locuri de muncă complet noi. Pentru a ajunge aici este important să înțelegem ce schimbări aduce valul actual de tehnologie și modul în care factorii de decizie și companiile se pot adapta la aceasta. Antreprenorul spune că „orice schimbare într-o întreprindere implică interacțiuni între oameni, mai ales în privința modului de lucru. Spre exemplu, la școală, programul „Săptămâna Altfel“ e o idee bună, dar nu s-au instruit în niciun fel profesorii și a ajuns o corvoadă pe care nu o face nimeni cum trebuie. La fel și digitalizarea – e o idee bună, dar fără change management poate să aibă rezultate proaste.”

Chiar și înainte de izbucnirea pandemiei, unele caracteristici ale stării de progres tehnologic au fost deosebit de evidente. Un lucru este cert, în prezent, companiile vor investi mai mult în capacitatea lor de a-și desfășura business-ul în online pentru a preîntâmpina potențialele blocaje viitoare.

Lecția pe care a învățat-o unul dintre cei mai cunoscuți business angels din România în cele șase luni de pandemie a fost aceea că „a dispărut conceptul că acum sunt la birou, iar apoi acasă. O oră avem o întâlnire de business, apoi o oră un prânz cu familia sau cu prietenii. Propun să fim în balanță cu noi înșine și să țesem activitățile de la serviciu cu cele de acasă.”

Tehnologia poate fi un avantaj pentru societate dacă întreprinderile și guvernele se pregătesc și se adaptează. Pandemia a împins societățile într-un punct de inflexiune în care îmbrățișarea tehnologiei nu mai este o opțiune, ci o necesitate. Cu pașii și acțiunile corecte, companiile și guvernele pot lua criza ca pe o oportunitate pentru viitor.

 

„Orice schimbare e întâmpinată cu rezistență, chiar de către oamenii inteligenți. Discuțiile, strategia și motivele pentru care se face digitalizarea trebuie stabilite de către CEO” – Andrei Pitiș, fondator Simple Capital

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii