Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Afaceri |
|

Forbes CEE Forum 2020. Alin Daniel Iftemi, MODEX: Marea digitalizare

Pandemia a accelerat digitalizarea, dar Alin Daniel Iftemi ne explică de ce (încă) ne este atât de greu.  
124 CEE Alin Daniel Iftemi

Alin Daniel Iftemi mănâncă digitalizarea pe pâine dimineața, la micul dejun. Iar la ceai servește puțină tehnologie blockchain. Pentru el aceste două concepte sunt simple ca bună ziua. Dar nu pentru toată lumea.

În 2017, împreună cu Mihai Ivaşcu şi Dragoş Răuţu, Alin Daniel Iftemi a pus la punct start-up-ul MODEX, o companie de consultanţă în domeniul blockchain. Mulți clienți îi spun verde-n față: „Am nevoie să mă digitalizez“ sau „Noi avem mandat de la CEO ca până la finalul anului să ne digitalizăm“ sau „Vrem să adoptăm tehnologia blockchain“. Dar câți dintre antreprenori, directori sau simpli consumatori știu ce înseamnă efectiv digitalizarea? Nu e suficient doar să vrei să te digitalizezi. Este necesară o strategie creată la nivel personalizat pentru fiecare societate înainte de a fi implementată.

Adoptarea unei plăți fără cash sau fără card este o formă de digitalizare. Dar tot digitalizare reprezintă și o tehnologie de promovare a produselor din portofoliu. „Digitalizarea e doar un proces tehnic care asigură continuitatea în business“, spune scurt pe doi Alin Daniel Iftemi, Managing Director & Co-founder al companiei MODEX.

În opinia lui, în 2020 managerilor n-ar trebui să le fie teamă de schimbare și de adopția digitalizării. Până la urmă, misiunea lor, ca lideri, este să caute oportunități, iar digitalul le oferă o plajă largă. „Digitalizarea nu e o chestiune de frică, ci de vrut! La un moment dat, dacă nu vrei tu, oricum te va constrânge piața“, argumentează el.

Iar pandemia a accelerat și mai mult nevoia de digitalizare. Munca în echipă, dar la distanță, poate avea numeroase provocări, chiar și pentru cei care lucrează zi de zi cu aceste concepte și cunosc noile tehnologii. „Când am intrat în work from home, nu a existat un plan, dar a fost nevoie de o soluție urgentă. A trebuit să vedem, pe pielea noastră, cum este mai bine să procedăm până am ajuns la cel mai optim timp de ședințe, cele mai potrivite proceduri etc.“, mărturisește antreprenorul. În cele din urmă, pentru angajații unei companii care crează soluții de digitalizare nu a fost atât de greu să-și organizeze lucrul de acasă. „Mi-am dat seama că, cel puțin în Tech, munca de acasă poate fi eficientă și, de multe ori, chiar e mult mai eficientă. Înainte eram de acord cu acest concept parțial, dar acum sunt sigur 100% că este mult mai bun și productiv pentru toată lumea“, argumentează Alin Daniel Iftemi.

Dar dincolo de concepte, echipamente și noi tehnologii de adoptat, atunci când lucrezi de acasă timpul de lucru se poate confunda foarte ușor cu cel personal. E greu să setezi limite, uneori e greu să te concentrezi, dar nu este imposibil. „Mi-am dat seama că trebuie să-mi acord mai multă atenție cum mă organizez“, explică el succint.

În lanțul etapelor de implementare a digitalizării pot apărea mai multe probleme. Dacă trecem de reticența directorilor executivi și a patronilor, ne lovim de cea a angajaților. Fie din neștiință, fie din teamă, mulți nu respectă standardele companiei în care lucrează, spune Iftemi.

Iar dacă mergem mai departe pe fir, probleme legate de digitalizare sunt și în cazul oamenilor de rând. Deși, ca națiune, ne-o dorim și vrem să fim în pas cu țările civilizate și dezvoltate, digitalizarea nu este un concept pe deplin acceptat de români. Mulți încă își scot tot salariul de pe card imediat cum l-au primit. Au mai multă încredere în banii de hârtie, din portofel, decât într-un plastic «minune». Iar multora, în 2020, le este teamă de tranzacțiile online și nu au cunoștințe digitale de bază. Ca să nu mai vorbim că tehnologia blockchain este deja un OZN. „Sunt încă școli unde nu sunt nici toalete și noi vorbim despre digitalizarea României!“, concluzionează, sec, dar realist, Alin Daniel Iftemi.

 

„Sunt încă școli unde nu sunt nici toalete și noi vorbim despre digitalizarea României!” – Alin Daniel Iftemi, Managing Director & Co-founder al MODEX

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii