FacebookTwitterLinkedIn

Companiile, mai ales cele specializate în tehnologie, trebuie să inoveze constant pentru a rezista pe piață, este de părere Voicu Oprean, fondator și CEO al AROBS Transilvania Software.

„Cred că trebuie să inovăm și inovăm în fiecare zi. În domeniul IT, ce am reușit noi să facem a fost să învățăm zi de zi prin tot ceea ce facem pentru clienții noștri, câteodată ca subcontractor. Zona de IT, cel puțin în Transilvania, este caracterizată în principal de software outsourcing, în care noi inovăm, doar că veniturile inovațiilor noastre stau în alte companii, de cele mai multe ori fondate în afara țării. De câțiva ani, în calitate de investitor încerc să susțin firme ca să inoveze pentru că plusvaloarea să rămână în țară sau ulterior să poată ieși în afara țării și să aducă o plus valoare deosebită”, a spus antreprenorul, în cadrul Forbes CEE Forum 2019. În 1998, el a pus bazele furnizorului de soluții IT AROBS Transilvania Software, una dintre cele mai mari companii cu capital românesc din industria locală de IT, ajunsă acum la 800 de angajați și la afaceri de 109 milioane de lei în 2018.

Dacă ne referim la start-up-uri, modul în care ideea este implementată face diferența atunci când vine vorba de succesul unei companii aflate la început de drum.

„Dacă pariezi pe acel antreprenor ca să-și ducă ideea mai departe este extraordinar, doar că de prea puține ori se întâmplă ca de la stadiul de idee să se ajungă la stadiul de produs. Este un proces continuu, cu mult efort, și de cele mai multe ori, ceea ce ne omoară este implementarea”, a adăugat Oprean.

Pentru ca un start-up să primească finanțare, în primul rând, este nevoie ca investitorul să aibă încredere în fondatorul acestuia.

„Apoi următorii pași ar fi ca fondatorul să poată implementa ideea, să aibă consultanți pe care să se poată baza. Piața românească poate fi un incubator extraordinar pentru orice piață externă, pentru că putem dezvolta idei cu costuri mai mici decât s-ar dezvolta în Londra sau Silicon Valley. În schimb, dacă se dorește să se treacă în zona de vânzare și implementare, este obligatoriu să existe un contact cu piața căreia se adresează acel produs”, a mai spus Voicu Oprean.

El este președintele iTech Transilvania Cluster, cluster al companiilor din industria IT din România, înființat de Asociația Română pentru Industria Electronică și Software (ARIES), care pune la dispoziție companiilor acces la resurse și finanțări europene.

„Eu reprezint Transilvania Cluster, cu aproape 100 de firme. Pentru foarte multe firme specializate în zona de outsourcing, fondurile europene reprezintă acel boost pe care îl au la dispoziție pentru a dezvolta un produs, fie că este vorba de produs tehnologic sau altceva, este un ajutor care îi determină să facă acest pas”, a mai spus antreprenorul, care este implicat inclusiv în educație.

„Noi, companiile din cluster, am dezvoltat un produs care devine oligatoriu pentru studenții din anul III, care au o disciplină denumită Project Management și Antreprenoriat. Am pus patru componente: antreprenoriat, project și product management, agile și presentation skills și communication. Toate aceste componente sunt baza unui produs, pentru fiecare dintre ele am creat clustere. Studenții se joacă cu aceste produse pe care ulterior le pot duce mai departe. Eu, personal, mă implic la Universitatea Tehnică din Cluj și predau cursuri de antreprenoriat, împreună cu un profesor care pune baza teoretică, iar eu pe cea practică.”

Fondatorul AROBS susține că există potențial de creștere a ecosistemului antreprenorial din România, însă este nevoie ca investitorii să profite de acesta și să investească în start-up-uri. „Investiția nu trebuie să fie neapărat financiară, poate fi energie, «knowledge», o zonă în care aveți o competență, în care cunoașteți domeniul în detaliu. Existând acest lucru, sunt convins că va apărea un antreprenor cu care veți face click-ul”.

Oprean îi sfătuiește pe antreprenori să dea dovadă de reziliență, răbdare, să inoveze și să învețe constant: „Înveți din eșecuri, dar câteodată mai înveți și din succese.”