Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Lideri |
|

Forbes CEE Forum 2019. Ufuk Tandoğan, CEO Grup Garanti România: „Sunt foarte optimist, băncile vor continua să sprijine economia locală. În perioada care urmează ne putem aștepta la o creștere a potențialului de creditare bancară”

Profitabilitatea sectorului bancar local a crescut constant în ultimii ani, afirmă Ufuk Tandoğan, CEO al Grupului Garanti România, care adaugă că băncile vor continua să susțină economia locală.  
 aboneaza-te
074 CEE Ufuk Tandoğan

„Profitabilitatea sectorului bancar român a crescut semnificativ în ultimii ani. Dacă facem o comparație cu țările din CEE, precum Polonia, Cehia, Bulgaria, industria bancară din România este capitalizată și are multă lichiditate. Sectorul bancar local are capacitatea de a finanța potențiala creștere a țării”, a declarat Ufuk Tandoğan.

Optimismul CEO-ului Garanti România vine în contextul în care instituția financiară a înregistrat cel mai bun semestru de când activează pe piața din România, obținând un profit net consolidat de 98 de milioane de lei, în creștere cu aproximativ 25% față de perioada similară a anului trecut și o creștere de 4,5% a volumului total al activelor care, în prezent, depășește 12,1 miliarde lei. Totodată, în primele șase luni ale anului, grupul a înregistrat venituri nete consolidate de 263,2 milioane lei.

„Strategia noastră eficientă și riguroasă a determinat performanțe foarte bune în prima jumătate a anului. Suntem în linie cu obiectivele propuse pentru 2019 și avem toate premisele să înregistrăm rezultate excelente până la finalul anului. Avem un angajament pe termen lung pe piața din România și vom continua să aducem plus valoare în viețile clienților noștri, în evoluția industriei financiare și a economiei locale per ansamblu”, a precizat Ufuk Tandoğan.

CEO-ul Garanti Bank România subliniază că băncile se gândesc de două ori la decizia de a da un credit, din cauza experienței cu cazurile de insovență din anii de după criză. Sectorul bancar s-a gândit să-și asume mai multe riscuri și azi există sume foarte mari, aproape 22% din activele băncilor sunt plasate în active ale statului, cel mai mare procent din Europa. De asemenea, în România putem vorbi de un procent foarte mare de populație rurală, cel mai mare procent din această parte a Europei.

„Sunt foarte multe companii care au intrat în insolvență, numărul insolvențelor fiind mult mai mare dacă îl comparăm cu Bulgaria, dar și cu Polonia. Din păcate, unele firme au folosit punctele slabe din legislația insolvenței, este un proces foarte slab. Și atunci băncile nu își pot recupera împrumuturile, ceea ce a pus o presiune mare pe profitabilitatea sectorului bancar”, a explicat Ufuk Tandoğan, prezent la cea de-a șasea ediție a Forbes CEE Forum.

Un pas realizat recent de Garanti Bank pentru susținerea economiei locale a fost reprezentat de încheierea unui acord de împrumut de 55 milioane euro, cu International Finance Corporation (IFC), instituție membră a Grupului Banca Mondială, vizând finanțarea întreprinderilor mici și mijlocii și a proiectelor sustenabile de eficiență energetică. Scopul acordului este de a genera creștere și rezistență la schimbările climatice. Prin semnarea acestui acord, Garanti Bank a devenit prima bancă din România care primește un împrumut de la IFC, destinat investițiilor din domeniul eficienței energetice și a energiei regenerabile.

„În calitate de inovatori în industria financiară, considerăm că este important să deschidem orizonturi noi, să susținem IMM-urile și companiile care dezvoltă proiecte eficiente din punct de vedere energetic, precum și pe cele care adoptă tehnologii bazate pe energie regenerabilă. De-a lungul anilor, Garanti Bank a dezvoltat un parteneriat solid cu IFC și ne bucurăm că avem o viziune comună în ceea ce privește susținerea, atât a sustenabilității, cât și a dezvoltării afacerilor”, a precizat Ufuk Tandoğan.

CEO-ul Garanti își menține optimismul și când vine vorba de rolul jucat de instituțiile financiare pentru dezvoltarea economiei locale, susținând că în perioada următoare putem asista și la o creștere a nivelului de creditare.

„Sunt foarte optimist, băncile vor continua să sprijine economia locală. În perioada care urmează ne putem aștepta la o creștere a potențialului de creditare bancară”, a adăugat Ufuk Tandoğan.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii