Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Lideri |
|

Forbes CEE Forum 2019, Teofil Mureșan: Nevoia de educație

Înainte să pună bazele unuia dintre cele mai puternice grupuri de servicii de infrastructură, Teofil Mureșan a fost profesor la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, astfel că educația este una dintre prioritățile omului de afaceri.  
040 CEE Teofil Mureșan

Conștient de nevoia creșterii nivelului de educație, Teofil Mureșan, cel care a fondat alături de fratele său grupul E-INFRA, este unul dintre puținii oameni de business din România care se implică activ în programe educaționale care au ca obiectiv creșterea nivelului de expertiză.

„O mare problemă și o mare nevoie este expertiza. Când ai succes, ai nevoie de oameni bine pregătiți. Experiența personală și cea de om de business care se implică în proiecte din educație a început cu importul unor executivi MBA britanici, pe urmă a continuat cu școlile de meserii private, pe care încerc să le promovez mai mult. Toate acestea vin din convingerea că expertiza, nevoia de calitate care apare în societatea noastră pot fi rezolvate prin forță de muncă mai bine pregătită. Cred că forța de muncă românească poate să se aștepte la salarii mai bune nu doar din considerente economice. (…) Companiile din industrii precum transporturi, aviație, sectorul militar care vin în România au nevoie de forță de muncă mai bine pregătită”, a declarat Teofil Mureșan pe scena Forbes CEE Forum.

De altfel, anul acesta vor începe la Cluj-Napoca primele cursuri susținute de către profesori din cadrul Lincoln College Group. Asociația Internațională de Meserii (AIM), cu susținerea E-INFRA, a anunțat în prima parte a acestui an un acord de parteneriat cu The Lincoln College Group pentru lansarea cursurilor tehnice pentru meserii recunoscute în România după codul CAEN, dar bazate pe metoda britanică City & Guilds, testată și demonstrată ca eficiență, la nivel global. Mai exact, fiecare curs va avea o durată de 360 de ore, iar participanții vor lua parte, săptămânal, la reprize de 12 ore, timp de minimum 30 de săptămâni. Examenul de la finalul programului și probele de lucru de pe parcursul programului vor reprezenta garanția pregătirii la nivelul de competență solicitat, pentru fiecare meserie în parte, potrivit AIM.

„Școlile profesionale din România îi învață pe tinerii sudori să sudeze cu aparate care nu mai există de 20 de ani. În școlile de meserie din străinătate, diploma este însoțită de o garanție pe care o dă școala. Această garanție este una materială prin care te poți întoarce împotriva școlii. În SUA, au un proiect de anul trecut inițiat de către guvern pentru a revedea curricula școlilor profesionale pentru a găsi noile meserii pe care le cere tehnologia și pentru a crește eficiența muncii. La noi nu este făcută această actualizare de 30 de ani. În școlile de meserii de la noi, dacă ne ducem la sudură, copiii pierd vremea învățând să sudeze cu un aparat care nu se mai folosește de vreo 20 de ani. Iar cel mai grav este că școlile de meserii din România nu dau nicio garanție firmelor. Absolventul vine cu o foaie pe care scrie electrician, dulgher, fierar și atât. Modul de finanțare ar trebui schimbat la noi. În general, finanțările din zona guvernamentală urmează copilul sau specialistul care se supraspecializează sau face reconversia. Modul de finanțare este important, dar mai important este să ne schimbăm mentalitatea”, atrage atenția fondatorul E-INFRA.

În anul în care se împlinesc 30 de ani de la revoluția din 1989, Teofil Mureșan avertizează că riscurile majore pentru România sunt cele care țin de reglementare și de factorul politic. Omul de afaceri din Cluj se declară mai optimist anul acesta în comparație cu anul trecut, mai ales după modificările aduse deja celebrei Ordonanțe 114. În schimb, impredictibilitatea legislativă și lipsa forței de muncă vor reprezenta în continuare minusuri pentru România.

„Au trecut 30 de ani de la Revoluție, dar 10-15 ani s-au pierdut cu procese de privatizare. Românii au plecat, se întâmplă natural acest fenomen, companiile românești au început să-și exporte serviciile afară, este un proces care durează, iar pentru a-l accelera este necesar ca antreprenorii români să gândească la scară mare, să aibă curaj și să aibă mai multă încredere în forța de muncă mai tânără și destul de bine educată”, adaugă Teofil Mureșan.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii