Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Lideri |
|

Forbes CEE Forum 2019. Tamás Nagy, Co-Head Private Equity BERD: „Există posibilitatea unei creșteri mai mari în acest sector în care activăm, dar lucrăm la acest lucru. Avem nevoie de mai multă stabilitate”

În cei 30 de ani de la revoluția din 1989, peisajul economic din România s-a schimbat dramatic și ca urmare a investițiilor realizate de BERD, unul dintre cei mai importanți investitori instituționali de pe plan local.  
 aboneaza-te
076 CEE Tamás Nagy

Tamás Nagy, Director, Co-Head Private Equity BERD, are una dintre cele mai avizate păreri când vine vorba de regiunea Europei Centrale și de Est. În România, BERD se concentrează pe promovarea stabilității și extinderea produselor în sectorul financiar, consolidarea infrastructurii prin creșterea eficienței, implicarea mai mare a sectorului privat, precum și pe restructurarea sectorului energetic și creșterea eficienței energetice și a sustenabilității.

„Am multe amintiri aici, în România, în plan personal. Dar la nivel profesional, suntem unii din cei mai mari investitori din România”, afirmă Tamás Nagy.

În România, BERD se numără printre investitorii instituţionali de top. Până în prezent, banca a investit 8,4 miliarde euro în 433 de proiecte.

Prin aceste investiţii şi implicarea directă a reprezentanţilor Băncii în Consiliile de Administraţie ale unui număr mare de companii în care a investit, BERD a reuşit să îmbunătăţească practicile de conducere corporativă şi să extindă dialogul politic. Portofoliul Băncii s-a extins rapid în arii precum privatizarea la scară largă cu investitori strategici, investiţii de tip greenfield în sectorul privat, dezvoltarea sectorului financiar şi a infrastructurii în domeniile energetic, transporturi, comunicaţii şi a infrastructurii municipale. Banca susţine activ dezvoltarea sectorului financiar non-bancar prin promovarea investiţiilor în societăţi de leasing şi asigurare, precum şi în fonduri de capital, pensii şi ipoteci.

„De unde vine creșterea? Cred că eu sunt atent când mă uit la companiile tradiționale din România. Există niște statistici foarte importante cu care trebuie să ne confruntăm. Primele 300-500 de companii sunt filiale ale unor multinaționale, excluzând băncile și companiile de stat. Alte 25% sunt companii care nu sunt filiale ale companiilor multinaționale. Dacă ne uităm la ele, doar 20% sunt active pe piețele de export. Multe din aceste companii, majoritatea înființate după căderea comunismului, au crescut doar pe piața locală. Dacă crești doar pe piață locală, e dificil să te dezvolți ulterior pe plan extern pentru că dezvoltarea ta va fi doar în funcție de cum merge țara”, atrage atenția Tamás Nagy.

În acest context, oficialul BERD susține că pentru antreprenorii locali este foarte greu să spargă granițele României și să se extindă pe alte piețe, însă precizează că BERD vine cu soluții în sprijinul antreprenorilor.

„Deja piața e împărțită de jucătorii tradiționali. Deja e greu să faci tranziția pe altă piață. Expunerea vine prin achiziții. La aceste lucruri, BERD ajută antreprenorii locali. Finanțarea acestui tip de măsuri ajută. Eu sunt mult mai pozitiv când vine vorba de creșteri, de inovație și spun asta pentru că are legătură cu punctele forte și slabe ale regiunii. Pentru acestea e nevoie de antreprenori tineri, care sunt nebuni, care riscă mult. Dar doar așa poți avea acces la piață internațională”, a afirmat Tamás Nagy, în cadrul evenimentului Forbes CEE Forum.

În schimb, provocările evidente cu care se confruntă România și întreaga regiune a Europei Centrale și de Est sunt legate de lipsa forței de muncă, de bulele din piețe, dar și de încheierea unui ciclu economic. Cu toate acestea, schimbările climatice aduc o amenințare directă și pentru această regiune, iar Tamás Nagy avertizează că guvernele din întreaga lume, nu numai din regiune, vor trebui să adopte măsuri cât mai rapid pentru combaterea modificărilor climatice.

Totodată, Tamás Nagy consideră că regiunea Europei Centrale și de Est nu mai este în prezent una foarte atractivă pentru investitori, mai ales din cauza mediului impredictibil, care produce efecte asupra performanțelor investițiilor.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii