Unde se situează România pe harta investițiilor din regiune, la 30 de ani de capitalism? Șerban Roman, vicepreședintele fondului de investiții Enterprise Investors (EI) analizează la rece, așa cum ne-a obișnuit, piața locală și regională de investiții și este de părere că în toată regiunea și în țara noastră sunt oportunități, dar și riscuri. „Avem creștere a Produsului Intern Brut, o ducem bine, dar dacă te uiți pe statistici, peste medii, lucrurile par puțin mai ciudate. Trebuie să ne uităm puțin mai specific. Doar câteva orașe din țară dau creșterea, iar restul stagnează. Avem forță de muncă, iar dacă dăm acces și dacă unim regiunile avem o piață bună de IT. Avem o piață de outsourcing bună, tinerii din acesată industrie sunt foarte bine poziționați. Sunt și plusuri și minusuri”, spune în cadrul celei de-a șasea ediții a Forbes CEE Forum, Șerban Roman, Country Director pentru România și Vice President al Enterprise Investors, un fond polonez de private equity prezent pe piața românească de mai bine de un deceniu.
Ultimii zece ani din cariera lui Șerban Roman au fost chiar în cadrul Enterprise Investors, timp în care compania a strâns fonduri de peste 2,5 miliarde de euro și a scris istorie pe piața regională de fuziuni și achiziții. După mai bine de un deceniu, experiența sa în acest sector îl îndeamnă însă să privească nu doar către cifre, ci și spre trenduri și înspre modul în care acestea evoluează în timp, dar și în perioade de criză: „Noi nu investim într-un start-up, ci într-o companie care poate să absoarbă minimum 20 de milioane de euro. Dar ne uităm și la trendurile globale și în ce măsură acele trenduri pot influența compania (…) Spre exemplu, pe măsură ce se electrifică industria automotive, nu mai ai nevoie de service-uri, deci nu mai e rentabil să investești acolo. Ne uităm și la măsura în care businessul vizat este suficient de rezilient la criză. Acum cinci ani probabil nu ne-am fi uitat la asta”.
Șerban Roman, unul din cei mai exeprimentați manageri de fonduri de investiții din România, mai spune în cadrul evenimentului că el, ca investitor, își îndreaptă atenția către companiile solide din piață, care au creștere anuală mare, de 20-30%, majorare la care, explică el, nu ajung multe businessuri: „Probabil, cel mai important lucru la care ne uităm este cine execută planul de dezvoltare al companiei vizate. Căutăm companii care să crească 20-30% pe an. Să crești atât nu e simplu, nu poate să o facă oricine. Este antreprenorul pregătit să facă asta? Dar cine face asta? Cine crește atât? Dacă antreprenorul este bazat pe strategie, atunci l-aș vrea lângă mine, dar dacă antreprenorul nu este implicat în business probabil că nu”, explică Șerban Roman.
Totodată, investitorul amintește de implicarea statului în mecanismele de piață și modul în care acestea atrag cu sine riscuri și incertitudini la nivel de politică locală, dar și regională și globală: „Cu cât statul poate să intervină mai mult într-un business, cu atât mai mult te gândești dacă este momentul și este posibilitatea să investești acolo”, explică Șerban Roman în cadrul CEE Forum 2019, oferind ca exemplu businessuri din sectorul financiar care, după o analiză mai clară, nu păreau viabile pentru o refinanțare.
Fondurile de investiții administrate de către Enterprise Investors au intrat pe piața românească în urmă cu 13 ani, în contextul în care România traversa o perioadă dificilă din punct de vedere economic. În 2016, numele companiei era legat de cea mai mare tranzacție din sfera retailului românesc, când Profi a fost vândut de fondul de investiții condus de Șerban Roman pentru suma de 533 de milioane de euro, către fondul de investiții Mid Europa Partners. Tranzacția a fost una din cele mai spectaculoase de până atunci, depășind-o pe cea demarată de Auchan în 2013, când retailerul a cumpărat 20 de hypermarketuri Real, cu 257 de milioane de euro.