Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Lideri |
|

Forbes CEE Forum 2019, François Coste: „Investitorii străini sunt interesați de piața din România fiindcă este o sursă de creștere accelerată pentru piața din UE. România este o sursă de competitivitate globală”

România are multe atuuri, însă și puncte slabe, este de părere François Coste, CEO Groupama Asigurări, care susține că țara noastră este în continuare atractivă pentru investitorii străini.  
044 CEE Francois Coste

 

François Coste este un lider cu experiență globală, activând în țări precum Franța, Norvegia, Nigeria, China, Japonia, Statele Unite, Spania sau România. Din 2012, ocupă funcția de CEO al companiei Groupama Asigurări, după o experienţă de peste trei decenii în organizații precum Michelin (1982-1999) şi AXA (1999-2012). A coordonat activități nu doar pe continentul european, ci și în Africa sau Asia, aflându-se de-a lungul timpului pe poziții de director financiar, director IT şi director regional de operaţiuni. El s-a alăturat Consiliului de Administrație al Camerei Franceze de Comert și Industrie din România (CCIFER) în 2013, iar în luna iunie a anului 2016 a fost ales președinte al CCIFER.

„Investitorii străini sunt interesați de piața din România fiindcă este o sursă de creștere accelerată pentru piața din UE. România este o sursă de competitivitate globală. Apartenența României la UE este un factor esențial”, a declarat François Coste, în cadrul evenimentului Forbes CEE Forum.

În schimb, CEO-ul Groupama Asigurări atrage atenția că lipsa forței de muncă reprezintă cel mai mare impediment pentru dezvoltarea companiilor și a economiei naționale. Există, însă, și soluții pe termen mediu și lung, precum oprirea emigrației, atragerea în țară a unei părți a diasporei, reintegrarea pe piața muncii a „seniorilor” sau intrarea mai rapidă a tinerilor calificați pe piața muncii, de la nivel universitar sau chiar liceal.

„Ca soluții pe termen scurt, ce facem în multe companii este să automatizăm, să robotizăm, cu Inteligență Artificială sau cu RPA. Facem acest lucru în Groupama și ne stabilim să avem o ofertă atractivă către angajați pe 5 nivele: să oferim un loc de muncă stabil; să oferim o remunerație atractivă, incluzând beneficiile asigurărilor de sănătate; să fim un loc de muncă unde se pot dezvolta competențe și o carieră; este foarte importantă cultura companiei pentru a atrage și reține talente, și, în sfârșit, flexibilitate. În companie avem 20% din angajați care lucreaza remote, evită traficul, este bine pentru mediu, pentru angajați și pentru productivitate”, afirmă François Coste.

Ținând cont de aceste aspecte, François Coste ilustrează, în discuțiile din cadrul celei de-a șasea ediții a Forbes CEE Forum, importanța pe care un lider trebuie să o acorde angajaților săi. Acesta abordează chestiunea resurselor umane printr-o perspectivă ciclică, în care implicarea angajaților contribuie la performanța întregii companii, iar aceasta va conduce ulterior și la satisfacerea nevoilor clienților. În aceeași măsură, pentru o companie, dacă are clienți mulțumiți, vor exista și acționari implicați, care rămân în companie.

Cu toate acestea, un element îngrijorător pentru mediul de afaceri este reprezentat de scăderea competitivității României din cauza creșterii costului forței de muncă prea rapid, consideră François Coste, care precizează că acest aspect ar trebui corelat cu creșterea productivității.

„România are multe atuuri, dar și impedimente. Atuurile sunt: o piață internă relativ mare, sunt talente, în Groupama realizăm inovație pe care în Franța n-am realizat-o; agricultura este un atu foarte mare pentru România, sectorul IT este o bază semnificativă. Impedimente: scăderea populației, lipsa forței de muncă, problema și lipsa infrastructurii care nu sunt la nivel european, întârzieri ale infrastructurii de transport, educație, sănătate. Motivul pentru care românii continuă să migreze sunt educația și sănătatea. Avem o problemă cu lipsa de predictibilitate și stabilitate legislativă și birocrația în relație cu statul”, subliniază CEO-ul Groupama Asigurări.

Totodată, nivelul de educație financiară al românilor rămâne scăzut, susține managerul francez, dovadă fiind gradul de pătrundere al asigurărilor, care este la 1,2% din PIB-ul României, inclusiv asigurarea de viață, în timp ce în Ungaria este 3%, 6% în Spania și 9% în Franța.

„Trebuie dezvoltată educația financiară pentru a ajuta oamenii să conștientizeze riscurile și cum îi pot ajuta asigurările. Groupama este unul dintre cei mai mari investitori din România dacă luăm în calcul investițiile făcute”, conchide François Coste.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii