Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Lideri |
|

Forbes CEE Forum 2019, Corneliu Bodea: Cred că economia românească este pregătită pentru competiție, dar guvernul trebuie să adauge o politică de predictibilitate”

Corneliu Bodea, CEO al grupului Adrem, consideră că, în ultimii 30 de ani, România nu a avut o viziune sau o promisiune care să le ofere cetățenilor încrederea în viitor. România are nevoie de o viziune și de un plan de țară, care să-i asigure dezvoltarea.
042 CEE Corneliu Bodea

 

Volumul investițiilor străine în România se situează la circa 73 de miliarde de dolari, în timp ce investițiile directe românești în străinătate se ridică la doar 700 de milioane de dolari. Aceste cifre confirmă faptul că România nu are suficiente afaceri în străinătate. „Eu împreună cu fratele meu și cu grupul nostru de companii am încercat să spargem aceste bariere prin investiția pe care am făcut-o în 2010, în Elveția, unde am cumpărat un competitor. Dar cu o floare nu se face primăvară”, a declarat Corneliu Bodea, CEO Adrem, în cadrul evenimentului Forbes CEE Forum 2019.

El consideră că România are nevoie de o viziune și, mai mult, de un plan de țară. Exodul românilor reprezintă un fapt foarte îngrijorător, care are la bază absența unui plan de țară. „De 30 de ani, guvernele României nu au fost în stare să formuleze o viziune și să urmeze un plan de țară, n-au fost în stare să facă promisiuni credibile oamenilor. Nici măcar o promisiune legată de ce va fi România în viitor”, a subliniat Corneliu Bodea. Din acest motiv, românii pleacă la muncă în străinătate. În continuare lipsește această viziune. Lipsa de direcție este resimțită de români și aceasta atrage după sine neîncrederea în viitorul țării. Șeful Adrem se consideră un suporter al liberei circulații și îi înțelege pe românii care pleacă:

„Când atrag atenția asupra acestui exod nu formulez o acuză la adresa lor, pentru că îi înțeleg. O spun cu tristețea faptului că eu, ca antreprenor cu 80% din afaceri desfășurate pe teritoriul României, simt cum afacerea mea este încetinită de lipsa forței de muncă. Găsim din ce în ce mai puțini specialiști. De aceea îmi exprim îngrijorarea față de acest fenomen”.

O dată cu deschiderea granițelor este firesc să crească și competiția. Este pregătită România pentru competiție? Corneliu Bodea a declarat că România nu se simte deloc în competiție la nivel regional sau european, deși ea se află involuntar în competiție. „Faptul că forța de muncă pleacă la muncă în străinătate este efectul acestei competiții cu alte economii”, a precizat omul de afaceri. Competitivitatea ridicată ține forța de muncă în țară, atrage noi investiții și conduce la creșterea business-ului autohton. Grupul Adrem este pregătit pentru competiție. Antreprenorul crede că foarte multe companii românești sunt pregătite peste 100% pentru a fi competitive la nivel internațional. Dar orice afacere care se desfășoară pe teritoriul național depinde, într-o măsură mai mare sau mai mică, de mediul general. „Cred că economia românească este pregătită pentru competiție, dar guvernul trebuie să adauge o politică de predictibilitate, coerentă și exprimată prin strategii și planuri concrete în diverse domenii de activitate, astfel încât afacerile românești să-și arate pe deplin forța”, a spus Corneliu Bodea.

Care sunt cauzele absenței unei viziuni sau a unei promisiuni pentru România? Corneliu Bodea a răspuns tranșant: „Lipsa competenței”. El se simte îngrijorat când se uită la ce s-a făcut în România, în cei 30 de ani de la Revoluție. În această perioadă ar fi trebuit accelerată foarte mult dezvoltarea țării, în ciuda faptului că PIB-ul a crescut, iar viața românilor s-a îmbunătățit. Multe lucruri ar fi putut fi făcute în acești ani: autostrăzi, spitale și infrastructura feroviară. Corneliu Bodea se uită în urmă cu tristețe și îngrijorare. Totuși, el estimează că 2020 va fi un an important, care va marca o schimbare și o maturizare a României.

În afacerea pe care o conduce de 27 de ani, antreprenorul a mizat pe resursele umane. Grupul Adrem, cu aproximativ 1.500 de angajați, este unul dintre cele mai mari din domeniul serviciilor energetice. „Nu pot să-mi mențin fluctuația de personal atât de scăzută, dacă nu le arăt oamenilor unde mergem, cum și de ce mergem, dacă nu le ofer o viziune și dacă nu-i însuflețesc pentru acea viziune”, a declarat Corneliu Bodea. Același lucru, dar la o scară mai mare, este valabil și în cazul României, iar politicienii ar trebui să înțeleagă necesitatea unei viziuni. „Fără o viziune, fără o promisiune, România nu poate merge mai departe”, a încheiat Corneliu Bodea.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii