Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Lideri |
|

Forbes CEE Forum 2019, Christina Verchere (OMV Petrom): Șansa pentru noi investiții

România este un spațiu plin de oportunități, mai ales în sectorul energetic, însa lipsa predictibilității legislativ-fiscale amenință proiectele de investiții de anvergură, susține Christina Verchere, CEO OMV Petrom.  
048 CEE Christina Verchere

Cred că România este o zonă cu multe oportunități, dar este nevoie și de multă răbdare. Cred că există și frustrare, fiindcă, atunci când există oportunități, apar și frustrări. Cred de asemenea că rolul CEO-ului este să miște lucrurile, să aibă încredere. Ne dorim un mediu competitiv în România. Avem nevoie de liberalizarea pieței gazelor”, a afirmat Christina Verchere, în cadrul celei de-a șasea ediții a Forbes CEE Forum.

Cu o cifră de afaceri de peste 22,5 miliarde de lei în 2018, OMV Petrom este unul dintre cei mai importanți jucători din economia României. Este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, plătind anual taxe și impozite de aproximativ 2 miliarde de euro, și cel mai mare investitor privat, cu investiții de 1 miliard de euro anual. Se estimează că impactul OMV Petrom la nivelul economiei, prin efectul direct, indirect și indus, se ridică la circa 4% din PIB.

În pofida poziției financiare solide, compania susține că actualul cadru legislativ nu permite luarea unei decizii favorabile pentru dezvoltarea proiectului Neptun Deep, perimetrul din Marea Neagră în care compania și ExxonMobil deja au investit peste 1,5 miliarde de dolari.

„În ceea ce privește Neptun Deep, mediul legislativ actual nu oferă premisele necesare pentru o decizie favorabilă pentru investiții în valoare de câteva miliarde de euro. Ne dorim să putem dezvolta zăcămintele din Marea Neagră și suntem în dialog cu autoritățile pentru a înțelege calea de urmat. Ne confruntăm cu lipsa de predictibilitate în domeniul taxării, care descurajează investițiile viitoare. Pe lângă un dialog corespunzător, avem nevoie de mai multă predictibilitate”, a precizat CEO-ul OMV Petrom. Astfel, un cadru fiscal și de reglementare stabil, predictibil și favorabil investițiilor reprezintă o cerință esențială pentru dezvoltarea investițiilor viitoare, atât onshore, cât și offshore. Legea privind activitățile offshore a intrat în vigoare la jumătatea lunii noiembrie 2018. La sfârșitul anului 2018, Guvernul a aprobat Ordonanța de Urgență nr. 114, introducând măsuri care afectează mai multe sectoare. Printre acestea, se numără stabilirea de prețuri reglementate la gaze naturale și energie electrică pe o perioadă de trei ani, precum și majorarea contribuției financiare aplicate pe cifra de afaceri în activitățile de gaze naturale și energie electrică. De asemenea, compania estimează că OUG 114/2018, modificată în acest an prin OUG 19/2019, va diminua rezultatul din exploatare al grupului cu 40 de milioane de euro, potrivit raportului cu rezultatele pe primul trimestru al anului, emis de companie.

OMV Petrom consideră că OUG 19 „reprezintă o evoluție necesară în vederea revenirii la o piață liberalizată a gazelor naturale. Credem că o piață liberalizată a gazelor poate exista în paralel cu implementarea mecanismelor adecvate de protejare a consumatorilor vulnerabili, în concordanță cu bunele practici existente la nivel european”.

Pe de altă parte, Christina Verchere consideră că industria energetică din România are încă suficient potențial de creștere, mai ales în contextul descoperirii de importante zăcăminte de gaze în Marea Neagră.

„Există oportunități de creștere în sectorul energiei, în care activăm și ne concentrăm pe acestea. Avem nevoie de stabilitate, de un mediu competitiv care să atragă investițiile, de liberalizarea sectorului energetic din România. România are un mare potențial de gaze naturale. Dacă proiectele din Marea Neagră vor fi dezvoltate, se vor genera oportunități pentru țară. Când ai propriile resurse de energie, vrei să le folosești pentru a contribui la dezvoltare în cât mai multe domenii. Energia joacă un rol esențial în economie. Mai cred că noi, companiile, avem un rol foarte important în societate, acela de a livra proiecte și energie pentru oameni. Iar pentru asta avem nevoie de predictibilitate, dar și de o piață potrivită și adecvată”, a adăugat Christina Verchere.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii