Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Lideri |
|

Forbes CEE Forum 2019, Alexandru Reff (Deloitte): Plecarea românilor trebuie stopată

Care ar trebui să fie principalul punct pe agenda publică a României, la împlinirea a 30 de ani de la Revoluție? Alexandru Reff, Country Managing Partner la Deloitte România, are un răspuns tranșant: exodul românilor trebuie încetinit.  
038 CEE Alexandru Reff

Dincolo de chestiunile la ordinea zilei – gradul de competitivitate a economiei românești, atragerea de capital străin și dinamizarea businessului local – exodul românilor reprezintă o problemă cu adevărat importantă pe agenda României. „Trebuie să vorbim despre migrația masivă din acești 30 de ani, despre pierderea a trei milioane de oameni sau poate chiar a cinci milioane. Aproape jumătate din forța activă a României este plecată în străinătate. Acest trend ar trebui să fie cel puțin încetinit și, bineînțeles, stopat”, a declarat Alexandru Reff, Country Managing Partner la Deloitte România, în cadrul evenimentului Forbes CEE Forum 2019.

Întorcându-se la chestiunile de business, Alexandru Reff a notat faptul că, în ultimii 30 de ani, România s-a aflat într-o perioadă foarte favorabilă. Admiterea României în Uniunea Europeană și NATO a adus țării „uriașe beneficii și o șansă istorică pe care noi, românii, am știut s-o fructificăm, uneori nu îndeajuns”. La aceste oportunități s-a adăugat atașamentul față de valorile statului de drept și a unei bune guvernări. Toate acestea ar trebui să potențeze efortul de recuperare a decalajelor și creșterea sustenabilă a economiei. Situația din prezent este favorabilă. „Suntem într-un nou an de creștere, dacă nu cea mai mare din Europa, cum s-a întâmplat cu doi ani în urmă, totuși, una situată în fruntea Uniunii Europene. Dar creșterea nu este una neapărat sănătoasă, ci este bazată pe un consum ridicat, care se reflectă într-o inflație mare și care este combinată cu o mentalitate bazată pe un consum excesiv”, a explicat Alexandru Reff. Este cea mai lungă perioadă de revenire a României din istorie, mulți indicatori susținând această revenire, dar este posibil să ne aflăm în pragul unei corecții. Anumite ajustări adoptate de companii ar face, în cazul unei posibile corecții, să nu mai fie luate prin surprindere de o nouă criză, așa cum s-a întâmplat în 2009. În companiile de stat, șocul ar putea fi mult mai puternic decât în cazul mediului privat.

Politicile publice au fost, în general, impredictibile. De exemplu, Ordonanța 114/2018 a clătinat încrederea investitorilor. „În continuare, este o nevoie uriașă de predictibilitate în România, ținând cont că, la nivel global, trăim într-o paradigmă a impredictibilității, generată de conflictele comerciale și de faptul că lumea a devenit instabilă. Este nevoie de o minimă predictibilitate pentru ca România să se dezvolte”, a declarat Alexandru Reff.

Conform unui studiu realizat de Deloitte la nivel mondial, directorii financiari ai marilor companii din România sunt de două ori mai îngrijorați decât omologii lor Europa Centrală în legătură cu impredictibilitatea din domeniul politicilor publice și al legislației. În privința temerilor mediul privat de afaceri din România pe seama unor noi decizii guvernamentale care s-ar înscrie pe aceeași linie cu Ordonanța 114, șeful Deloitte consideră că „atmosfera este mai puțin angoasată și există un climat de revenire a încrederii, chiar dacă politicile publice nu s-au schimbat în mod radical. Există semne potrivit cărora măsurile nefericite vor fi reanalizate și altele de acest gen nu se vor repeta. Nivelul de optimism a crescut”.

Despre contextul actual de business din România, Alexandru Reff crede că este bun: „Faptul că avem o creștere puternică generează încredere și optimism oamenilor de afaceri. Companiile cresc pe fundalul acestei conjuncturi macro-economice favorabile”. Totuși, consultantul de la Deloitte a amintit și despre preocuparea tot mai mare a oamenilor de afaceri în privința majorării costurilor materiilor prime, a forței de muncă și ale altor servicii. Din acest motiv, multe companii nu-și pot converti creșterea cifrelor de afaceri în creșterea profitabilității. La aceasta se adaugă și deficitul de forță de muncă, fiind o problemă foarte serioasă în momentul de față. În acest sens, comunitatea de business a solicitat deblocarea unui număr de 150.000 de angajări pentru lucrătorii străini în domeniul IT, construcții și turism. Adopția automatizării nu mai poate fi un răspuns la deficitul forței de muncă. „Climatul de business rămâne pozitiv pe fondul creșterii economice, dar dificil și cumva impredictibil. Probabil că ne va face mai rezistenți când va apărea o corecție. Mediul de afaceri românesc este pregătit pentru o astfel de corecție”, a conchis Alexandru Reff.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii