FacebookTwitterLinkedIn

De profesie jurist, Alexandru Popescu conduce operațiunile din Europa Centrală și de Est ale Philips Healthcare, divizia de servicii de sănătate a grupului olandez Philips, fiind unul dintre primii români care ocupă o astfel de poziție în cadrul unui gigant multinațional. Acesta a vorbit, în cadrul evenimentului Forbes CEE Forum, despre influența tehnologiei în sfera serviciilor medicale.

”Philips este o companie dedicată 100% soluțiilor și tehnologiilor medicale. Inovația în tehnologie influențează viitorul companiilor noastre. Ele creează trenduri și acoperă nevoi urgente și mari, cel puțin în domeniul serviciilor medicale. Populația planetei crește, este mai educată, mai conștientă și mai preocupată de starea de sănătate. Digitalizarea ne-a adus în față miliarde de informații. Acest lucru este și o provocare. Cum folosim tehnologia și inovația? Încercăm să fim eficienți și să servim scopul pe care îl avem”, a precizat Alexandru Popescu.

În contextul dezvoltării tehnologiilor și mai ales a inteligenței artificiale, mulți medici cred că meseria lor va dispărea, însă Alexandru Popescu nu este de părere că meseria de medic se află pe cale de extincție. El susține că tehnologia a schimbat profund procedurile medicilor, din moment ce până în urmă cu câțiva ani stetoscopul era unealta principală prin care doctorul lua contact cu pacientul și prin care erau adunate date despre pacient. În prezent, oamenii nu mai văd stetoscopul ca pe un mijloc eficient de colectare a datelor, existând dispozitive noi care se pot conecta la orice telefon mobil, care pot stoca datele și care costă destul de puțin. Dezvoltarea tehnologiilor avansate ne apropie tot mai mult de momentul în care dispozitivele inteligente vor permite accesul instant la istoricul medical al pacientului, dar și un control mai bun al pacientului asupra propriei sănătăţi prin acces la mai multe informaţii. Ne putem gândi la periuţa de dinţi care ar putea da informații medicilor stomatologi şi ne va indica ce măsuri trebuie să luăm sau la biberonul care îi va transmite medicului problemele bebeluşului.

„Cam asta face tehnologia, ajutându-ne să acoperim nevoile de astăzi. Inovația are ca scop produse, servicii, dar mai mult decât atât, felul de a face business cu partenerii. Suntem în mijlocul unei transformări importante. Lucrurile se schimbă foarte rapid. De multe ori, nici măcar clientul nostru nu mai știe ce își dorește. Atunci te așezi la masă cu el pentru rezolvarea problemei clientului și aliniezi resursele în slujba lui”, precizează Alexandru Popescu.

Până recent, revoluțiile și transformările tehnologice erau urmate de o perioadă de liniște, în care oamenii aveau timp suficient să se adapteze noului mediu. În prezent, nimeni nu mai are timp de respiro, eliminându-se perioada de adaptare.

„Trecem de la o transformare la alta. Clientul nostru e cel mai important și avem în permanență asta în minte. În urmă cu 10 ani cele mai noi tehnologii apăreau în România cu 3-4 ani mai târziu, iar azi la doar câteva luni distanță. Trebuie să reușești să creezi un mediu în care oamenii să se simtă bine când vin la serviciu”, a subliniat Alexandru Popescu.

România are nevoie urgentă și de digitalizarea sectorului public, capitol la care suntem codașii Europei. Pentru România, fondurile europene reprezintă o soluţie valoroasă pentru că oferă posibilitatea realizării unor investiţii majore în inovaţie. Inovaţia în sănătate înseamnă inovaţii tehnologice. Reprezentantul Philips a susținut că nu trebuie să reinventăm apa caldă, ci doar să privim la exemplele din jurul nostru, precizând că există o țară în Europa Centrală și de Est care este campioana digitalizării la nivel european: Estonia.

„Dezideratul lor este ca fiecare cetățean să fie nevoit să ajungă în fața unui funcționar public de maximum trei ori în viață”, a afirmat Alexandru Popescu.

Actualul Market Leader al Philips Health Systems pentru Europa Centrală și de Est, Alexandru Popescu, are o amplă experiență în industria de sănătate pe care şi-a clădit-o în cadrul unor companii precum Medicover, Euromedic, Regina Maria. Până în prezent, a mai ocupat și funcția de director executiv al Centrului de Radioterapie Amethyst, conducând operaţiunile companiei din România, Bulgaria şi Republica Moldova.