FacebookTwitterLinkedIn

Mihnea Săraru, partner în cadrul casei de avocatură PeliFilip, consideră că, „deși se tot vorbește de inteligența artificială, nu am ajuns încă acolo,  chiar dacă există acum niște procese de automatizare foarte avansate și o capacitate a unor software-uri de a lua decizii autonome sau semiautonome”.

Abordările din spațiul european ating un alt nivel, prin prisma inițiativei Parlamentului European care a trimis o rezoluție ce conține recomandări privind necesitatea de a reglementa robotica. Rezoluția respectivă atinge problematici care ar trebui să îi preocupe pe toți actorii mediului de afaceri. Parlamentul European afirmă că dezvoltările, automatizările, precum și alte materializări ale inteligenței artificiale arată că lumea se află în pragul unei noi revoluții tehnologice care probabil va afecta toate straturile societății. Mai departe, organismul legislativ al UE atrage atenția că probabil, în acest moment, regulile tradiționale, juridice nu mai sunt capabile să răspundă la foarte multe schimbări aduse de aceste software-uri și acești roboți care au capacitatea de a lua decizii autonome, explică Mihnea Săraru, prezent în cadrul ediției din acest an a Forbes CEE Forum. „Se pune problema cine ar trebui să răspundă în situația în care anumite acțiuni ale unor astfel de roboți produc prejudicii. Cine răspunde, producătorul, programatorul, proprietarul sau utilizatorul? Sau se pune problema chiar de o răspundere a mașinăriei, printr-un mecanism de asigurare obligatorie?”, întreabă Mihnea Săraru, care a fost promovat în luna mai a acestui an pe poziția de partener în cadrul PeliFilip. Mai mult decât atât, Parlamentul European a ridicat problema necesității implementării într-o formă sau alta a legilor scriitorului de romane SF Isaac Asimov, potrivit cărora roboții nu ar trebui să facă rău oamenilor. La nivel autohton, s-ar aduce în discuție dispoziția românilor de a accepta sau nu schimbările de acest gen. Este oare România un teren propice pentru inovare?

Ținând cont de faptul că populația Europei îmbătrânește, iar curând, persoanele de peste 60 de ani vor reprezenta o pondere de peste 20% din populația europeană, teama de a îmbrățișa inovația va fi foarte mare, atât pentru comunitățile conservatoare, cât și pentru tineri. În România, granița dintre vârstnici și cei tineri este mai redusă, întrucât 17% din populație era alcătuită din bătrani, în urmă cu un an, în timp ce în state precum Finlanda, Portugalia sau Bulgaria, aproximativ 20% din populație era, în 2017, îmbătrânită. „Pe lângă distincția dintre urban și rural, este foarte importantă și vârsta populației pentru că, în mod evident, schimbările aduc și o teamă. Teama este mult mai redusă la început, pentru populația tânără, carcaterizată de un entuziasm al schimbării, dar pentru cei în vârstă e teama mai mare.”

De ce se tem însă avocații că vor fi înlocuiți de roboți? Acest lucru se datorează faptului că o firmă de avocatură din Statele Unite ale Americii a dezvoltat și angajat primul robot avocat care are capacitatea de a oferi răspunsuri pe baza unor informații digitalizate, într-un timp foarte scurt, cu o precizie de 90%, lucru care depășește cu mult activitatea umană a unui avocat. Dacă în Roma Antică se spunea că principala calitate a unui avocat era memoria, acum nu mai intră în discuție acest aspect, pentru că un calculator ajută mai mult în acest sens, explică oficialul PeliFilip. Cu toate acestea, el consideră receptivitatea oamenilor drept condiție fundamentală în evoluția firească a societății. „E important ca oamenii să se simtă confortabili să îmbrățișeze schimbarea (…) Pentru asta, trebuie transmisă ideea că preluarea sarcinilor de rutină de către diversele forme ale inteligenţei artificiale va permite oamenilor să se concentreze pe activităţile cu valoare adăugată mult mai mare, pentru care este nevoie de intuiţie şi interacţiune socială.”