FacebookTwitterLinkedIn

Visul lui Omer Susli este ca România să redevină ceea ce era în urmă cu mai bine de un secol. Acesta este de părere că pe viitor România trebuie să pună mai mult accent pe educație, însă atrage atenția că fără dezvoltarea spiritului antreprenorial este greu să evoluăm ca țară.

„Eu visez ca România să redevină cea de acum câteva sute de ani, când Bursa de cereale din Europa era în Brăila. Acolo se dicta prețul de grâu în Europa. Bucureștiul, supranumit micul Paris, era mai frumos decât însuși Parisul. Visul meu e ca România să redevină ca atunci. Dar, pentru aceasta, fiecare dintre noi trebuie să facă ceva”, a subliniat Omer Susli, CEO-ul Homelux, în cadrul celei de-a cincea ediții a Forbes CEE Forum.

Pentru ca România să ocupe locul pe care îl merită, omul de afaceri Omer Susli este de părere că antreprenorii români trebuie să fie mai curajoși și să investească mai multă încredere în proiectele pe care vor să le dezvolte. Acesta subliniază că, dacă antreprenorii ar avea mai mult curaj, atunci ar avea o bază solidă de creștere și ar putea să își găsească mult mai ușor surse de finanțare, din moment ce sunt încrezători în propriul proiect. Succesul lui Omer Susli se explică prin faptul că a avut mereu încredere în propria intuiție, diversificându-și constant portofoliul de investiții.

„Eu am trecut prin foarte multe domenii. Am cumpărat cea mai mare fabrică de cărămidă din România și nu știam cum se produce cărămida. Eu am avut curaj și am cumpărat-o, iar după un an am vândut-o la gigantul Wienerberger. Când a fost fabrica scoasă la vânzare, antreprenorii români s-au uitat la ea, dar nu au avut curaj să cumpere o firmă gigantică cu mii de angajați. Trebuie să ai curaj. Dacă ai curaj, multiplici banii. Vă sugerez să nu rămâneți angajați. Fiți curajoși și deschideți compania voastră. Avem o piață mare, una dintre cele mai mari din Estul Europei. În Uniunea Europeană avem 550 de milioane de oameni cărora le putem vinde mărfurile în liniște. Dacă avem o afacere în sfera e-commerce, putem să accesăm o piață de 6-7 miliarde de oameni, dar trebuie să aveți curaj”, recomandă Omer Susli.

CEO-ul Homelux declară că are 100% încredere în antreprenorii români, mai ales datorită tinereții lor. Din păcate, jumătate de secol de comunism a distrus spiritul antreprenorial din România, însă după anul 1989 găsim multe povești de succes ale unor antreprenori români. Susli oferă exemplul Băncii Transilvania, care a început de la zero, fără să achiziționeze nicio altă bancă de stat și fără să aibă sprijinul unei mari bănci internaționale, iar acum a ajuns cea mai importantă bancă din România. De asemenea, Dedeman a ajuns numărul 1 în domeniul său de activitate, în pofida faptului că a fost nevoit să concureze cu giganții internaționali de pe piață.

„Trebuie să ne gândim că putem să ajungem ca ei în domeniile în care activăm. Exemplele sunt foarte multe. Curajul trebuie să fie pe primul loc. Nu sunt de acord cu afirmația că un antreprenor ca Steve Jobs se naște o dată la o sută de ani. Fiecare poate ajunge peste 15-20 de ani cel mai bogat om din România sau chiar de pe planetă”, afirmă Omer Susli.

În ceea ce privește diferențele privind accesul la finanțări în anul 2018, comparativ cu anii anteriori, Omer Susli consideră că nu s-au schimbat foarte multe, cel puțin nu față de perioada 2007-2008. Pentru ca băncile să ofere finanțări este nevoie ca banca să aibă încredere în proiectul prezentat, mai ales în contextul în care scopul principal al unui antreprenor este de a-și multiplica banii investiți, nu neapărat pentru a crea noi locuri de muncă sau de a oferi un sprijin comunităților locale. Susli precizează că este un cerc de pe urma căruia toate părțile implicate trebuie să câștige. Antreprenorii trebuie să aibă curaj și un proiect în care să aibă încredere pentru a avea o putere de convingere mai mare asupra băncii care oferă finanțarea.

Omer Susli este recunoscut pentru numeroasele afaceri pe care le-a făcut în România, printre care se numără producătorul de fibre textile Romtextil, Search Chemicals, companie specializată în comerțul cu ridicata al materialelor de construcții, fabrica de cretă măcinată şi transport rutier Tempo Invest sau agenția de turism Travel Tips. În prezent, lansează un nou lanț de magazine în segmentul Home & Deco, sub denumirea Homelux. Astfel, în această toamnă vor fi deschise primele două magazine, unul la Ploiești, iar altul la Focșani.