Cautare
, Staff

Lideri |
|

Forbes CEE Forum 2018, Mircea Varga, CFO Țiriac Group: „Tehnologia va schimba mult lucrurile, automatizările ar trebui să ne dea mai mult timp pentru creație, pentru inovație, analiză, pentru că fără analiză nu vom vedea care sunt provocările viitoare”

Care este impactul tehnologiei asupra leadershipului și care sunt cele mai importante calități pe care ar trebui să le dețină un lider în viitor?
168 CEE Mircea Varga

Digitalizarea este cea care schimbă stilul de leadership, iar tinerii sunt cei care dictează ritmul schimbării într-o companie, este de părere Mircea Varga, director financiar executiv (CFO) în cadrul Țiriac Group, holding care reunește peste 40 de companii deținute de Ion Țiriac, cel mai bogat om de afaceri din România. „Într-o organizație tradițională, liderul stătea cu fața spre acționar, primea directive de la el și încerca, prin angajați, să le ducă spre client. Schimbările se întâmplau rar, cu o viteză mică,  (…) eram axați pe cantitate și pe muncă mecanică. Tehnologia va schimba mult lucrurile, automatizările ar trebui să ne dea mai mult timp pentru creație, pentru inovație, analiză, pentru că fără analiză nu vom vedea care sunt provocările viitoare”, a afirmat Mircea Varga. El crede că liderii viitorului ar trebui să își dezvolte cu precădere calitățile emoționale.

„Îmi pun întrebarea dacă schimbarea liderului generează schimbarea mediului sau invers? Cred că se influențează una pe cealaltă. Liderii actuali și cei ai viitorului vor trebui să își dezvolte mult mai multe calități emoționale. Dacă înainte lucrurile funcționau simplu, prin directivele pe care le dădea liderul, azi generația nouă este mai răzvrătită din punct de vedere al ascultării și punerii în aplicare. Noii lideri vor trebui să știe să utilizeze calitățile tinerilor care azi se raportează diferit din punct de vedere ierarhic într-o organizație, se așteptă ca un lider să fie colegul lor, nu șef, lucru care duce la performanța lor în organizație”, a completat Varga, cel care are pe mână bugetul companiilor din cadrul Țiriac Group, active în domenii precum automotive, real-estate, servicii financiare (asigurări, leasing financiar și operațional), transport aerian și energie.

CFO-ul Țiriac Group face câteva comparații între stilurile de management specifice fiecărei culturi și citează un studiu care arată că liderii chinezi se implică din ce în ce mai mult din punct de vedere emoțional în relația cu angajații lor, în încercarea de a-i face mai relaxați, spre deosebire de cei europeni și americani. „Barierele de spațiu și timp se schimbă, cu tehnologizarea lucrurile sunt simple, accesul la globalizare este diferit. Prin tehnologie dispar și barierele lingvistice, există aplicații care traduc instant conversațiile. Cel mai important lucru pe care va trebui să îl facă liderul este să armonizeze calitățile pe care tinerii le au. Aceștia au o altă abordare în ceea ce privește munca. (…) Vom vedea mai multă muncă part-time, probabil pe viitor resursa umană va fi împărțită diferit. (…) Noul lider trebuie să aibă calități de resurse umane foarte bune, va trebui să știe să selecteze oameni, să-i dezvolte astfel încât să atingă obiectivele organizației pe care o conduce” adaugă Varga.

În opinia sa, calitățile principale ale noului tip de lider ar trebui să fie adaptabilitatea și flexibilitatea. Un lider ar trebui să prevadă provocările din viitorul apropiat și să știe cum să folosească avantajele digitalizării.

„În primul rând, liderii actuali vor trebui să se adapteze acestor tehnologii noi care le vor crea oportunități. Trebuie să descoperim liderii noi, cei care se nasc vor veni cu o cu totul altă abordare, pentru ei anumite lucruri care pentru noi erau fundamentale vor dispărea. Noii lideri care vin din urmă nu vor avea această teamă de schimbarea care apare în frontul următorilor 10 ani. Pentru ei toate lucrurile de care noi, liderii actuali, ne temem, vor face parte din normalitate. Vor avea avantajul că se vor putea adapta foarte repede schimbărilor care vin”, a subliniat Varga, care însă susține că din păcate există puțini lideri cu vechime pe piața locală, un exemplu fiind Dedeman, companie înființată de două decenii și jumătate, de frații Pavăl.

Mircea Varga consideră că antreprenorii români cu vechime nu sunt încă pregătiți pentru schimbare, pentru că nu au abilitatea să lase frâiele afacerii unor persoane capabile.

„Sunt puține companii care au reușit în economia românească, îmi pun întrebarea care ar fi cauza acestui efect. Sunt foarte multe companii românești care încep bine, dar sfârșesc prost. Una dintre cauze este faptul că cei care creează acele businessuri nu știu când să lase frâiele unor lideri, se confundă acționarul cu administratorul, apare o contradicție, iar toată lumea se prăbușește. Cred că organizațiile care încep bine și frumos sfârșesc prost și din cauza acestui lucru.” Directorul financiar al Țiriac Group crede că sunt patru ingrediente care duc la formarea unui lider: abilitățile native, cultura, care influențează abilitățile native, educația, care șlefuiește acele abilități și conjunctura, care scoate liderul respectiv la lumină.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii