Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Lideri |
|

Forbes CEE Forum 2018, Ion Sturza (președintele fondului de investiții Fribourg Capital și fost Prim Ministru al Republicii Moldova): „În următorii cinci ani, 90% din joburi vor dispărea din forma în care sunt astăzi. Vor fi automatizate, ca rezultat al creșterii complexității,  şi al inteligenței artificiale”

Binele care este acum în România nu va dura mai mult de doi ani, consideră Ion Sturza, președintele fondului de investiții Fribourg Capital și fost Prim‑Ministru al Republicii Moldova.  
Ioan Sturza

O consolidare a poziției de cash este necesară, pentru că accesul la finanțare va fi tot mai problematic. Ion Sturza propune şi încheierea de parteneriate cu parteneri strategici care au capacitatea să treacă peste ciclurile economice, chiar cu riscul de a vinde sau de a pierde afacerea, în sensul bun al cuvântului. „Deci trebuie să ne pregătim de vremuri mai complicate, din punctul meu de vedere, deși nu va fi o criză similară cu cea din urmă cu 10 ani. Crizele nu vin din considerente macro sau din analize fundamentale. Ele vin pe fundal emoțional. Creștem când există euforie și ne prăbușim atunci când vine o spaimă”, spune Ion Sturza, în cadrul Forbes CEE Forum.

Industria de IT în forma în care este astăzi nu este în pericol. Pericolul vine din interiorul industriei. „În următorii cinci ani, 90% din joburi vor dispărea din forma în care sunt astăzi. Vor fi automatizate, ca rezultat al creșterii complexității,  şi al inteligenței artificiale. Noi deja avem în interiorul companiilor noastre un exemplu. În câteva luni vom renunța la 35 de angajați, automatizând tot procesul. Totul se duce în cloud, devine automatizat, pe bază de algoritmi și se reduc costurile de câteva ori. Eu le recomand  tinerilor să fie curioși, să poată migra de la nivelul de astăzi la ceea ce se numește deep tech sau inteligență mai complexă și cred că majoritatea vor fi capabili să migreze, cum au migrat de la ceea ce noi numeam cu 5-6 ani în urmă IT și lucrează acum la produse infinit mai complexe în centrele de excelență de la Cluj, Iaşi şi Bucureşti. Iașiul este la 5-6 ani în urmă dar progresează rapid, iar Bucureștiul din păcate s-a transformat într-un BPO care servește doar un singur scop – să umple oficiile care se construiesc”, mai spune Ion Sturza.

Omul de afaceri spune că lucrează la un mare proiect  industrial și speră că în următoarele luni, va recidiva în cariera sa, de la IT înapoi spre industrie. „Este un proiect 100% românesc, dar cu capital străin.  Afacerile locale au acces la piețele de capital externe. Marja pentru riscul de țară nu e atât de mare. Problema nu este finanțarea, ci calitatea proiectelor care vin din sectorul privat românesc”, a precizat Sturza.

Pentru  a primi finanţare, antreprenorul trebuie să ştie din prima zi cine va fi cumpărătorul a ceea ce produce, iar businessul trebuie construit într-un mod profesionist. „Corporatizarea sau profesionalizarea afacerilor, indiferent că vorbim de un mic magazin la colț sau de o mare afacere este importantă. Noi avem afaceri de avengură de sute de milioane de euro, dar rămân în principiu gestionate pe genunchi. Colaborând cu consulanți de avengură, cu profesioniști din industrie, ajungem să fim pe înțelesul celor care vin să investească sau să cumpere afacerea, pentru ca aceştia să nu ceară la infinit date, cifre, ci să înțeleagă care e filosofia afacerii. Cei care cumpără sunt până la urmă niște birocrați, indiferent că sunt un fond sau o bancă de investiții, un investitor strategic. Sunt niște corporatiști. Ei vor să bifeze niște lucruri în due diligence şi pot să nu sesizeze că tu în spate poate ai multe probleme, dacă businessul este profesional”, precizează Sturza.

Ca și schimbare de mentalitate necesară, Sturza susţine că trebuie să avem o gândire globală, dar să acționăm local. „Gândirea globală ne schimbă orizontul pentru că atunci când vedem o piață în creștere bazată pe consum pare că noi suntem cei mai deștepți. În 2008, un om de afaceri îmi spunea: «atât de bine creșteam că îmi părea că sunt un geniu carpatin, dar în realitate am fost un prost»”, explică Sturza.

Despre tinerii care doresc să fie  antreprenori, omul de afaceri spune că e important să-și dea seama dacă au aptitudini pentru a fi antreprenori sau nu. „În comparație cu generația noastră, ei au o speranță de viață mai mare cu 10 ani, deci au timp să testeze cu 10 ani mai mult. Mulți încearcă cu câte un food-track la colț, e foarte popular. Asta după ce termină Stanford, sau London School of Economics, şi după ce părinții au cheltuit jumătate de milion de euro ca să-i educe. Dar acesta trebuie să fie un proces de educație și evoluție pentru a avea cât mai multe cunoștințe profesionale. Nu totul se poate afla pe Google și pe Wikipedia”, adaugă Sturza, care consideră că tinerii trebuie să se reinventeze pentru că viața devine extrem de dinamică.

„O dată la doi ani crește capacitatea de procesare a calculatorului. În şapte ani, calculatoarele vor fi mai complexe decât creierul uman. Exercițiile de inteligență artificială sunt atât de complexe și bazele de date pe care le strâng Google, Facebook și alți giganți, spionându-ne într-un fel sau altul permit, se construiesc pe niște algoritmi extrem de complecși, care ne fac viața extrem de dinamică. Creierul uman deja rămâne în urmă. Aceasta este marea provocare, dar nu depinde de noi.”

Cât despre unirea României cu Moldova, Sturza spune că, din păcate, Moldova este o victimă a geografiei și a geostrategiei. „Vedem încercarea ostentativă a prietenilor noștri americani, inclusiv prin noua inițiativă a celor Trei Mări, de a construi bariere între Vest și Est. Atât timp cât mai marii acestei lumi se joacă în geostrategii, noi vom fi acolo unde suntem”, a conchis Sturza.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii