Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Lideri |
|

Forbes CEE Forum 2018, Ioana Filipescu (Deloitte România): „Inteligența emoțională este unul dintre atributele esențiale într-o organizație”

Într-o lume globalizată și asaltată de revoluția tehnologică, liderii au menirea să asigure coeziunea echipelor pe care le conduc. Inteligența emoțională este factorul-cheie pe care un lider trebuie să-l aducă în echipă.
170 CEE Ioana Filipescu

Ioana Filipescu, partener specializat pe M&A și Corporate Finance la Deloitte România, are o carieră impresionată în servicii financiare și investiții bancare de peste 25 de ani. Aproape în fiecare an, a fost implicată într-o tranzacție majoră pe piața românească, indiferent de compania la care a lucrat: KPMG, Raiffeisen Investment România, Filipescu Vișa Financial Advisors (propria firmă de consultanță financiară, înființată alături de Florin Vișa) și, în prezent, Deloitte România. Tranzacțiile pe care le-a finalizat, dar și cele în care a fost implicată, i-au permis Ioanei Filipescu să cunoască aspirațiile, frământările, entuziasmul și, uneori, dezamăgirile multor antreprenori, investitori și manageri. Este un finanțist care, dincolo de cifrele de bilanț și rapoartele tehnice, știe să înțeleagă viața unui antreprenor, care nu-i tocmai ușoară în România. Este  membru fondator al organizației Romanian Business Leaders și, în 2018, ocupă locul 21 în „Topul Forbes – 50 cele mai influente femei din România”.

Una dintre cele mai interesante teme care a fost discutată în cadrul evenimentului Forbes CEE Forum 2018 a vizat rolul pe care liderii îl ocupă în dezvoltarea societății și, în particular, în mediul de business. Ioana Filipescu consideră că, în general, liderii nu pot funcționa decuplați de timpuri și de contextele mari din lume. Calitățile acestora nu se șlefuiesc în funcție de schimbările care au loc în mediul în care activează, ci pur și simplu ei trebuie să fie pregătiți să răspundă acestor modificări. „În zilele noastre, în care globalizarea și tehnologizarea sunt predominante, liderii sunt chemați să răspundă la impactul acestor tendințe în organizațiile pe care le conduc”, a declarat Ioana Filipescu. O tendință generată de influența globalizării și tehnologizării, care se poate observa la mulți lideri ai organizațiilor, este o anumită depersonalizare, materializată în așa-numita corporatizare excesivă. Tehnologia și globalizarea au merite incontestabile în creșterea productivității și eficienței. „Dar rolul liderilor este să păstreze coeziunea în interiorul echipelor, în acești parametri moderni”, a adăugat Ioana Filipescu.

Despre calitățile pe care trebuie să le aibă un lider, Ioana Filipescu a spus că principala provocare este construirea și dezvoltarea unei echipe coezive. Există platforme de evaluare a specialiștilor și sisteme automate de raportare, dar dacă sunt folosite unilateral, există riscul ca acestea să crească distanțele dintre oameni. „Performanța vine din îmbinarea armonioasă a avantajelor pe care le aduce tehnologia cu păstrarea coeziunii prin interacțiunea umană. Inteligența emoțională este unul dintre atributele esențiale într-o organizație. Este important ca liderul să păstreze coeziunea unei echipe, pentru ca oamenii să evolueze mulțumiți și să se dezvolte ca într-o familie”, a subliniat Filipescu. Această provocare, în contextul creșterii noilor generații care, spre deosebire de generațiile trecute, sunt mai ușor de influențat de factorii de mediu, reprezintă cheia succesului într-o organizație.

Pe de altă parte, Ioana Filipescu a povestit că, la o conferință la care a participat recent, a fost impresionată de discursurile despre „viață și lucruri” ale unor oameni foarte tineri, dar la scurt timp, în același eveniment, aceiași tineri și-au exprimau „adeziunea” față de avantajele… venitului minim garantat. „O astfel de abordare m-a înspăimântat”, a declarat specialistul de la Deloitte România. Ioana Filipescu a atras atenția că tânăra generație riscă să cadă într-o atitudine pasivă, în care nu mai trebuie să facă ceva, în care nu mai trebuie să găsească motivații, pentru că cineva îi va oferi totul de-a gata. „Această atitudine pasivă a tinerilor este un risc pentru societate, iar liderii de astăzi trebuie să-l conștientizeze și să-l rezolve”, a punctat Filipescu.

Sunt dispuși liderii români cu experiență, formați în anii din urmă, să accepte și să adopte schimbările care se petrec cu mare viteză în prezent? „Desigur, există o anumită teamă, dar nu cred că există vreun lider care să nu gândească la schimbări și la progres. Problema importantă este dacă acești lideri au abilitățile de a face schimbări. Iar răspunsul este unul nuanțat, în funcție de caz”, a răspuns Ioana Filipescu. Liderii nu vor mai fi doar exemple profesionale, ci lideri motivaționali și inspiraționali. „În privința leadership-ului, mediul de bussiness din România nu are toate problemele rezolvate și nu suntem o sursă de inspirație la nivel regional, dar ne mișcăm, nu cu pași mari; acesta este un lucru important”, a spus Ioana Filipescu.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii