FacebookTwitterLinkedIn

Creșterea cererii pentru tehnologie aduce după sine creșterea nevoii de a dezvolta infrastructura, a susținut Daniel Farmache, Deputy CEO al Electrogroup Infrastructure (E-INFRA), în cadrul celei de-a cincea ediții a evenimentului regional Forbes CEE Forum.

„Ce face tehnologia pentru alte industrii, infrastructura de telecomunicații face pentru tehnologie. Cererea crescută pentru tehnologie crește însă nevoia de infrastructură. Vorbim de 5G și de alte tehnologii. (…) Noi lăsăm tehnologia și companiile să facă lucrurile la care sunt ei buni”, declara Daniel Farmache.

„Până în prezent, dacă ne referim la infrastructura telecom, fibra optică nu a fost, actualmente, depășită de nicio altă tehnologie de telecomunicații. Cu toate acestea, se îmbunătățesc echipamentele active de la capătul fibrei optice, pe care le instalează operatorii telecom”, explică Daniel Farmache. La fel cum este și asfaltul în infrastructura de construcții rutiere, infrastructura de telecom nu s-a schimbat fundamental.

„Pe partea de infrastructură metropolitană, noi dezvoltăm proiectul Netcity. Prin acesta, toți operatorii de telecom care ajung la casele și la birourile voastre își trec cablurile. În general, infrastructura nu se bazează pe schimbări majore de tehnologie. Proiectele de infrastructură sunt pe termen lung, ele sunt stabile, iar din acest motiv avem nevoie de predictibilitate. Infrastructura se dezvoltă însă pe baza nevoilor dinspre tehnologie”, adaugă Daniel Farmache.

Cu toate că România este fruntașă la capitolul de viteză a internetului, în ceea ce privește digitalizarea instituțiilor publice suntem cu mult rămași la coada clasamentelor.

În urmă cu doi ani, Daniel Farmache lucra pentru Guvernul României și a împărtășit experiența pe care a avut-o în perioada petrecută în serviciul public. Din poziția de șef de cabinet al Ministrului Muncii, instituție de care depind milioane de pensionari și angajați ai sectorului public, Daniel Farmache a putut observa barierele care împiedică adoptarea tehnolgiei și a digitalizării în Guvern. În acea perioadă a fost dezvoltat proiectul GovIT Hub, un program guvernamental dezvoltat împreună cu sectorul privat și mediul antreprenorial, în scopul creșterii calității serviciilor publice cu ajutorul tehnologiei. În pofida faptului că au fost înregistrate unele progrese, România se află pe ultimul loc la nivelul Uniunii Europene din perspectiva digitalizării. „Guvernul nu este un inovator și nici un early-adopter, iar el trebuie să înțeleagă avantajele digitalizării și trebuie să fie asigurat că nu va avea de pierdut. GovIT Hub trebuia să lucreze pentru clienții interni ai Guvernului, pentru funcționari”, povestește actualul Deputy CEO al E-INFRA.

„Un exemplu concret este momentul când am ajuns la Guvern și m-am ocupat de legea salarizării bugetarilor. Mi-am dat seama că această politică a Guvernului viza 1.200.000 de oameni, fiind cea mai mare cheltuială de la bugetul de stat. Guvernul nu avea o bază de date pentru cea mai mare cheltuială a sa. Orice companie are un tabel cu angajații săi, dar Guvernul nu avea o bază de date. Am spus că trebuie să o facem. Am închis proiectul cu succes. Am adunat aproximativ 800.000 de angajați ai sistemului public în această bază de date, mai puțin pe cei din Armată. Însă, realitatea este că inoportuna pe foarte multă lume ca salariile să fie transparente. Aceasta este provocarea. Nimeni nu este absurd să nu vrea digitalizare în Guvern. Însă este o problemă când se schimbă managementul și decidenții frecvent, mult prea frecvent pentru un proiect de amploare”, a subliniat Farmache.

În trecut, el a făcut parte din divizia de Investment Banking a Citigroup din Londra, dar a lucrat și în cadrul biroului Citi din România. În anul 2016, a fost consilier în cancelaria prim-ministrului României și director de cabinet al Ministrului Muncii.

Daniel Farmache a absolvit cursurile unui MBA la London Business School, cu un stagiu la Massachusetts Institute of Technology. De asemnea, este licențiat în finanțe-bănci, absolvind cursurile Universității din Reading, iar recent a preluat funcția de Deputy CEO al  Grupului Electrogroup Infrastructure. Din acest grup fac parte Electrogrup SA, Direct One SA, Netcity Telecom SRL, Nova Power & Gas SRL si WESEE SRL, care reunesc în prezent peste 700 de angajați și au generat o cifră de afaceri consolidată la nivelul anului 2017 de peste 100 de milioane de euro.