Cautare
, Staff

Imobiliare |
|

Forbes Best Offices Hubs 2018, Locul 8: Vestul extrem de productiv

Un hub care rămâne interesant și care nu și-a arătat întregul potențial.
 aboneaza-te
142 bestoffice 08 Vest

Nimic nu este mai atractiv pentru piața birourilor decât metroul. În ciuda faptului că în zona de Vest a Bucureștiului sunt puține puncte de atracție, metroul, care le asigură o conexiune facilă angajaților, indiferent de domeniu, este un argument destul de puternic pentru ca firmele să închirieze spații în acest hub, iar dezvoltatorii imobiliari să livreze imobile.

Astfel, Vestul Bucureștiului a avansat de pe locul 10 pe locul 8 al Forbes Best Offices Hubs, în 2018, în condițiile în care, la finele anului trecut, o suprafață de 147.000 de metri pătrați de birouri se găsea în zonă, dintre care circa 20% erau clasificați drept spații verzi, iar rata de neocupare era de 8%, potrivit datelor furnizate de JLL România. Această suprafață urmează să fie completată de 36.000 de metri pătrați, mai arată datele JLL România.

În schimb, datele Knight Frank Romania indică o suprafață de birouri de clasa A de 71.000 de metri pătrați în zona de Vest a Bucureștiului, în totalitate în clădiri cu certificare verde, din care niciunul nu este liber și care nu va fi suplimentar în acest an. În aceste condiții, o suprafață de doar 1.000 metri pătrați a fost închiriată anul trecut în această arie, potrivit KFR.

Într-un raport al CBRE se menționează că, la finele celui de-al trimestru al anului trecut, în Vestul Bucureștiului, suprafața disponibilă era de 309.000 metri pătrați, iar rata de neocupare era destul de bună, de 5,5%.

„Vestul va rămâne cea mai activă sub-piața din București, concentrând 63% din noua ofertă livrată între trimestrul al patrulea 2017 și 2019, inclusiv. Ne așteptăm ca întreaga activitate de dezvoltare să se mute spre zona Expoziției, în completarea zonei Basarab. La sfârșitul celui de-al treilea trimestru al anului trecut, 19 proiecte se aflau în faza de construcție în București, reprezentând 432.000 de metri pătrați. Data de finalizare pentru toate aceste proiecte este sfârșitul anului 2019, iar 20% din această suprafață este deja închiriată”, se detaliază în raportul CBRE.

Unul dintre cele mai interesante proiecte care se construiește în acest hub, în zona Preciziei, este sediul grupului Renault în țara noastră. Denumit Renault Bucharest Connected, acesta va avea o suprafață de 47.000 de metri pătrați, care vor găzdui peste 3.000 de angajați. Termenul de finalizare al proiectului este primul trimestru al anului 2019. Proiectul este dezvoltat de Elgan Group ș de Globalworth Real Estate Investment, cel din urmă achiziționând special pentru acesta, în vara anului trecut, un teren cu o suprafață de 57.000 de metri pătrați de la Coca-Cola HBC România, în spatele stației de metrou Preciziei.

Vizavi de acesta, complexul de birouri West Gate, dezvoltat de Genesis Development, controlat de Liviu Tudor, i-a convins pe cei de la Alpha Bank să-și extindă șederea aici, până în 2026, pe o suprafață de 7.700 de metri pătrați. Printre companiile care au birouri  în West Gate se află Dacia Renault, Ericsson, Société Générale European Business Services, Panasonic, Citi, Carestream Health, Medicover, Siemens şi WNS.

Valoarea chiriilor în Vest este, lunar, între 11 euro/mp și 12 euro/mp, conform unui raport al KFR, dar poatee atinge un nivel maxim de 14,5 euro/mp, potrivit CBRE

 

Citește: Forbes Best Offices Hubs 2018

 

Clădire reprezentativă

West Gate Park

Dezvoltator: Genesis Development

Proprietar actual: Genesis Property

Suprafață: 75.000 mp

An finalizare: 2007-2013

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii