Cautare
, Staff

Imobiliare |
|

Forbes Best Offices Hubs 2018, Locul 14: Sudul Sălbatic

Hub-ul de birouri de Sud al Bucureștiului aproape că nu există, dacă este luat în ansamblu, însă o parte din el începe să se schimbe.
 aboneaza-te
156 bestoffice 14 sud

Forte Partners, dezvoltatorul birourilor The Bridge și Ștefan cel Mare, a anunțat, la începutul acestui an, pe pagina de Facebook, că va construi un ansamblu mixt, birouri și locuințe, în zona de Centru – Sud a Bucureștiului, pe un teren de 18 hectare, aflat lângă fabrica de ciorapi Adesgo (Calea Șerban Vodă, lângă intersecția cu Dimitrie Cantemir), vizavi de Parcul Tineretului și în apropierea Colegiului Național Gheorghe Șincai. Compania fondată de oamenii de afaceri Geo Mărgescu, Johny Jabra și Ionuț Dumitrescu acționează prin firma Șerban Vodă Development Plaza, care ar putea da și denumirea proiectului. Din fotografiile prezentate de Forte Partners aici ar putea fi construite clădiri rezidențiale și de birouri, atât de mari dimensiuni, turnuri, cât și extinse pe orizontală.

„După succesul proiectului Timpuri Noi Square, în următorii ani, apreciem că vor urma din ce în mai multe proiecte de birouri și în zona de Centru Sud și Sud. În această zonă, stocul modern de spații de birouri este sub 100.000 de metri pătrați, dar estimăm că, în următorii ani, vor apărea din ce în ce mai multe proiecte de birouri sau birouri și rezidențial”, spune Mihai Păduroiu, Head of Advisory & Transaction Services, Investor Leasing și Office al CBRE.

Astfel, dacă finalizarea primei clădiri din Șerban Vodă Development Plaza pare îndepărtată, mai apropiată este Timpuri Noi Square, care se află tot în aria Central-Sudică. Dezvoltat de Vastint, proiectul a început să fie livrat de anul trecut, când au fost finalizate primele două clădiri ale fazei I – TN Offices 1 (13.385 de metri pătrați închiriabili) și TN Offices 2 (19.140 de metri pătrați închiriabili), fiecare cu o înălțime de zece etaje. În total, această fază va oferi o suprafață închiriabilă pentru birouri de aproximativ 50.000 de metri pătrați, în acest an fiind programată spre inaugurare TN Offices 2 (20.063 de metri pătrați închiriabili, pe șapte etaje). Pe lângă birouri, această fază va cuprinde 3.000 de metri pătrați de spații de retail și 920 de locuri de parcare. Faza a doua de birouri a Timpuri Noi Square va pune pe piață o suprafață de alți 50.000 de metri pătrați închiriabili, marea majoritate fiind destinați spațiilor de birouri de clasa A.

Anterior acesteia, spațiul de birouri din Sudul Bucureștiului era reprezenta de doar două proiecte. City Offices a apărut prin reconvertirea centrului comercial City Mall, după ce a fost cumpărat de către Globalworth, dispunând de o suprafață totală închiriabilă de aproape 36.000 de metri pătrați și 882 de locuri de parcare. Amplasat la intersecția șoselelor Olteniței și Giurgiului, imobilul nu a valorificat accesul bun la mijloace de transport în comun (metrou, tramvai, autobuz), fiind ocupat în proporție de aproximativ 20%. Cel de-al doilea proiect din Sud era proiectul Sun Offices, dezvoltat de austriecii de la S Immo, care au ridicat și mallul Sun Plaza, situat lângă clădirea de birouri.

În rest, în Sudul îndepărtat, n-a îndrăznit să se aventureze niciun dezvoltator imobiliar. În aceste condiții, nu este de mirare că suprafața disponibilă în Sud era de doar 48.000 de metri pătrați, iar rata de neocupare de 42,5%, la finele celui de-al trimestru al anului trecut, conform unui raport CBRE. Consultanții JLL România sunt mai optimiști – au calculat 95.000 de metri pătrați, cu o rată de neocupare de 23%. Reprezentanții Knight Frank România au punctat că în Sud sunt doar 15.000 metri pătrați de birouri de clasa A, cu o rată de neocupare de 11%.

În plus, nu mai miră nici faptul că cele mai scumpe chirii din Sud nu depășesc 10-11 euro/mp/lună, potrivit CBRE și KFR, respectiv cele mai reduse niveluri din București și marile orașe.

 

Citește: Forbes Best Offices Hubs 2018

 

Clădiri reprezentative

City Offices

Dezvoltator: Jaguar Development

Proprietar actual: Globalworth

Suprafață: 25.000 mp

An finalizare: 2014 – reconversie

 

Sun Offices

Dezvoltator: S Immo

Proprietar actual: S Immo

Suprafață: 9.639 mp

An finalizare: 2010

 

TN Offices 1 & 2

Dezvoltator: Vastint

Proprietar actual: Vastint

Suprafața închiriabilă: 32.525 mp

An finalizare: 2017

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii