Cautare
, Staff

Imobiliare |
|

Forbes Best Offices Hubs 2018, Locul 7: Piața Presei Libere – Viitoarea vedetă

Hub-ul Piața Presei Libere va străluci puternic pe piața spațiilor de birouri, dar peste câțiva ani. Până atunci, se lucrează tot mai intens.
138 bestoffice 07 Piata Presei 1

În a doua jumătate a anului trecut, zvonurile au devenit tot mai intense, după cum a scris și forbes.ro, grupul imobiliar Iulius Holding pune la punct o asociere alături de Camera de Comerț a României (CCIR) pentru a transforma complexul expozițional Romexpo într-un proiect multifuncțional. Romexpo are o suprafață destinată spațiilor de expunere de 100.000 de metri pătrați, plus un teren cu o suprafață totală de peste 37,4 hectare. Amplasarea în București este ideală, aflându-se la mai puțin de jumătate de oră de Piața Victoriei, într-o direcție, și de aeroportul Otopeni, în alta. CCIR are drept de folosință gratuită asupra acestui complex, din anul 2004 până în 2053, dar proprietar este Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS).

Iulius Grup are experiență în construirea de proiecte mixte. În primul rând, a dezvoltat, în jurul Palatului Culturii din Iași, ansamblul mixt Palas, care cuprinde o suprafață construită, de spații comerciale și de birouri, de 270.000 de metri pătrați, inclusiv spațiile pentru locurile de parcare. Inaugurat în mai 2012, valoarea investiției în acest proiect este estimată la 265 de milioane de euro. În prezent, Iulius are în lucru Openville Timișoara, situat în proximitatea Iulius Mall, care va include șapte clădiri de birouri, cu o suprafață de peste 130.000 de metri pătrați. 

Miza este uriașă pentru zona unde un punct de atracție este clădirea cu cal, datorită sculpturii din fața Bucharest Business Park, iar altul sunt cele două imobile City Gate, care străjuiesc intrarea în Romexpo. „În 2018, se va contura, mult mai bine, deja nouă vedetă a zonelor de birouri – Piața Presei Libere, unde cel puțin trei șantiere vor lucra activ în livrarea unor proiecte de talie mare Ana Tower, Expo Park și al treilea urmează să se anunțe”, susține Mirela Ciovica, Regional Corporate Account Manager al Knight Frank Romania.

Dintr-un raport al CBRE reiese că această zonă va deveni tot mai vizibilă, prin beton și sticlă, nu doar în birourile consultanților și arhitecților, peste aproximativ doi ani: „La sfârșitul celui de-al treilea trimestru al anului trecut, 19 proiecte se aflau în faza de construcție în București, reprezentând 432.000 de metri pătrați. Data de finalizare pentru toate aceste proiecte este sfârșitul anului 2019, iar 20% din această suprafață este deja închiriată. Vestul va rămâne cea mai activă sub-piață din București, concentrând 63% din noua oferta livrată între trimestrul al patrulea 2017 și 2019, inclusiv. Ne așteptăm ca întreaga activitate de dezvoltare să se mute spre zona Expoziției (n.red. – care gravitează în jurul Pieței Libere), în completarea zonei Basarab.”

În aceste condiții, nu este de mirare că, anul acesta, Piața Presei Libere a coborât ușor în topul Forbes Best Offices Hubs. În acest hub imobiliar, stocul disponibil la finele anului trecut, era de 322.000 de metri pătrați, dintre care 60% de spații verzi, cu un grad de neocupare bun, de 5%, dar fără niciun metru pătrat de finalizat în acest an, potrivit datelor furnizate de JLL România.

Datele furnizate de Knight Frank Romania (KFR) indică un stoc de 121.800 de metri pătrați, la finele anului trecut, cu o rată de neocupare mai bună, de 4%. În plus, confirmă faptul că niciun spațiu nou nu va fi disponibil în acest an, în zona Piața Presei.

Din cererea totală din București, în primele 9 luni ale anului trecut, 8% a fost în acest hub de birouri, potrivit JLL România. Datele KFR prezintă o cerere de 15.300 de metri pătrați pe piața spațiilor de birouri din zona Piața Presei Libere.

Valoarea chiriilor în Piața Presei Libere este, lunar, între 14 euro/mp și 16 euro/mp, potrivit raportului KFR.

 

Citește: Forbes Best Offices Hubs 2018

 

Clădiri reprezentative

Bucharest Business Park

Dezvoltator: Portland Trust

Proprietar actual: CA Immo

Suprafață: 26.854 m.p.

An finalizare: 2005

 

City Gate

Dezvoltator: GTC/ Bluehouse Capital

Proprietar actual: GTC

Suprafață: 45.000 m.p.

An finalizare: 2009

 

S-Park

Dezvoltator: Primavera Development

Proprietar actual: Immofinanz

Suprafață închiriabilă: 34.186 m.p.

An finalizare: 2007

 

UniCredit Tower

Dezvoltator: Bog´Art

Proprietar actual: Globalworth

Suprafață defășurată: 24.620 m.p.

An finalizare: 2012

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii