FacebookTwitterLinkedIn

Niciun singur proiect de birouri nu este planificat spre construire în Estul Bucureștiului, în următorii ani. De livrat nici atât, în condițiile în care de la achiziționarea unui teren până la finalizarea unui proiect, chiar și a unuia de mici dimensiuni, nu au cum să treacă mai puțin de 12 luni.

Acest hub pare să treacă prin același procent lent de dezvoltare, precum Centrul, în apropierea căruia se află. Prima clădire construită în Est a rămas și ultima, de ani buni: Olympia Tower a fost finalizată în 2009. Dezvoltatorul și actualul proprietar, Bluehouse Capital, a reușit să-și găsească chiriași, deși a finalizat imobilul în plină criză, 2009, printre cei mai cunoscuți fiind Eureko și Mega Image. Imobilul are o suprafață totală închiriabilă de 9.555 de metri pătrați, desfășurată pe 12 etaje, parter și trei niveluri subterane.

Amplasată în apropierea stației de metrou Piața Muncii, clădirea se impune prin design și arhitectură, pentru care a fost premiată, în 2010, în cadrul Anualei de Arhitectură.

În condițiile în care în zonă se află mai multe imobile de mai mici dimenisiuni, consultanții de la JLL România au calculat că în Estul Bucureștiului stocul de birouri este de 84.500 de metri pătrați dintre care mai puțin de 20% sunt imobile considerate verzi. În schimb, consultanții de la CBRE au calculat un nivel al ofertei totale disponibile de 58.000 de metri pătrați, iar cei de la Knight Frank România consideră că aceasta este de cel mult 15.500 de metri pătrați.

Toți consultanții sunt însă convinși că firmele nici nu sunt prea interesate să-și mute biroul în această zonă. Cea mai ridicată rată de neocupare pentru Estul Bucureștiului au calculat-o reprezentanții KFR, de 10%, cei de la CBRE susțin că era de 9,1%, la finele celui de-al trimestru al anului trecut, iar cei de la JLL România susțin că este de aproximativ 8%.

În concordanță cu suprafața disponibilă redusă și rata de neocupare ridicată, chiriile sunt printre cele mai mici din București – CBRE le-a calculat la 10 euro/mp/lună, iar consultanții de la KFR afirmă că variază între 11 euro/mp/lună și 13 euro/mp/lună.

Situația acestei zone este oarecum surprinzătoare, în condițiile în care dispune de acces bun la mijloacele de transport în comun – metrou, o multitudine de linii de autobuz, troleibuz și tramvai, infrastructură dezvoltată în vremea autorităților comuniste, pentru a deservi platformele industriale din zonă, dintre care cele mai cunoscute sunt 23 August și Republica.

Citește: Forbes Best Offices Hubs 2018

Clădire reprezentativă

Olympia Tower

Dezvoltator: Bluehouse Capital

Proprietar actual: Bluehouse Capital

Suprafață: 10.045 mp

An finalizare: 2009