FacebookTwitterLinkedIn

AFI Park Brașov, localizat în centrul orașului, va pune în 2019 pe piața de birouri brașoveană o suprafață de clasa A de 25.000 de metri pătrați închiriabili, la o suprafață construită de 30.000 de metri pătrați. Proiectul imobiliar dezvoltat de AFI România, care deține, în zona Central – Vestică a Bucureștiului, complexul de birouri AFI Park 1-5 și mall-ul AFI Cotroceni, va fi livrat în două faze, una de 15.000 metri pătrați, iar alta de 10.000 metri pătrați, fiind deja certificat LEED Gold.

Din datele furnizate de Knight Frank România (KFR) reiese că acestea sunt o parte dintre livrările prognozate pe piața birourilor din Brașov. Consultanții de la JLL România nu sunt la fel de optimiști și cred că vor fi gata doar 10.000 metri pătrați. Cei mai optimiști sunt consultanții de la Cushman & Wakefield Echinox, care, la mijlocul anului trecut, susțineau că între mijlocul anului 2017 și finele acestui an, vor fi livrați pe piața spațiilor de birouri din Brașov 51.000 de metri pătrați.

Ei au inclus în aceste spații pe cele ale celuilalt mare proiect de birouri de clasa A din orașul de sub Tâmpa, Coresi Business Park, situat pe fosta platformă Tractorul, care anul trecut și-a adăugat o suprafață de 8.500 de metri pătrați, prin clădirea N1. În acest imobil, printre clienți sunt companiile Azets (1.550 de metri pătrați), Accenture (750 de metri pătrați), Intech (1.000 metri pătrați) și Waters (3.500 de metri pătrați). Pentru spațiile vechi, Coresi este ocupat în întregime, iar gradul de retenție al chiriașilor se ridică la 100%, majoritatea fiind în extindere și trecând printr-o reînnoire de contract.

Parcul de afaceri dezvoltat pe fosta platformă industrială Tractorul din Brașov găzduiește chiriași internaționali precum CGS, IBM, Raiffeisen, Tata Technologies și Waters. Pentru acest an, proprietarul acestui proiect, Immochan, a anunțat că va continua extinderea, ţintind să atingă 100.000 de metri pătrați, în următorii ani. Astfel, investitorul austriac a păstrat planurile fostului proprietar Ascenta Management. Dezvoltatorul parcului de afaceri a anunțat, anul trecut, că, în următorii opt – zece ani, va construi încă zece clădiri de birouri, care vor urca suprafața totală a Coresi Business Park la 100.000 de metri pătrați construiți.

Immochan România a achiziţionat proiectul Coresi Business Park, în iulie 2017, cu prețul de aproximativ 50 de milioane de euro. Potrivit afirmațiilor făcute de Tatian Diaconu, CEO al Immochan România, aceste birouri au fost conectate direct la Coresi Shopping Resort şi la cartierul de locuinţe Coresi Avantgarden (1.000 de apartamente aflate în construcţie) printr-o arteră pietonală şi ciclabilă.

Anul trecut, stocul de spații de birouri din Braşov era apreciat la 100.000 metri pătraţi, atât de către JLL România, cât şi de către Knight Frank România (KFR). Cifre asemănătoare a furnizat și C&W Echinox, de 94.500 metri pătrați, la mijlocul anului trecut. În plus, rata de neocupare a acestor consultanți pentru spațiile de birouri din Brașov era apropiată de cea a JLL România, de 8%, în timp ce consultanții KFR înaintează o situație mai negativă, de 10%-12%.

Un avantaj pentru Brașov, comparativ cu Bucureștiul și orașele mari, este chiria pentru spațiile de calitate, care este între 11 euro/mp/lună și 12 euro/mp/lună. La aceasta se adaugă costuri de întreținere lunare între 2,5 și 3,5 euro pe metru pătrat.

Citește: Forbes Best Offices Hubs 2018

Clădiri reprezentative

Coresi Business Park faza I și II 

Dezvoltator: Ascenta Management

Proprietar actual: Immochan

Suprafața închiriabilă: 40.000 mp

An finalizare: 2015 – 2017 (în dezvoltare)

Brașov Business Center 

Dezvoltator: Grupul Vlerick

Proprietar actual: Grupul Vlerick

Suprafața închiriabilă: 22.000 mp

An finalizare: 2009