
Orașul de sub Tâmpa nu reușește nici în ediția din acest an a topului Forbes Best Office Hubs să se claseze între primele zece hub-uri office din România. Și aceasta nu din cauză că în oraș nu ar fi clădiri de birouri moderne, ci pentru că evoluția economică a Brașovului, inclusiv noile dezvoltări de spații office, este înfrânată de lipsa unei infrastructuri dezvoltate.
La finele primului semestru al anului anterior, stocul clădirilor de birouri moderne din Brașov era de 103.000 de mp, arată datele companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox. Însă, începând cu anul 2016, stocul clădirilor moderne de birouri a început să se dezvolte, iar în anul 2019 stocul existent ar putea crește cu o treime.
În ciuda tuturor dificultăților, cerere pentru spații de birouri moderne există în Brașov, după cum o arată Coresi Business Park, dezvoltat de Ascenta Management. Dezvoltat pe fosta platformă industrială Tractorul din Braşov, Coresi Business Park este unul dintre cele mai importante centre de birouri din afara Bucureştiului, ce totalizează în prezent peste 40.000 mp, la standard de clasă A. În iulie 2017, Immochan România a achiziţionat proiectul Coresi Business Park cu prețul de aproximativ 50 de milioane de euro. Pentru spațiile vechi, Coresi este ocupat în întregime, iar gradul de retenție al chiriașilor se ridică la 100%, majoritatea fiind în extindere și trecând printr-o reînnoire de contract. Parcul de afaceri dezvoltat pe fosta platformă industrială Tractorul din Brașov găzduiește chiriași internaționali precum CGS, IBM, Raiffeisen, Tata Technologies și Waters.
Anterior, Immochan, a anunțat că va continua extinderea platformei Coresi, ţintind să atingă 100.000 de metri pătrați, în următorii ani. Astfel, investitorul austriac a păstrat planurile fostului proprietar Ascenta Management. Dezvoltatorul parcului de afaceri a anunțat recent că, în următorul deceniu va construi încă zece clădiri de birouri, care vor urca suprafața totală a Coresi Business Park la 100.000 de metri pătrați construiți. Birourile de aici au fost conectate direct la Coresi Shopping Resort şi la cartierul de locuinţe Coresi Avantgarden. De asemenea, în 2019 vor fi dați în folosință alți 13.200 mp, ca urmare a finalizării lucrărilor la Coresi Business Park H1, dezvoltat de Ceetrus.
De potențialul zonei au fost atrași și jucători importanți de pe piața din București. AFI Park Brașov, localizat în centrul orașului, va pune în 2019 pe piața de birouri brașoveană o suprafață de clasa A de 25.000 de metri pătrați închiriabili, la o suprafață construită de 30.000 de metri pătrați. Proiectul imobiliar dezvoltat de AFI România, care deține, în zona Central – Vestică a Bucureștiului, complexul de birouri AFI Park 1-5 și mall-ul AFI Cotroceni, va fi livrat în două faze, una de 15.000 metri pătrați, iar alta de 10.000 metri pătrați, fiind deja certificat LEED Gold. AFI Park Braşov va introduce pentru prima dată pe această piaţă de birouri clădiri verzi.
Un avantaj pentru Brașov, comparativ cu Bucureștiul și orașele mari, este chiria pentru spațiile de calitate, care este între 11 euro/mp/lună și 13 euro/mp/lună, arată datele Cushman & Wakefield Echinox. La aceasta se adaugă costuri de întreținere lunare între 2,5 și 3,5 euro pe metru pătrat.
Clădiri reprezentative:
Coresi Business Park
Dezvoltator: Ascenta Management
Proprietar actual: Immochan
Suprafața închiriabilă: 40.000 mp
An finalizare: 2015 – 2018
AFI Park Brașov
Dezvoltator: AFI România
Proprietar actual: AFI România
Suprafața închiriabilă: 25.000 mp
An finalizare: *2019
Brașov Business Center
Dezvoltator: Grupul Vlerick
Proprietar actual: Grupul Vlerick
Suprafața închiriabilă: 22.000 mp
An finalizare: 2009