Cautare
, Forbes Staff

Imobiliare |
|

Forbes Best Office Hubs 2019: Magnet pentru investitori

Hub-ul Piața Presei Libere devine treptat steaua strălucitoare a spațiilor de birouri, însă mai are mult de recuperat față de principalele competitoare. Până atunci, se lucrează tot mai intens.
 aboneaza-te
138 bestoffice 07 Piata Presei 1

Piața Presei Libere a devenit una dintre cele mai interesante zone pentru investitori. În mod particular, zona Expoziției i-a atras ca un magnet pe unii dintre cei mai importanți afaceriști din România precum Ion Țiriac, Iulian Dascălu, George Copos, Gheorghe Iaciu, Alin Niculae sau Dan Șucu, care deja și-au manifestat dorința sau au început să dezvolte aici proiecte rezidențiale sau de birouri. Lor li se adaugă investitori externi importanți precum Portland Trust, Atenor sau GTC.

La finele anului 2018, stocul clădirilor de birouri moderne din zona Piața Presei Libere era de peste 136.000 de metri pătrați, aici fiind concentrate aproximativ 5% din totalul clădirilor de birouri moderne din București, potrivit datelor Knight Frank România. Rata de neocupare din acest hub a fost în 2018 de 6%. În ceea ce privește chiriile, Piața Presei Libere este una dintre cele mai scumpe zone din București, chiriașii plătind între 14-16 euro/mp.

Unele dintre cele mai importante proiecte imobiliare din acest an se leagă de zona Pieței Presei Libere. Omul de afaceri Iulian Dascălu, cel mai mare proprietar român de centre comerciale moderne, a cumpărat, prin intermediul unui partener, terenul de lângă centrul expozițional Romexpo din Capitală. Dascălu a semnat un acord cu Romexpo prin care a achiziționat clădirile expoziționale secundare, pentru 3 milioane de euro, și i-a fost acordată administrarea pavilionului central pentru minimum zece ani. Ulterior, omul de afaceri a cumpărat de la GTC un teren de circa 10.000 de metri pătrați. Tranzacția a fost realizată prin intermediul companiei Factory Business United, al cărei asociat este Bogdan Mihăilă, care în vara anului 2017 a fost numit de administrator al Iulius Real Estate.

Una dintre cele mai reprezentative clădiri din zonă este Bucharest Business Park (BBP) – clădirea cu cal, așa cum a devenit cunoscut ansamblul office datorită sculpturii din fața sa. Aceasta a inaugurat hub-ul office Piața Presei Libere, fiind dezvoltată de Portland Trust după ce a vândut Opera Center. Complexul, finalizat în 2005, a fost vândut către austriecii de la CA Immo pentru suma de 62 de milioane de euro. Doi ani mai târziu, peisajul office al zonei era completat de S-Park, ansamblu office dezvoltat de compania Primavera Development, controlată de familiile Tănăsoiu și Bițoiu. Complexul a fost vândut către austriecii de la Immofinanz, pentru suma de 90 de milioane de euro, în condițiile unei investiții estimate la 60 de milioane de euro. La un deceniu de la finalizarea S-Park, ansamblul office a trecut printr-o transformare a spațiilor comune interioare și exterioare, potrivit conceptului myhive, care va fi implementat în 20 de clădiri din portofoliul European al Immofinanz, dintre care cinci sunt amplasate în România.

Revenind la istoria office a hub-ului Piața Presei Libere, în 2009, GTC România, în parteneriat cu Bluehouse Capital, inaugura City Gate, ansamblu compus din două turnuri office. Bluehouse a vândut partea sa din clădire către GTC, în ianuarie 2016. Terenul pe care au fost edificate cele două clădiri ale City Gate a fost achiziționat în 2006. În 2012, era inaugurat Unicredit Tower, în care instituția financiară și-a mutat sediul central. „UniCredit Tower este investiția firmei Bog´Art, pe terenul companiei noastre și acolo vor sta timp de 10 ani, cu chirie, cei de la UniCredit Țiriac Bank, care au şi finanţat construcţia”, explica, în 2012, Raul Doicescu, proprietarul firmei Bog ´Art. În 2014, în decembrie, clădirea a devenit proprietatea fondului de investiții Globalworth. Suma de vânzare a fost de aproximativ 43 de milioane de euro. Tranzacția „consolidează poziția Globalworth drept cel mai important investitor pe piața office din București”, după cum spunea, la acel moment, Dimitris Raptis, CIO în cadrul Globalworth Real Estate.

Cel mai mare proiect care urmează să fie livrat în 2018 este Ana Tower, dezvoltat de Ana Holding, companie controlată de George Copos. Situat în zona Expoziției, Ana Tower va avea o suprafață închiriabilă de 41.000 de mp și urmează să fie inaugurat în ultimul trimestru al anului. Tot în zona Expoziției, Portland Trust va inaugura, la jumătatea anului, Expo Business Park, care va avea o suprafață închiriabilă de 38.000 de mp.

În plus, în 2019 vor fi demarate noi lucrări la clădiri de birouri de anvergură în zona Piața Presei Libere. GTC va demara construcția proiectului City Rose Park I & II, care va fi situat tot în Expoziției și va avea o suprafață închiriabilă de 35.500 de mp. Și Atenor Group va demara în acest an lucrările pentru proiectul de birouri Expo by Atenor A, acesta urmând să aibă o suprafață de 28.500 de mp.

 

Clădiri reprezentative:

Ana Tower

Dezvoltator: Ana Holding

Proprietar actual: Ana Holding

Suprafață: 41.000 m.p.

An finalizare: *2019

 

City Gate

Dezvoltator:
GTC/ Bluehouse Capital

Proprietar actual: GTC

Suprafață: 45.000 m.p.

An finalizare: 2009

 

S-Park

Dezvoltator: Primavera Development

Proprietar actual: Immofinanz

Suprafață închiriabilă:
34.186 m.p.

An finalizare: 2007

 

UniCredit Tower

Dezvoltator: Bog´Art

Proprietar actual: Globalworth

Suprafață defășurată:
24.620 m.p.

An finalizare: 2012

 

Expo Business Park

Dezvoltator: Portland Trust

Proprietar actual:
Portland Trust

Suprafață defășurată:
38.000 m.p.

An finalizare: *2019

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii