FacebookTwitterLinkedIn

Dezvoltarea sectorului IT și pregătirea ridicată a angajaților din acest domeniu, precum și dezvoltarea economică a orașului sunt principalele motive pentru care companiile au devenit interesate de un spațiu de birouri în Cluj-Napoca, respectiv pentru care dezvoltatorii s-au apucat să realizeze clădiri din beton și sticlă.

În plus, Cluj-Napoca este și cea mai mare piață din afara Bucureștiului, aici existând, la finalul primului semestru al anului anterior, un stoc de clădiri de birouri moderne de 282.000 de metri pătrați, potrivit companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox. În plus, rata de neocupare din Cluj-Napoca este de aproximativ 7%, iar chiriile variază între 13,5-15 euro/mp.

Dacă la nivelul anului 2013, stocul de birouri din Cluj-Napoca era de aproximativ 150.000 de mp, în 2019 stocul ar putea ajunge la circa 400.000 de mp, potrivit estimărilor Cushman & Wakefield Echinox. Printre cele mai mari livrări din Cluj din ultimii doi ani se numără proiectul The Office III, cu o suprafață închiriabilă de 17.000 de mp, dezvoltat de NEPI Rockastle și Mulberry Development, al cărei CEO este Ovidiu Șandor. Un alt proiect important finalizat este clădirea Vivido, situată în apropierea Facultăţii de Ştiince Economice din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai. Acesta are o suprafață de circa 7.000 de mp, are opt etaje și a fost dezvoltat de Hexagon Group și Radu Ciurtin. De asemenea, Porsche Engineering România plănuieşte relocarea sediului în Vivido Business și deja a închiriat mai multe etaje în această clădire. Hexagon Group mai dezvoltă proiectul Advancity Offices, care va avea o suprafață de 7.000 de mp, acesta urmând să fie livrat în a doua jumătate a anului 2019. UBC Rivieria-I, dezvoltată de Iulius Group, companie controlată de omul de afaceri Iulian Dascălu și de fondul de investiții Atterbury Europe, a fost livrată în anul 2018, având o suprafață de 8.500 de mp, fiind unul dintre cele mai importante proiecte pe zona de office din Cluj-Napoca din ultima perioadă. Și Scala Center Cluj, dezvoltată de Napochim Imobiliare, va fi inaugurată pe parcursul acestui an, clădirea având o suprafață închiriabilă de 6.000 de mp. Tot în 2019, Grupul Iulius va demara lucrările pentru proiectul United Business Center Riviera II, care va avea o suprafață închiriabilă de 13.200 de mp.

Dacă nu am ști că aceste date fac referire la situația din Cluj-Napoca, am putea spune că este vorba de o zonă respectabilă din Capitală, aflată în plină expansiune. Toate aceste date indică faptul că noul concurent serios pentru București a devenit Cluj-Napoca, iar concurența se va intensifica în următorii ani.

Unul dintre cele mai importante proiecte de birouri din oraș este complexul The Office, situat într-o zonă centrală, care s-a conturat ca noul pol de afaceri al municipiului Cluj-Napoca. Din proiecul realizat de dezvoltatorul Mulberry Development, companie controlată de timișoreanul Ovidiu Șandor și NEPI Rockcastle, unul dintre cei mai importanți investitori imobiliari din România, ultimul imobil, cu o suprafață de aproximativ 17.000 metri pătrați, a fost finalizat în 2017. Printre chiriașii The Office se numără 3Pillar Global, Betfair, Bombardier, Bosch, Corporate Office Solutions (COS), companiile din Big4 Deloitte și Ernst&Young, HP, Leoni, Lohika Systems, National Instruments, TUI, Wolters Kluwer, Yardi, Yonder. Evaluarea în vederea certificării ansamblului The Office a început în 2013, faza I devenind, la momentul respectiv, primul proiect din afara Capitalei care obținea nivelul de certificare BREEAM Excellent.

Un alt proiect reprezentativ pentru dezvoltarea segmentului office modern din Cluj-Napoca este Liberty Technology Park, dezvoltat de Fribourg Capital, companie controlată de omul de afaceri Ion Sturza. Ansamblul, o reconversie a fostei fabrici Libertatea, a fost lansat în 5 decembrie 2013 și a adus peste 17.000 de metri pătrați de spații de birou clasa A pe piața locală, în urma unei investiții de peste 13 milioane de euro. Printre rezidenții săi se numără Halcyon Mobile (IT),  Spherik Accelerator, Siemens (IT), Recall Information Services (IT), Control Data Systems (IT), KPMG (Accounting and Business), La Casa (Restaurant), Makronetz (IT), Ecuson Studio (Web & Branding), Regal Beloit Romania (Mk), Liberty Fitness (Gym), Luminos Software (IT), Voquz (IT), Impact Hub (Community & Business) și, cei mai recenți, SmartUp (IT), Altran Romania și Arvato Bertelsmann (Contact centers), precum și startup-uri: Planable, SuppOffice, Primul Medic.

Omul de afaceri Iulian Dascălu este un alt jucător important pe piața office din Cluj, cu brandurile Iulius Business Center și United Business Center. Iulius Business Center, cu o suprafaţă construită de 8.120 de metri pătrați,  are o rată de ocupare de 100%.

Clădiri reprezentative

The Office, I, II & III

Dezvoltator: NEPI Rockcastle & Ovidiu Șandor

Proprietar actual: NEPI & Ovidiu Șandor

Suprafață: 54.000 m.p.

An finalizare: 2014-2015-2017

Liberty Technology Park, I & II

Dezvoltator: Fribourg Development

Proprietar actual: Fribourg Development

Suprafață: 22.000 m.p.

An finalizare: 2014

United Business Center Riviera I, II

Dezvoltator: Iulius Group

Proprietar actual: Iulius Group

Suprafață: 21.000 mp

An finalizare: 2018