FacebookTwitterLinkedIn

Hub-ul office Centru s-a dezvoltat greu, deși aici a apărut una dintre primele clădiri de birouri moderne din România: Bucharest Financial Plazza, poziționată pe Calea Victoriei, în apropiere de sediul CEC Bank, care a fost finalizată în 1997. Imobilul rămas în memoria publicului drept clădirea Bancorex, deși este unul dintre sediile BCR, n-a fost un catalizator de noi spații. De-abia în 2012, austriecii de la S+B Gruppe au inaugurat Magheru One, clădire cu o arhitectură tipică perioadei interbelice.

Iar Radu Dimofte, unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri locali, a investit, prin intermediul Wellkept Imobiliare, într-un proiect de birouri de tip boutique, Bălcescu 17A, situat în imediata apropiere a Pieței Universității.

Centrul Bucureștiului a devenit o zonă tot mai atractivă pentru companiile care vor să își mute sediul aici, mai ales datorită faptului că zona este traversată de principalele mijloace de transport în comun. La sfârșitul anului 2018, stocul clădirilor de birouri moderne din Centrul Bucureștiului era de peste 324.000 de mp, aici fiind concentrate aproximativ 12% din totalul clădirilor de birouri moderne din București, arată datele furnizate de Knight Frank România. Rata de neocupare este de 8%, iar chiriașii plătesc între 13 și 17 euro/mp.

În, plus, în zona de Centru a Bucureștiului este amplasată și cea mai înaltă clădire de birouri modernă din București, Unirii View, aceasta fiind inaugurată la sfârșitul lunii septembrie a anului anterior, în urma unei investiții de circa 33 de milioane de euro. Unirii View este amplasată pe Bulevardul Corneliu Coposu, are o înălțime de 73 de metri, 19 etaje și este închiriată în proporție de peste 80%. Printre chiriași se numără NTT Data România, Spaces, H&M România, Pernod Ricard România și Red Bull România. Dezvoltat de către investitorul belgian Yves Weerts, Unirii View cuprinde o suprafață totală de 26.182 de metri pătrați, din care suprafață închiriabilă este de aproximativ 17.777 de metri pătrați, având deja certificarea BREEAM Excellent.

Dacă zona de Nord a Capitalei a fost cea mai atractivă în ultimul deceniu pentru dezvoltatori, în prezent zonele din Centrul și Sudul Bucureștiului au început să prezinte tot mai mult interes, aici dezvoltându-se unele dintre cele mai impresionante ansambluri de birouri. Un exemplu concludent în acest sens este dat de zona Timpuri Noi, unde Vastint a dezvoltat Timpuri Noi Square. Acest proiect cuprinde clădirile TN Offices 1 (13.385 de metri pătrați închiriabili), TN Offices 2 (19.140 de metri pătrați închiriabili), acestea fiind date în folosință în 2017. În total, Timpuri Noi Square pune la dispoziția companiilor circa 50.000 de mp închiriabili.
Un alt proiect important livrat în centrul Bucureștiului anul trecut este Day Tower.

Această clădire este situată lângă Tribunalul București și are o suprafață închiriabilă de 12.000 de metri pătrați, distribuită pe nouă etaje, fiind construită de Day Group. Prin poziționarea sa, Day Tower intră în competiție directă cu alte clădiri de birouri din zonă, precum Unirii View sau ansamblul dezvoltat în zona Timpuri Noi. În Day Tower, chiria este cuprinsă între 14-15 euro/ mp, sub media zonei. Majoritatea clienților clădirii provin din sectorul IT. De asemenea, la parterul clădirii, Starbucks și-a deschis cea de-a treia cafenea din zonă, iar Enel intenționează să relocheze sediul E-Distribuție Muntenia de pe Bulevardul Ion Mihalache în clădirea de birouri Day Tower.

În anul 2019, vor mai fi inaugurate alte trei clădiri de birouri care vor adăugat 10.000 de mp stocului existent din zona centrală. Astfel, Mihai Eminescu Offices, dezvoltat de Akcent Development, va avea o suprafață închiriabilă de 4.000 de mp. Tot Akcent Development dezvoltă proiectul Mendeleev 5 din zona Piața Romană, care va avea o suprafață închiriabilă de 4.000 de mp. Și Primavera Development va finaliza în acest an proiectul Splay, care va avea o suprafață închiriabilă de 2.000 de mp.

Clădiri reprezentative
Unirii View
Dezvoltator: Unirii View SRL, parte a Weerts Group SA (Belgia)
Proprietar actual: Unirii View SRL
Suprafață: 17.777 mp
An finalizare: 2018

Day Tower
Dezvoltator: Day Group
Proprietar actual: Day Group
Suprafață: 12.000 mp
An finalizare: 2018

Magheru One
Dezvoltator: S+B Gruppe
Proprietar actual: S+B Gruppe
Suprafață: 2.750 mp
An finalizare: 2012

Bucharest Financial Plaza
Dezvoltator: Primăria București/Bouygues
Proprietar actual: BCR (sediul central)
Suprafață închiriabilă: 30.000 mp
An finalizare: 1997