Cautare
, Staff

Imobiliare |
|

Forbes Best Offices Hubs 2018, Locul 5: Cluj-Napoca nu dă înapoi

Noile suprafețe de calitate mențin Cluj-Napoca în competiția, devenită serioasă, cu unele dintre zonele din București.
132 bestoffice 05 Cluj

Dezvoltarea IT-ului și pregătirea ridicată a angajaților din acest domeniu, precum și dezvoltarea economică a orașului sunt printre principalele motive pentru care companiile au devenit interesate de un spațiu de birouri în Cluj-Napoca, respectiv pentru care dezvoltatorii s-au apucat să realizeze clădiri din beton și sticlă.

Stocul de 250.000 de metri pătrați, dintre care jumătate sunt birouri verzi și pentru care rata de neocupare este de 7%, la care se vor adăuga în acest an 36.600 metri pătrați, conform datelor JLL România, mențin Cluj-Napoca pe locul al cincilea în Forbes Best Offices Hubs 2018.

Și datele Knight Frank Romania (KFR) sunt la un nivel apropiat. Consultanții companiei au calculat un stoc de birouri, la finele anului trecut, de 244.000 de metri pătrați, pentru care rata de neocupare este de 5-6%, suprafață la care se vor adăuga 30.000 de metri pătrați, în acest an. Dacă n-aș ști sigur că datele descriu situația din Cluj-Napoca, aș spune că este vorba despre o zonă respectabilă a Bucureștiului. În plus, datele Cushman & Wakefield Echinox sunt mai optimiste de-atât. Acestea indicau, la mijlocul anului trecut, că stocul de spații moderne din Cluj-Napoca era de 275.000 de metri pătrați, pentru care există o rată de neocupare de 3%.

Din noua suprafață livrată, o parte va proveni de la a doua clădire din proiectul Novis Plaza (7.000 de metri pătrați), proiect construit de Transilvania Construcții, iar o alta din Central Business Plaza (4.000 metri pătrați). Prima clădire din Novis Plaza, de aproape 7.600 de metri pătrați, a fost finalizată anul trecut. Proiectul Novis Plaza reprezintă reconvertirea Global Plaza, un spațiu situat în parcul industrial al Clujului, Tetarom I.

De asemenea, în acest an, va fi finalizată prima clădire din UBC (United Business Center) Rivera, proiect realizat de Iulius Management Center, companie controlată de ieșeanul Iulian și fondul de investiții Atterbury Europa. UBC Riviera este format din trei clădiri de birouri, care vor livra pe piață 25.000 de metri pătrați, în următorii doi ani, 2018 și 2019.

Rețeaua UBC din Cluj-Napoca cuprinde deja două clădiri de birouri cu o suprafață de 18.000 metri pătrați de birouri clasa A.

Alt proiect de birouri important în oraș sunt cele trei clădiri din complexul The Office, situate într-o zonă centrală, care s-a conturat ca noul pol de afaceri al municipiului Cluj-Napoca. Din proiecul realizat de dezvoltatorul Mulberry Development, companie controlată de timișoreanul Ovidiu Șandor, și NEPI Rockcastle, unul dintre cei mai importanți investitori imobiliari din România, ultimul imobil, cu o suprafață de aproximativ 17.000 metri pătrați, a fost finalizat anul trecut. Printre chiriașii The Office se numără 3Pillar Global, Betfair, Bombardier, Bosch, Corporate Office Solutions (COS), companiile din Big4 Deloitte și Ernst&Young, HP, Leoni, Lohika Systems, National Instruments, TUI, Wolters Kluwer, Yardi, Yonder.

În primele nouă luni ale anului trecut, Cluj-Napoca a reprezentat 16% din cererea din afara Bucureștiului, potrivit JLL România. Datele KFR arată, pentru anul trecut și pentru Cluj-Napoca, un nivel al cererii de 9.500 de metri pătrați.

Datele C&W Echinox mai indicau că, pentru clădirile de calitate, atât ca specificații, cât și ca amplasare, chiriile variau la mijlocul anului trecut între 13 euro/mp/lună și 15 euro/mp/lună. La acestea se adăuga costuri lunare de întreținere între 2 euro/mp și 3 euro/mp. Nivelul este similar cu cel dintr-o zonă bună a Capitalei și dintr-o clădire de calitate.

Toate aceste date, indiferent de modul în care o companie de consultanță imobiliară face raportarea, indică faptul că noul concurent serios pentru București a devenit Cluj-Napoca, iar concurența se va intensifica în următorii doi ani.

 

Clădiri reprezentative

The Office, I, II & III

Dezvoltator: NEPI Rockcastle & Ovidiu Șandor

Proprietar actual:
NEPI & Ovidiu Șandor

Suprafață: 54.000 m.p.

An finalizare: 2014-2015-2017

 

Liberty Technology Park, I & II

Dezvoltator: Fribourg Development

Proprietar actual: Fribourg Development

Suprafață: 22.000 m.p.

An finalizare: 2014

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii