Cautare
, Staff

Imobiliare |
|

Forbes Best Offices Hubs 2018, Locul 3: Centru-Vest – Steaua care-și va reveni

Centru-Vestul este una dintre primele zone în care companiile ar dori să-și găsească biroul, dar, de-abia de-acum încolo vor avea mai multe șanse.
124 bestoffice 03 centru-vest 1

Surprinzător, până la un punct, dar, în acest an, hub-ul Centru – Vest a coborât de pe locul întâi pe locul al treilea. Totuși, aceasta rămâne printre cele mai importante zone de birouri din București, datorită stocului de spații de birouri, care era, la finele anului trecut, de 252.000 de metri pătrați, dintre care peste 60% de spații verzi, și faptului că anul viitor vor fi adăugați 78.000 de metri pătrați, potrivit JLL România.

Ba mai mult, Alesandra Bratan, consultant în cadrul departamentului de birouri al JLL România, indică faptul că anul „2018 va aduce în centrul atenției zona Centru-Vest, odată cu finalizarea a aproape 140.000 metri pătrați de birouri, adică jumătate din toată oferta nouă programată să fie livrată anul viitor”.

Datele Knight Frank România sunt ușor mai încurajatoare. Acestea indică faptul că în Centru-Vest, la finele anului trecut, stocul de birouri era de 215.000 de metri pătrați, dintre care 48% erau clădiri verzi. La acesta urmează să se adauge, în acest an, 191.500 de metri pătrați. În plus, și actualizarea acestor date pare să confirme că acest hub are toate șansele să rămână mult timp la vârf.

Într-un raport al KFR, care lua în calcul datele la 9 luni, se sublinia că: „În 2018, este de așteptat să se vadă livrarea a aproximativ 330.000 de metri pătrați, un alt an record, ceea ce va majora totalul stocului de birouri până la 2,85 de milioane de metri pătrați. Remarcabilele scheme includ: Business Garden Vastint (41.300 de metri pătrați), Orhideea Towers (36.900 de metri pătrați), Anchor Plaza Metropol (36.600 metri pătrați), AFI Tech Park II (30.000 de metri pătrați), Globalworth Campus II (29.400 de metri pătrați), Parcul Oregon C (25.000 de metri pătrați). Peste 50% din proiecte vor fi livrate în Centru-Vest, unde rata de neocupare este de 8%, în timp ce restul de 50% vor fi împrăștiate în unele din sub-piețele de birouri consolidate: Calea Floreasca / Barbu Văcărescu (peste 45.000 de metri pătrați), Dimitrie Pompeiu, Centru și Central Business District. În ciuda faptului că este o suprafață semnificativă planificată pentru livrare, sentimentul este pozitiv din punct de vedere al cererii. Relocările și noua cerere de pe piață sunt de așteptat să fie principalii factori de închiriere a birourilor, pe măsură ce chiriașii vor căuta să-și mute sediul central sau back-office-urile sau să-și consolideze operațiunilor în spații noi și noi jucătorii vor veni pe piață.”

În plus, în această zonă, Forte Partners lucrează la faza a doua a proiectului The Bridge, clădirea B, cu o suprafață de aproximativ 20.000 de metri pătrați, care are certificare LEED Gold. Numele proiectului provine de la Podul Basarab, în apropierea căruia se află acesta. Investiția totală în acesta se apropie de 80 de milioane de euro. Și, River Development se pregătește să înceapă, în acest an, lucrările de construire a celei de-a doua faze de dezvoltare a complexului de birouri Sema Office, componentă a proiectului multifuncțional Sema City, care va avea o suprafață de 60.000 de metri pătrați de birouri clasa A, și să livreze clădirile de birouri de clasa A Paris și Berlin din acesta (26.400 de metri pătrați), și proiectul The Light (21.000 de metri pătrați închiriabili), din zona Politehnica.

La polul opus al zonei, un proiect bun rămâne parcul de birouri Opera Center, cele două fiind printre primele clădiri de birouri moderne din București. Dezvoltate de Portland Trust, acestea au fost mult timp o insulă de birouri, în condițiile în care au fost finalizate în 2003, iar următorul, prima clădire din AFI Park, în 2012.

Hub-ul Centru-Vest este însă tras în jos de rata de neocupare ridicată, de 13%, menționată de JLL România, în condițiile în care companiile nu reușesc să-și găsească spațiile potrivite. Astfel, datele JLL România arată că această zonă a reușit să atragă doar 7% din cererea totală din primele nouă luni ale anului trecut.

În schimb, datele KFR indică o rată de neocupare de 9%, care reprezintă tot un nivel ridicat, dar nu atât de negativ, iar cererea de anul trecut a reieșit la 25.700 metri pătrați.

Valoarea chiriilor în Centru-Vest este, lunar, între 13 euro/mp și 15 euro/mp, potrivit raportului KFR, iar toți consultanții susțin că va rămâne la acest nivel ca urmare a noilor livrări.

 

Citește: Forbes Best Offices Hubs 2018

 

Clădiri reprezentative

The Bridge A

Dezvoltator imobiliar: Forte Partners

Proprietar actual: Forte Partners

Suprafața închiriabilă: 28.850 mp

An finalizare: 2017

 

AFI Park 1 – 5

Dezvoltator imobiliar: AFI Europe România

Proprietar actual: AFI Europe România

Suprafața închiriabilă: 70.000 mp

An finalizare: 2012-2015

 

Opera Center 

Dezvoltator imobiliar: Portland Trust

Proprietar actual: CA Immo

Suprafața închiriabilă: 15.000 mp

An finalizare: 2001-2003

 

Green Gate

Dezvoltator imobiliar: S Group

Proprietar actual: S Group

Suprafața închiriabilă: 31.000 mp

An finalizare: 2014

 

Sema I 

Dezvoltator: River Development

Proprietar actual: Europolis

Suprafață construită: 32.500 mp

An finalizare: 2008

 

Sema Office 1, 3 & 4 

Dezvoltator: River Development

Proprietar actual: River Development

Suprafață închiriabilă: 60.000 mp

An finalizare: 2009-2017

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii