Cautare




, Staff

Imobiliare |
|

Forbes Best Offices Hubs 2018, Locul 1: Calea Floreasca-Barbu Văcărescu – Cel mai cuminte „copil”

Zona care a „ignorat” criza economică a ajuns să culeagă toate onorurile.
116 bestoffice 01 floreasca

Acum zece ani, când, într-un interviu, Horațiu Florescu, Chairman & CEO al Knight Frank Romania (KFR), îmi spunea hotărât că una dintre zonele interesante în viitor este Barbu Văcărescu, am zâmbit larg. Experimentatul consultant, care și-a început cariera pe segmentul închirierii de birouri acum 20 de ani, știa însă mai bine ce intenții au dezvoltatorii imobiliari și cât de departe, în timp (!), văd aceștia.

În prezent, Calea Floreasca – Barbu Văcărescu (CFBV) a ajuns cea mai căutată zonă de către companii, în ciuda faptului că s-a născut și s-a dezvoltat în plină criză, pe care același Florescu preferă să o numească „perioadă de blocaj”, zona fiind supranumită de presa de specialitate „copilul crizei”. Cu un stoc de 412.000 metri pătrați, la finalul anului trecut, la care se vor adăuga 24.500 de metri pătrați la finalul acestui an, conform datelor JLL România, zona a ajuns pe primul loc în topul Forbes Best Offices Hubs 2018 (FBOH). A avansat de pe locul al treilea în vârf datorită, ratei de neocupare scăzute, de 7%, la finele anului trecut, cu 3 puncte procentuale sub cea din anul anterior, după cum reiese din datele furnizate de JLL România, și a stocului semnificativ de clădiri care au caracteristici de imobile verzi, aproximativ 80% din total.

Datele colectate de Knight Frank Romania indică o poziție și mai solidă pentru CFBV: din stocul de 390.000 de metri pătrați, care erau gata la finele anului trecut, 61% erau clădiri verzi, iar rata de neocupare era semnificativă. La această suprafață, reprezentanții KFR susțin că vor fi adăugați 45.300 de metri pătrați, în acest an.

Astfel, din datele KFR, stocul total din această zonă poate ajunge la 445.300 de metri pătrați, la finalul acestui an. Acest nivel este destul de apropiat de cel prognozat de JLL România, de 436.500 de metri pătrați.

În plus, 23% din cererea totală de spații de birouri în primele nouă luni ale anului trecut a fost pentru această arie, potrivit JLL România, reprezentând cel mai ridicat nivel dintre toate zonele din București. Acest procent este mult peste cel din Dimitrie Pompeiu și Central Business District (CBD), fiecare dintre cele două zone reprezentând câte 15% din cererea totală. Datele KFR mai indică o cerere de 41.900 de metri pătrați pentru această arie, anul trecut.

„Cele mai căutate subpiețe de birouri din România, în primele trei trimestre ale acestui an, au fost Calea Floreasca – Barbu Văcărescu și Central Business District, cu o suprafață închiriată cumulată impresionantă, de 85.000 de metri pătrați, reprezentând aproape 40% din totalul tranzacțiilor. Dacă se compară aceste date cu cele din aceeași perioadă a anului trecut, se observă o diferență între zonele în care a fost cerere mare: atunci peste 76.500 de metri pătrați erau în Centru-Vest și peste 40.000 de metri pătrați în Dimitrie Pompeiu”, se mai precizează în raportul KFR.

În ceea ce privește spațiul ocupat, în primele nouă luni ale anului trecut, cea mai mare cerere a fost înregistrată tot în tradiționala CFBV, cu o suprafață de 43.000 de metri pătrați (19% din totalul ocupării), potrivit aceluiași raport al KFR. „O excepție este rezultatul atins de CBD, care a obținut un scor redus în anul precedent, iar de data aceasta a ajuns pe podium, cu o suprafață de 41.650 de metri pătrați”, se mai scrie în raportul KFR.

Unul dintre cei mai importanți dezvoltatori imobiliari din această zonă este Globalworth Real Estate Investments, unul dintre cei mai mari proprietari de spații de birouri din țara noastră.

Investitorul listat pe piața din Londra deține doar în CFBV Globalworth Tower, Nusco Tower și Green Court (clădirile A și B), pe care le-a preluat de la Skanska România.

În plus, în august 2017, Globalworth a finalizat preluarea integrală a proiectului Green Court, de la dezvoltatorul Skanska România, după ce a achiziţionat și clădirea C, cu un preț de 38 de milioane de euro. Pe o suprafaţă de 16.300 de metri pătrați, Green Court C adună printre chiriaşi companii precum General Motors, Orange, Capgemini, Tradeshift, ABB, Legrand şi Merck. Cele trei clădiri de clasa A care formează parcul de birouri Green Court cumulează o suprafaţă închiriabilă totală de 54.300 de metri pătrați, fiind certificate LEED Gold. Globalworth a anunțat, în a doua parte a lunii decembrie 2017, că intenținează să achiziționeze două terenuri în această arie, respectiv în zona Gara Herăstrău la limita cu Barbu Văcărescu.

Primul terenul este situat între Globalworth Plaza și Green Court B, două imobile de birouri deținute de Globalworth, fiind ultima parcelă de teren rămasă cu ieșire la stradă cu care se confruntă parcela de teren pe Gara Herăstrău. Cea de-a doua parcelă de teren este situată în vecinătatea complexului de birouri Green Court, aflat în aceeași arie. Prețul este de aproximativ 16 milioane de euro. Se estimează că tranzacțiile vor fi finalizeze în primul trimestru al acestui an, sub rezerva aprobărilor relevante.

Terenurile sunt destinate pentru dezvoltarea unor proiecte de birouri cu o suprafață cumulată de 40.000 de metri pătrați închiriabili.

Concurența principală a acestuia în zonă este NEPI (New Europe Property Investment) Rockcastle, alt investitor mare din România, care deține în zonă The Lakeview și Floreasca Park.

Valoarea chiriilor în CFBV este, lunar, între 14 euro/mp și 17 euro/mp, potrivit raportului KFR. Se estimează că acestea vor rămâne la același nivel în următorii doi ani, ca urmare a noilor livrări din zonă, dar mai ales din restul hub-urilor de birouri din Capitală.

 

Citește: Forbes Best Offices Hubs 2018

 

Clădiri reprezentative

The Lakeview

Dezvoltator imobiliar: AIG Lincoln/ Fabian

Proprietar actual: NEPI Rockastle

Suprafață închiriabilă: 25.564 mp

An finalizare: 2010

 

Floreasca Park

Dezvoltator imobiliar: Portland Trust

Proprietar actual: GLL Real Estate Partners

Suprafața închiriabilă: 38.000 mp

An finalizare: 2013

 

Sky Tower

Dezvoltator imobiliar: Raiffeisen Evolution

Proprietar actual: RPHI

Suprafața închiriabilă: 41.200 mp

An finalizare: 2012

 

Nusco Tower

Dezvoltator imobiliar: familia Nusco

Proprietar actual: Globalworth

Suprafața închiriabilă: 24.382 mp

An finalizare: 2010

 

Green Court A + B + C

Dezvoltator imobiliar: Skanska

Proprietar actual: Globalworth

Suprafața închiriabilă: 54.300 mp

An finalizare: 2016

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii