Cautare
, Forbes Staff

Imobiliare |
|

Forbes Best Office Hubs 2019: Dezechilibrul din Sud

Privit în ansamblu, hub-ul de birouri din Sudul Bucureștiului aproape că nu există, însă o parte din zonă a intrat pe o traiectorie pozitivă.
128 best_office 15 Sud

Cu un stoc de birouri de 40.800 de mp, echivalentul a 1% din stocul total al clădirilor de birouri moderne din București, zona de Sud a Bucureștiului este cea mai slab dezvoltată pe segmentul office. În plus, rata de neocupare din zonă este de 14%, una dintre cele mai mari din București, iar companiile plătesc unele dintre cele mai mici chirii, între 10 și 11 euro/mp, potrivit datelor furnizate de Knight Frank România.

Cu toate acestea, succesul proiectului Timpuri Noi Square pare a fi un deschizător de drumuri pentru această zonă, astfel că vor fi dezvoltate din ce în mai multe proiecte de birouri și în zona de Sud, cu precădere în zona de Centru-Sud. Aflat în aria central-sudică și dezvoltat de Vastint, proiectul Timpuri Noi Square a început să fie livrat în anul 2017, când au fost finalizate primele două clădiri ale fazei I – TN Offices 1 (13.385 de metri pătrați închiriabili) și TN Offices 2 (19.140 de metri pătrați închiriabili), fiecare cu o înălțime de zece etaje. În total, această fază va oferi o suprafață închiriabilă pentru birouri de aproximativ 50.000 de metri pătrați. În plus, în 2019 este programată finalizarea lucrărilor la TN Offices 2 (20.063 de metri pătrați închiriabili, pe șapte etaje). Pe lângă birouri, această fază va cuprinde 3.000 de metri pătrați de spații de retail și 920 de locuri de parcare.

După succesul zonei Timpuri noi, la numai o stație de metrou distanță, în zona Tineretului, încep lucrările la un alt proiect de birouri de anvergură. Forte Partners a demarat construcția unui ansamblu mixt, birouri și locuințe, în zona de Centru-Sud a Bucureștiului, pe un teren de 18 hectare, aflat lângă fabrica de ciorapi Adesgo (Calea Șerban Vodă, lângă intersecția cu Dimitrie Cantemir), vizavi de Parcul Tineretului și în apropierea Colegiului Național Gheorghe Șincai. Compania fondată de oamenii de afaceri Geo Mărgescu și Johny Jabra acționează prin firma Șerban Vodă Development Plaza. U-Center (Șerban Vodă Offices) va avea o suprafață închiriabilă de 30.000 de mp, fiind unul dintre cele mai importante proiecte de birouri care vor fi dezvoltate în Capitală.

Anterior acestor două dezvoltări, spațiul de birouri din Sudul Bucureștiului era compus din doar două proiecte. City Offices a apărut prin reconvertirea centrului comercial City Mall, după ce a fost cumpărat de către Globalworth, dispunând de o suprafață totală închiriabilă de aproape 36.000 de metri pătrați și 882 de locuri de parcare. Cel de-al doilea proiect din Sud era proiectul Sun Offices, dezvoltat de austriecii de la S Immo, care au ridicat și mallul Sun Plaza, situat lângă clădirea de birouri. În restul zonei de Sud a Capitalei încă nu a îndrăznit niciun dezvoltator imobiliar să se aventureze.

 

Clădiri reprezentative:

City Offices

Dezvoltator: Jaguar Development

Proprietar actual: Globalworth

Suprafață: 25.000 mp

An finalizare: 2014 – reconversie

 

Sun Offices

Dezvoltator: S Immo

Proprietar actual: S Immo

Suprafață: 9.639 mp

An finalizare: 2010

 

TN Offices 1 & 2

Dezvoltator: Vastint

Proprietar actual: Vastint

Suprafața închiriabilă: 32.525 mp

An finalizare: 2017

 

U-Center (Șerban Vodă Offices)

Dezvoltator: Forte Partners

Proprietar actual: Forte Partners

Suprafață închiriabilă: 30.000 de mp

An finalizare: *în dezvoltare

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii