Cautare
, Staff

Imobiliare |
|

Forbes Best Offices Hubs 2018, Locul 10: Așteptat cu interes: Centrul

Companiile nu ignoră Centrul Bucureștiului, din contră. Doar că privesc mai mult „în gol”.
 aboneaza-te
146 bestoffice 10 centru 2

Unirii View, care la finalizare va deveni cea mai înaltă clădire modernă de birouri din Centrul Bucureștiului, fiind amplasată pe Bulevardul Corneliu Coposu, în apropiere de Piața Unirii, a ajuns, în ianuarie, la etajul al unsprezecelea și la o înălțime de 45 de metri. La finalizare, programată pentru mijlocul acestui an, imobilul va avea 19 etaje supraterane, reprezentând o înălțime de 73 de metri, la care se adaugă o parcare subterană pe trei niveluri.

Dezvoltat de către investitorul belgian Yves Weerts, printr-o investiție de aproximativ 33 de milioane de euro, Unirii View cuprinde o suprafață totală de 26.880 de metri pătrați, din care suprafață închiriabilă va fi de aproximativ 17.500 de metri pătrați, având deja certificarea BREEAM Excellent, după standardele cele mai recente, emise în 2016. Aproximativ 25% din suprafața clădirii (4.000 de metri pătrați) a fost închiriată deja de către furnizorul de soluții și servicii software NTT Data România, care, cât de repede după finalizare, își va muta aici sediul principal din Capitală, suprafața închiriată fiind de patru ori mai mare față de cea actuală a companiei. Reprezentanții dezvoltatorului estimează că proiectul va permite o densitate de o persoană pe opt metri pătrați, astfel că, în total, în clădire vor putea lucra aproape 2.190 de persoane.

Acesta este unul dintre puținele proiecte de birouri care vor fi livrate, în curând, în Centrul Bucureștiului, zona suferind din cauza ofertei reduse. La el se mai adaugă Day Tower, amplasat pe Bulevardul Unirii, care este construit de grecii de la Day Group. La finalizare, anunțată pentru prima jumătate a acestui an, proiectul va avea o suprafață de 12.000 metri pătrați, distribuiți pe nouă etaje.

Horațiu Florescu, președintele și CEO-ul Knight Frank România (KFR), spunea, în octombrie 2017, pentru Forbes România, că Piața Unirii este una dintre zonele care va produce surprize plăcute pe piața spațiilor de birouri, în următorii ani. Centrul este unul dintre noile hub-uri de birouri, care, alături de Expoziției și Orhideea, va descongestiona traficul din oraș și va modifica nevoile de infrastructură.

Dar, până atunci, zona a coborât de pe locul 9 pe locul 10 în Forbes Best Offices Hubs 2018, din cauza unei oferte totale, la finele anului trecut, de 129.900 metri pătrați de birouri clasa A, care are însă un grad mare de neocupare ridicat, de 21%, potrivit datelor colectate de KFR. Reprezentanții acestei companii de consultanță prognozează livrările pentru acest an la 55.600 de metri pătrați.

În schimb, consultanții de la JLL România sunt mai optimiști: au măsurat că, la finele anului trecut, stocul de birouri din hub-ul Centru era de 157.000 de metri pătrați, din care 10% intrau în categoria spațiilor verzi, iar rata de neocupare este redusă, de 3%. Aceștia susțin că anul acesta se va adăuga la această piață o suprafață de 66.000 de metri pătrați. Totuși, datele JLL România confirmă că acest hub a atras 5% din totalul cererii din primele nouă luni ale anului trecut. KFR a calculat că această cerere era de 24.100 de metri pătrați.

Hub-ul office Centru s-a dezvoltat greu, deși aici a apărut una dintre primele clădiri de birouri moderne din România: Bucharest Financial Plazza, poziționată pe Calea Victoriei, în apropiere de sediul CEC Bank, care a fost finalizată în 1997. Imobilul rămas în memoria publicului drept clădirea Bancorex, deși este unul dintre sediile BCR, n-a fost un catalizator de noi spații. De-abia în 2012, austriecii de la S+B Gruppe au inaugurat Magheru One, clădire cu o arhitectură tipică perioadei interbelice. Iar Radu Dimofte, unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri locali, a investit, prin intermediul Wellkept Imobiliare, într-un proiect de birouri de tip boutique, Bălcescu 17A, situat în imediata apropiere a Pieței Universității

 

Citește: Forbes Best Offices Hubs 2018

 

Clădiri reprezentative

Magheru One 

Dezvoltator: S+B Gruppe

Proprietar actual:  S+B Gruppe

Suprafață: 2.750 mp

An finalizare: 2012

 

Bucharest Financial Plaza 

Dezvoltator: Primăria București/Bouygues

Proprietar actual: BCR (sediul central)

Suprafață închiriabilă: 30.000 mp

An finalizare: 1997

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii