Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Afaceri |
|

Forbes Best Cities 2019, locul 14: Bistrița, sparge gheața

Dacă în urmă cu un an ocupa locul 23 în topul Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri, Bistrița-Năsăud intră acum în prima jumătate a clasamentului, obținând cea mai bună clasare a sa.  
 aboneaza-te
101 orase 14 Bistrita

 În județul Bistrița-Năsăud există companii importante, printre care producătorul de baterii auto Rombat, achiziționat de sud-africanii de la fondul de investiții Metair în 2012, pentru peste 40 de milioane de euro și Teraplast, companie care activează în domeniul instalațiilor și construcțiilor, controlată de omul de afaceri Dorel Goia. De altfel, TeraPlast este și cea mai valoroasă companie din județ, ocupând locul 29 în topul Forbes 500 cele mai puternice companii românești, ediția 2018. Treptat, grupul TeraPlast a devenit unul dintre cei mai mari jucători de pe piața construcțiilor din România, reușind să-și tripleze valoarea de piață în cei zece ani de tranzacționare la Bursa de Valori București. Acțiunile TeraPlast au fost tranzacționate pentru prima dată la BVB pe 2 iulie 2008. În total, cinci companii bistrițene sunt prezente în Forbes 500.

În judeţul Bistriţa-Năsăud specializarea industrială este dată de domeniul componentelor auto, dar şi de industria metalurgică. Printre firmele importante din judeţ se numără Leoni Wiring Systems, RAAL SA şi Dan STEEL Group Beclean SA. Locuitorii și investitorii din județul Bistrița-Năsăud sunt, alături de cei din Maramureș, cei mai defavorizați din Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest (Bihor, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Cluj, Satu Mare, Sălaj) în privința infrastructurii de transport. Astfel, infrastructura deficitară reprezintă un obstacol în calea investițiilor, iar Bistrița Năsăud este unul dintre județele care suferă la acest capitol. Bistrița Năsăud se află pe locul 25 la nivel național din perspectiva investițiilor străine directe. De altfel, salariul mediu net lunar din județ este de 2.071 de lei, sub media națională și unul dintre cele mai scăzute din regiunea Transilvaniei.

Citește aici: Topul celor mai bune orașe pentru afaceri din România, ediția 2019

Vezi aici: Topul celor mai bune orașe pentru afaceri din România, ediția 2018

Regiune de dezvoltare: Nord

Populație județ după domiciliu: 328.831

Industrii principale: auto și alte industrii

PIB/capita în 2018 (mii lei): 29.6

Salariu mediu net lunar 2018 (lei): 2071

ISD/capita (mii euro): 373

Șomaj la sfârșit de an 2018 (%): 3

Profit net per capita (euro): 394

Magazine Penny în județul Bistrița-Năsăud: 2

 

Forbes Best Cities este un proiect susținut de termene.ro și PENNY Market, care are 2 magazine în județul Bistrița-Năsăud.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii