Cautare
, Contributor

Afaceri |
|

Forbes Best Cities 2017, locul 9: Oradea, modelul Oradea

Orașul de pe Crișul Repede se menține și în acest an în top 10 cele mai bune orașe pentru afaceri, datorită unui model de business de success.
09 oradea shutterstock_32695369

Anul trecut, investițiile atrase prin negociere directă în parcurile industriale din Oradea, administrate prin Agenția de Dezvoltare Locală Oradea S.A., controlată de Primăria Oradea, au atins nivelul de 39 de milioane de euro și generează 360 de locuri de muncă. Eberspaecher Exhaust Systems Romania a inaugurat în octombrie 2016 o innvestiție de 17,5 milioane de euro – o fabrică construită pe un teren de 11,2 hectare din Parcul Industrial Oradea I de pe Calea Borșului.

Faist Mekatronic a investit 10 milioane de euro într-o extindere a operațiunilor sale în acelașii parc industrial și va crea 150 de locuri de muncă. Investiția va fi realizată în două etape, fiecare în valoare de câte cinci milioane de euro: în prima, cu termen de finalizare sfârșitul acestui an, va fi dezvoltată secția de matrițerie, în timp ce a doua etapă, ce va crea 100 de locuri de muncă, va consta în dezvoltarea secției de asamblare și tuning; termenul de finalizare fiind finalul anului 2019. Faist Mekatronic, companie cu activități în domeniul componentelor auto, are un număr de 1.600 de angajați la Oradea și a investit, până acum, 50 de milioane de euro în Parcul Industrial I.

VEZI SI: CELE MAI BUNE ORAȘE PENTRU AFACERI în 2016

În plus, tot anul trecut, în cadrul celor două sesiuni de licitație care au fost organizate în lunile iunie și septembrie pentru terenurile din parcurile industriale aflate în administrarea Agenției de Dezvoltare Locală Oradea S.A. (ALDO)m au fost atribuite 4,10 hectare de teren către 12 companii românești care activează în domeniile producție de echipamente automatizate pentru industria electronică, industria alimentară, producție și comerț cu produse textile, comerț cu lubrifianți și piese auto, producție de confecții metalice ușoare și producția de materiale de uz gospodăresc și sanitar din hârtie și carton. Valoarea totală a investițiilor asumate de către acestea este de 10,1 milioane de lei, iar numărul locurilor de muncă asumate este de 322.

Și pentru că a venit vorba despre companii românești din județul Bihor, top 10 cele mai valoroase astfel de companii arată astfel, potrivit ediției de anul trecut a topului Forbes 500 Companii: Madrugada Com (Eleodor Sergiu Turcu, fabricarea articolelor din material plastic pentru construcții), Lotus Center (Alexandru Mudura, închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare), Plastor (Ion Seres, fabricarea produselor din material plastic), European Food (Viorel Micula, produse alimentare), European Drinks (familia Micula, producția de băuturi răcoritoare nealcoolice, producția de ape minerale și alte ape îmbuteliate), Tiger Amira (familia Tomele, comerț cu amănuntul), Ravitex (Emil Jurjuț, transporturi rutiere de mărfuri), Rieni Drinks (familia Micula, fabricarea ambalajelor din material plastic) Benvenuti (coGabriel dan pavel, comerț cu amănuntul al incălțămintei și articolelor din piele) și Transilvania general Imoprt-export (frații Micula, comerț cu ridicata). Revenind la parcurile industriale adminsitrate de ALDO, motorul economic al Oradiei, mai merită menționat că totalul investițiilor private atrase de către acestea până la sfârșitul anului 2016 se ridica la 285 de millioane de euro, aceste investiții urmând a genera un număr de 6.000 de locuri de muncă până la în anul 2020, potrivit raportului de activitat al ALDO pe anul 2016. La sfârșitul anului trecut, în parcurile industriale din Oradea lucrau 4.860 de angajați. În 2016, ALDo a înregistrat un profit brut de 754.540 lei, față de 581.780 de lei cât fusese obiectivul pentru anul trecut. Veniturile directe încasate de Municipiul Oradea de la rezidenții parcurilor industriale au fost, anul trecut, în cuantum de 12,43 milioane de lei, din care veniturile din vânzarea terenurilor au reprezentat 4,56 milioane de lei, dividendele – 130.065 lei, venituri din taxa de autorizație de construcție – 593.255 lei, în timp ce  veniturile din impozitul pe salariile angajaților companiilor din parcurile industriale s-au ridicat la 7,14 milioane de lei.

VEZI SI: CELE MAI BUNE ORAȘE PENTRU AFACERI în 2016

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii