Acum trei ani, așteptam răspunsul la un e-mail pe care-l trimisesem reprezentanților Primăriei Sibiu, prin care-l invitasem pe edilul-șef de atunci al orașului, Klaus Iohannis, la evenimentul de lansare al topului Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri, ediția 2014, în care Sibiul se clasase pe locul al șaptelea. Realizasem deja un interviu cu primarul, prin același mijloc de comunicare. Când am aflat că era în cărți pentru postul de ministru de interne în guvernul USL (PSD+PNL), alianță condusă de Victor Ponta și Crin Antonescu, mi-am dat seama că primarul Sibiului nu va participa la evenimentul organizat de Forbes România. Până la urmă, Klaus Iohannis nu a mai fost numit ministru de interne și, câteva săptămâni mai târziu, USL s-a rupt. Klaus Iohannis este astăzi președintele României, învingându-l în 2014 chiar pe Victor Ponta, cel care a refuzat numirea sa ca ministru în guvernul pe care-l conducea. Sibiul este condus de Astrid Fodor (FDGR), care a fost aleasă ca primar anul trecut, după ce asigurase interimatul ulterior alegerii lui Klaus Iohannis în funcția de președinte al României. Din 2008 și până în decembrie 2014, Astrid Fodor a ocupat funcția de viceprimar al Sibiului.
VEZI SI: CELE MAI BUNE ORAȘE PENTRU AFACERI în 2016
În ediția următoare a topului Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri, cea din 2015, Sibiul a căzut câteva poziții în clasament, pentru ca în acest an să revină în top 10. Industria joacă un rol important în ascensiunea economică a orașului, așa după cum Klaus Iohannis spunea în interviul acordat Forbes România în 2014: „Sibiul a trecut destul de bine peste momentele economico-financiare dificile din 2009 şi 2010. Marile investiţii au reuşit să depăşească acest moment dificil. Doar în zona industrială vest a oraşului avem peste 50 de unităţi de producţie deschise de investitori străini şi români”. Iar investițiile de care vorbea acum trei ani Klaus Iohannis au continuat, cele mai recente exemple fiind anunțurile făcute de două companii reprezentative din sectorul automotive, prezente la Sibiu. Astfel, Continental Automotive Systems, subsidiara locală a concernului german Continental, a anunțat în martie, potrivit publicației „Ora de Sibiu”, că recrutează aproximativ 380 de oameni pentru fabrica de componente electronice şi centrul de cercetare şi dezvoltare de la Sibiu, oraș în care Continental produce anual în jur de 30 de milioane de unităţi electronice de control, potrivit unor comunicate anterioare ale companiei. Printre produsele dezvoltate, testate şi produse în Sibiu se află sistemele inteligente de frânare, sisteme de asistare la condus sau pedala de acceleraţie care limitează viteza în cazul detectării unui obstacol.
O altă companie care a anunțat recent că face recrutări (140 de oameni) este, potrivit sursei citate, Takata Sibiu, producător de perne pentru airbaguri, subsidiara locală a concernului japonez Takata. De notat este și demararea lucrărilor, în noiembrie 2016, la o nouă fabrică de către Thyssenkrupp Bilstein, producător de amortizoare. Potrivit publicației „Turnul Sfatului”, germanii vor produce în noua unitate peste 3,5 milioane de amortizoare.
Importanța industriei pentru Sibiu reiese și din analiza structurii populației ocupate civile pe activități ale economiei naționale. Astfel, la finalul anului 2015, potrivit celor mai recente date disponibile ale Institutului Național de Statistică, circa 32% din populația ocupată din județul Sibiu lucra în industria prelucrătoare; 13,61% – în comerț și repararea autovehiculelor și motocicletelor și 12,48% în agricultură.
Printre companiile prezente în județul Sibiu se numără Siemens Electrical Installation Technology, Simea, Raguse Medizinische Produkte, Kromberg&Schubert, Continental Automotive, Thyssen Krupp Bilstein Compa, Faurecia Seating, Takata–Petri, CML Innovative Tech-no-logies, dar și companii românești importante. Cea mai valoroasă astfel de companie din județ este, potrivit ediției de anul trecut a topului Forbes 500 Companii, Atlassib, controlată de Ilie Carabulea, cu activități în domeniul transporturilor de călători. A doua cea mai valoroasă companie din județ este Baum (Gabriela Manu, activități de jocuri de noroc și pariuri), urmată de Con A (Vasile Mircea Bulboacă, construcții), Total NSA (Ioan Domnariu, transporturi rutiere de mărfuri), Sobis Solutions (Martin Hans Muller, software), Armax Gaz (Simion Mircea Vescan), Polisano (familia Vonica) și Scandia Food (Dumitru Creștin).