FacebookTwitterLinkedIn

Domeniul automotive este, de câțiva ani buni, unul dintre motoarele economice ale Aradului. Printre companiile importante care activează în Arad se numără Takata România, parte a concernului japonez Takata Petri, cu activități în fabricarea pieselor și accesoriilor pentru autovehicule și pentru motoare de autovehicule. În fabrica de la Arad – japonezii mai dețin o fabrică la Sibiu, un alt pol al industriei automotive din România – sunt produse volane și centuri de siguranță. Bos Automotive, care produce la Arad sisteme de umbrire laterală și de acoperiș, sisteme de protecție a portbagajului, plase de siguranță, cotiere, sisteme de transport pentru călătorie, sport și hobby este o altă companie importantă cu activități în Arad. Companiile cu participare străină la capital din județul Arad au subscris, în perioada 1991-2016, un capital social al cărui sold atinsese, la 31 decembrie 2016, o valoare de 1,25 miliarde lei.

VEZI SI: CELE MAI BUNE ORAȘE PENTRU AFACERI în 2016

În județul Arad, își desfășoară activitatea și companii importante care au ca acționari majoritari oameni de afaceri români. Una dintre acestea, cea mai valoroasă din județ dintre companiile românești, este Astra Vagoane Călători S.A., cu activități în domeniul fabricării materialului rulant, controlată de omul de afaceri Valer Blidar. Compania s-a situat pe poziția 107 în ediția de anul trecut a topului Forbes 500 Companii cu acționariat majoritar românesc. Pe locul al doilea în județ și 190 în Forbes 500 se situează P.A.B. România, ce activează în domeniul construcțiilor și este controlată de omul de afaceri Ion Sandu. Smart Diesel (Mihai Daniel Imbre, comerț cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate, locul 282) este a treia companie românească din județ și este urmată de Tonnellerie Margo (Nicolaie Vulturar, fabricarea ambalajelor din lemn, locul 418) și de International Alexander (Ioan Simion Apreutese, transporturi rutiere de mărfuri, locul 461).

Atuurile Aradului sunt, în principal, conexiunea cu rețeaua europeană de autostrăzi, dar și existența a patru zone industriale, cu o suprafață totală de aproximativ 430 de hectare. Cea mai dezvoltată dintre acestea este Zona Industrială Vest, în suprafață de 150 de hectare și în care își desfășoară activitatea 29 de companii, printre care Takata-Petri, Leoni Wiring Systems și Yazaki Component Technology. Tot aici au sediul Direcția Regională Vamală Arad și Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Arad.

VEZI SI: CELE MAI BUNE ORAȘE PENTRU AFACERI în 2016