FacebookTwitterLinkedIn

Dacă arunci o privire pe clasamentul celor mai valoroase companii cu acționariat majoritar românesc din județul Prahova, te întrebi de ce Ploieștiul, reședința de județ, mai este cunoscut încă și sub numele de orașul „aurului negru”. Și asta pentru că doar două dintre companiile din top 10 – Confind și Uzuc – au ca obiect de activitate vreun domeniu legat de petrol. Confind S.A., controlată de Ioan Simion, cu activități în fabricarea de construcții metalice și părți componente ale structurilor metalice, este cea mai valoroasă companie românească din județ, potrivit ediției de anul trecut a topului Forbes 500 Companii, clasament în care s-a plasat pe locul 66. Pe locul al doilea se situează Adeplast, companie cu domeniu de activitate „fabricarea mortarului”, controlată de Marcel Bărbuț (locul 69). Top 10 este completat de Ana & Cornel SRL (Elena Carmina Paraschiv, prelucrarea și conservarea cărnii, locul 110), Coni SRL (Nicolae Onea, lucrări de instalații sanitare, de încălzire și aer condiționat, locul 120), Lemet S.A. (Alexandru Rizea, fabricarea de mobilă, locul 131), Recunoștința Prodcom Impex (familia Timiș, fabricarea produselor din carne, locul 150), Aquila Par Prod Com (Adrian Alin Dociu, transporturi rutiere de mărfuri, locul 154), Pheonixy (Mihai Cătălin Nour, fabricarea biscuiților și pișcoturilor, fabricarea prăjiturilor și a produselor conservate de patiserie, locul 167), Uzuc S.A. (Ștefan Vuza, fabricarea altor mașini și utilaje, locul 183) și Alexandrion Grup România (Nawaf Salameh, distilarea, rafinarea și mixarea băuturilor alcoolice, locul 187).

VEZI SI: CELE MAI BUNE ORAȘE PENTRU AFACERI în 2016

Printre marii jucători din domeniul petrolier prahovean sunt companii cu acționariat străin și aici ne referim în primul rând la Petrotel-Lukoil, Rompetrol Well Services și OMV Petrom. Cele trei companii menționate sunt principalii parteneri ai unui alt actor important din domeniul petrolier, controlat de Statul Român, și anume Conpet S.A., companie ce oferă servicii specializate de transport petrolier prin conducte și cu vagoane cisternă pe calea ferată și operează o rețea de conducte cu o lungime de 3.800 de kilometri, care traversează 24 de județe ale țării.

Ploieștiul a cunoscut, în ultimele patru ediții ale topului Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri, mărirea și decăderea. În prima ediție a clasamentului, publicată în 2013, „orașul aurului negru” se clasa pe locul al patrulea. Era vremea în care în parcurile industriale din oraș, în special în Ploiești West Park și Ploiești Industrial Park, veneau marile companii din domeniul producției de echipamente pentru industria petrolieră, al fabricării mărfurilor pentru care sunt folosite produse petroliere ca materie primă, precum și din alte ramuri economice. Câteva nume: Lufkin Industries, Honeywell, Schlumberger, Unilever, British American Tobacco, OTZ Logistics, Halliburton, Alka, Baumix, Cameron International, Kaufland, Oscar Downstream, Toro.

Apropierea de București, oraș legat de Constanța, una dintre porțile importante de ieșire pentru mărfurile produse la Ploiești, prin Autostrada Soarelui, era unul dintre motivele pentru care companiile preferau Ploieștiul. Un alt motiv a fost reprezentat de facilitățile oferite de statul român. În ediția din 2014 a topului, Ploieștiul își păstra poziția, devansând orașe precum Constanța, Oradea sau Sibiu. Investitițiile continuau: Coca-Cola, Cora, AFI Europe România, NEPI sunt doar câteva companii care au inaugurat fabrici și centre comerciale în acea perioadă în Ploiești. În aceste condiții, vestea arestării preventive a primarului Iulian Bădescu, în martie 2015, a picat cum nu se poate mai prost pentru dezvoltarea mediului de business local. Efectele acestei arestări s-au văzut și în ediția din 2015 a topului Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri, Ploieștiul situându-se pe locul 11.

În 2015, lucrurile au reintrat într-un oarecare normal: Iulian Bădescu a fost eliberat sub control judiciar, iar orașul a fost administrat de viceprimarul Cristian Mihai Ganea. Anul trecut, în urma alegerilor locale, fotoliul de primar a fost câștigat de Adrian Dobre (PNL). Ploieștiul a revenit, în ediția de anul trecut a clasamentului, printre cele mai bune zece orașe pentru afaceri din România.

VEZI SI: CELE MAI BUNE ORAȘE PENTRU AFACERI în 2016