FacebookTwitterLinkedIn

Capitala și orașul de la malul mării nu au mai fost penalizate, în acest an, de problemele cu legea pe care le aveau primarii Sorin Oprescu, respectiv Radu Mazăre, astfel încât au urcat în ierarhie. Unul dintre indicatorii care arată că orașul Cluj-Napoca este „pe val” din punct de vedere economic este prețul cerut al apartamentelor, care depășea pragul psihologic de 1.000 de euro pe metru pătrat util în iulie 2014, potrivit Indicelui Imobiliare.ro. Era prima dintre piețele rezidențiale din afara Bucureștiului în care acest prag psihologic era depășit. I-a urmat, în aprilie 2016, Timișoara, iar în aprilie 2017 a fost rândul Constanței.

VEZI SI: CELE MAI BUNE ORAȘE PENTRU AFACERI în 2016

În prezent, locuințele din Cluj costă cel mai mult din România, din perspectiva prețului cerut pe metru pătrat util – 1.294 de euro. Cererea mare pentru locuințe este principalul motiv al acestei creșteri, iar această cerere mare are legătură cu dezvoltarea economică a orașului din ultima perioadă. Această ascensiune economică înseamnă mai multe afaceri, adică mai mulți clujeni cu putere de cumpărare în creștere. Iar panta ascendentă pe care a intrat economia locală va continua și în perioada următoare, unul dintre semnalele în acest sens venind din segmentul office local, pe care se vor înregistra livări record în acest an, potrivit unei analize realizate de compania de consultanță imobiliară Coldwell Banker Transilvania, biroul local din Cluj-Napoca al companiei de consultanță imobiliarăColdwell Banker Romania. Astfel, peste 44.000 de metri pătrați închiriabili de spații de birouri vor fi livrați în acest an în Cluj–Napoca, cu peste 300% mai mult comparativ cu anul anterior, 2017 urmând să fie astfel cel mai bun an pentru piața de birouri regională. Cea mai mare parte a spațiilor noi din acest an se află în faza a treia a proiectului The Office (16.770 de metri pătrați închiriabili) și Novis Plaza (14.171 de metri pătrați închiriabili), alte proiecte care vor pune pe piață o suprafață semnificativă de birouri noi fiind Vivido Business Center, cu aproximativ 7.000 de metri pătrați închiriabili, și Central Business Plaza, cu aproape 4.000 de metri pătrați.

„Piața de birouri din Cluj-Napoca trece printr-o perioadă de efervescență, atât ca livrări cât și din punct de vedere al închirierilor. Aproximativ jumătate de milion de persoane locuiesc în zona metropolitană Cluj–Napoca, dacă luăm în calcul atât Floreștiul care a devenit practic un nou cartier, cât și numărul ridicat de studenți, Anual există o cerere stabilă de aproximativ 20.000 de metri pătrați de spații de birouri moderne, ținând cont că în fiecare an intră în câmpul muncii aproximativ 6.000 de studenți, fără a ne gândi la reconversiile profesionale”, explică Cristian Simon, director Office Division în cadrul Coldwell Banker Transilvania.

Când spui Cluj-Napoca, te gândești la IT, parcuri industriale care atrag investitori de renume și clădiri de birouri. Când te uiți însă la top 10 cele mai valoroase companii cu acționariat majoritar românesc, altele sunt domeniile economice din care acestea provin, în mare parte. Cea mai valoroasă astfel de companie din județ este Banca Transilvania, companie situată pe primul loc în topul Forbes 500 Companii, ediția 2016.

Profitul Băncii Transilvania (BT) a crescut cu 7,7%, în primul trimestu al acestui an, comparativ cu aceeași perioadă de anul trecut, ajungând la 246,1 milioane de lei. „A fost un început de an bun, cu rezultate conform obiectivelor şi aşteptărilor. Datorită perspectivelor dezvoltării economice din România suntem încrezători privind continuarea planurilor ambiţioase de creştere şi consolidare a băncii şi a Grupului BT. Suntem atenţi la oportunităţile pieţei bancare locale şi investim în digitalizare. Focusul nostru rămâne perfecționarea relației cu clienții, creșterea eficienței și a valorii de piață a băncii”, spune Horia Ciorcilă, Preşedintele Consiliului de Administraţie al BT.

Veniturile operaţionale ale băncii au scăzut în primul trimestru cu 2,25%, la 586,6 milioane lei, iar cheltuielile operaţionale au crescut cu 10,7%, la 299,9 milioane lei. Veniturile nete din dobânzi au avansat cu 6,48%, față de aceeași perioadă de anul trecut, până la 456,3 milioane lei. În aceeași perioadă, Grupul Financiar Banca Transilvania a atins un profit de 267 milioane de lei, veniturile operaţionale crescând cu 4,14%, la 647,5 mil. lei, iar cheltuielile operaţionale urcând cu 15,2%, la 332,4 milioane lei. Veniturile nete din dobânzi au înregistrat o creştere de 7,61% față de primul trimestru din 2016, la 473,1 milioane lei. Metalicplas Impex (Fertero Ltd, Ioan Tecar, fabricarea articolelor din fibre metalice, fabricarea de lanțuri și arcuri, locul 88 în Forbes 500 Companii), Electrogrup S.A. (Ovidiu Teofil Mureșan, lucrări de instalații electrice, locul 104), Farmec S.A. (acționari listă, fabricarea parfurmurilor și a produselor cosmetice, locul 105), Secpral Com (Zsolt Karpat, comerț cu ridicata de componente și echipamente electronice și de telecomunicații), Arobs Transilvania Software (Voicu Oprean, activități de realizare a soft-ului la comandă, locul 175), EVW Holding (Mircea Mureșan, Gheorghe Chița, comerț cu autovehicule, locul 177), Iulius Mall Cluj (Iulian Dascălu, închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare, locul 194), Pritax Invest (Dumitru Ghișe, Hoteluri, locul 226) și Synttergy Consult (Dan Ion, comerț cu ridicata al produselor farmaceutice, locul 236) completează top 10 al celor mai valoroase companii din județul Cluj.

Soldul capitalului social subscris de către firmele cu participare străină la capital din județul Cluj atinsese, la 31 decembrie 2016, o valoare de 2,46 miliarde de lei.

VEZI SI: CELE MAI BUNE ORAȘE PENTRU AFACERI în 2016