Cautare
, Contributor

Afaceri |
|

Forbes Best Cities 2017, locul 10: Târgu Mureș, veșnica speranță

Orașul Tîrgu Mureș stă bine la capitolul proiecte și perspective, dar nu același lucru se poate spune și despre transpunerea lor în realitate.
10 targu mures shutterstock_612423908

La început a fost Proiectul Strategie Digital Mureș, care includea dezvoltarea unei infrastructuri IT&C ce urma a transforma orașul din centrul României într-unul digital și includea și “Orașul Științific pentru Cercetare și Informatică Medicală”. Obiectivul era stabilirea în oraș a unor companii de talie internaţională care activează în domeniul cercetării medicale, farmaceutice şi al informaticii medicale, precum şi dezvoltarea unui cartier rezidenţial nou care să deservească investitorii, cercetătorii, personalul conex şi multe alte categorii de persoane. Nu are rost să insistăm prea mult asupra acestui proiect care s-a dovedit a fi, în cele din urmă, o utopie, mai ales în condițiile în care primarul Dorin Florea a fost trimis în judecată, în septembrie 2016, într-un dosar privind atribuirea, cu titlu gratuit, către o asociație sportivă, a unui teren în suprafață de 20.400 de metri pătrați.

Rămânând în sfera știrilor negative despre reședința județului Mureș, la începutul acestui an, un comunicat remis Bursei de Valori București anunța intrarea în insolvență a Romcab, companie ce activează în domeniul fabricării de cabluri cu fibră optică, controlată de omul de afaceri Zoltan Prosszer și care s-a clasat, potrivit ediției de anul trecut a topului Forbes 500 Companii cu acționariat majoritar românesc, pe locul al doilea în clasamentul celor mai valoroase companii din județul Mureș. „În urma epuizării celorlalte alternative de surmontare a perioadei dificile în care ne aflăm (…) prin prezenta vă informăm asupra intenției noastre de a iniția procedura de reorganizare judiciară, ca soluție identificată pentru redresarea eficientă și efectivă a activității Romcab”, precizau reprezentanții companiei în comunicatul menționat. Procedura de insolvență în formă generală a fost deschisă la finalul lunii februarie 2017, administrator judiciar fiin RTZ&Partners SPRL.

VEZI SI: CELE MAI BUNE ORAȘE PENTRU AFACERI în 2016

Celelalte companii din top 10 cele mai valoroase firme din județul Mureș sunt: Triplast (controlată de Geza Botond Kerekes, obiect de activitate fabricarea produselor din material plastic, locul 29 în topul Forbes 500 Companii), Renania Trade (Mihai Orlando Szasz, comerț cu ridicata nespecializat, locul 109), Siceram (Florian Damian Sbârcea, fabricarea cărămizilor, țiglelor și altor produse pentru construcții, locul 157), Maviprod (Violeta Oltean, comerț cu ridicata de piese și accesorii pentru autovehicule), IRUM (familia Oltean, fabricarea mașinilor și utilajelor pentru agricultură și exploatări forestiere, locul 298), Ortoprofil Prod (Gyorgy Frunda, fabricarea de dispozitive, aparate și instrumente medicale stomatologice, locul 317), Daw Benta Romania (Remus Bența, fabricarea vopselelor, lacurilor, cernelii tipografice și masticurilor, locul 343), Palas Com (Măriuca Matei, comerț cu amănuntul, locul 385) și Anvergo (Claudiu Ugran și Sorin Ioan Pastor, servicii anexe extracției petrolului brut și gazelor naturale, locul 475).

Și totuși, Tîrgu Mureș are câteva atuuri incontestabile, printre care se numără aeroportul internațional, autostrada spre Cluj-Napoca, a cărei construcție a început deja și vorbitorii de maghiară și germană. „Am ales să deschidem cel de-al treilea centru Stefanini pe plan local în Tîrgu Mureș pentru a facilita procesul de recrutare, având în vedere că aici locuiesc persoane care cunosc limba germană și maghiară, ambele tot mai cerute pe piața de outsourcing”, spune Andreea Stănescu, VicePresident al Stefanini EMEA Delivery. Stefanini România, subsidiară locală a companiei braziliene Stefanini – unul dintre principalii jucători globali în externalizarea de servicii IT, a inaugurat anul trecut, în aprilie, un centru de suport în oraș, acesta fiind al treilea deschis în România, după cele din București și Sibiu. De altfel, Tîrgu Mureș a fost menționat și de Horațiu Florescu, președinte & CEO al companiei de consultanță imobiliară Knight Frank România, într-un interviu acordat Forbes România în februarie, ca una dintre destinațiile de interes pentru companiile care desfășoară activități de BPO.

VEZI SI: CELE MAI BUNE ORAȘE PENTRU AFACERI în 2016

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii