FacebookTwitterLinkedIn

Producătorul auto Dacia, controlat de francezii de la Renault, este în continuare cea mai importantă companie din județul Argeș. Mai mult decât atât, există mari șanse ca Dacia Automobile să detroneze anul acesta OMV Petrom în topul Forbes 500 al celor mai valoroase companii din România. Statisticile sunt clare: în 2014, exportul generat de județul Argeș, în care se află fabrica Dacia de lângă Pitești, s-a ridicat la 5,1 miliarde de euro, adică 9,74% din totalul exporturilor românești, potrivit unui calcul realizat de „Forbes România” pe baza datelor disponibile la Institutul Național de Statistică (INS). Aproape 64% din această sumă, adică 3,27 miliarde de euro a fost generată în cadrul secțiunii „Automobile, tractoare și alte vehicule terestre”. De altfel, la acest capitol, județul Argeș a generat 43,9% din totalul exporturilor românești din 2014.

VEZI PE CE LOC S-A SITUAT PITEȘTI ÎN 2015

Evoluția a fost relativ similară și în perioada ianuarie-septembrie 2015, la care se referă cele mai recente date disponibile la INS.  Astfel, procentul pe care județul Argeș îl deține în totalul exporturilor românești a fost, în intervalul menționat, de 9,52% (3,76 miliarde de euro versus 39 miliarde euro); secțiunea „Automobile, tractoare și alte vehicule terestre” a generat 63,8% din exportul județului Argeș (2,35 miliarde euro versus 3,89 miliarde euro). În același timp, la secțiunea menționată, Argeșul a generat 39,5% din totalul exporturilor românești.

Și totuși, ce alte industrii și mai ales companii sunt relevante pentru economia piteșteană? Regia Autonomă Tehnologii pentru Energia Nucleară – RATEN, cu activități în cercetările nucleare, a fost înființată în 2013, ca urmare a divizării parțiale a Regiei Autonome pentru Activități Nucleare Drobeta Turnu Severin, RAAN. RATEN are două sucursale: Institutul de Cercetări Nucleare Pitești și Centrul de Inginerie Tehnologică Obiective Nucleare București Măgurele. Sediul central al RATEN, a doua cea mai importantă companie din județul Argeș,  este la Mioveni. Pe locul al treilea se situează Apa Canal 2000 (captarea, tratatrea și distribuția apei), urmată de Electorargeș (producția de electrocasnice), D.R.I.M Daniel (comerțul cu zahăr și ciocolată, controlată de Daniel Trandafir), Farmaceutica Argeșfarm (comerț cu amănuntul al produselor farmaceutice, companie controlată de Anca Vlad, una dintre cele mai influente 50 de femei din România), Lactag (producția de lapte și brânzeturi, companie controlată de Adriean Asan și Robert Iriza), Com Divers Auto Ro (transporturi rutiere de mărfuri, acționari: Daniel și Constantin Lazăr), Componente Auto (numele este sugestiv pentru activitatea firmei, acționari sunt Victor Popescu, Adriana Mihaela Simescu și Georgeta Caraivan).

VEZI CARE SUNT CELE MAI COOL ORAȘE ȘI LOCALITĂȚI DIN ROMÂNIA

Parcă pentru a sublinia supremația Dacia în regiune, top 10 cele mai importante companii din Pitești este încheiat de o firmă ai cărei principali parteneri de afaceri (90% din producție)  sunt Dacia Groupe Renault și R.I.R – Renault Industrie Roumanie. Este vorba despre S.I.L.D.V.B COM, producător de componente auto, înființat în 1991, cu acționariat românesc.

VEZI SI: CELE MAI BUNE ORAȘE PENTRU AFACERI în 2016

Topul celor mai valoroase companii din județ

1

AUTOMOBILE DACIA

2

RATEN

3

APA-CANAL 2000

4

ELECTROARGEȘ

5

D.R.I.M. DANIEL

6

FARMACEUTICA ARGEȘFARM

7

LACTAG

8

COM DIVERS AUTO RO

9

COMPONENTE AUTO

10

S.I.L.D.V.B COM